Ce spune un psiholog despre atracția colosală pentru... Facultatea de Psihologie

dan.ivanescu

Psiholog

Dan Ivănescu este un psiholog și educator cu 15 ani de activitate, specializat în consilierea copiilor şi adulţilor cu probleme de sănătate mintală, abuz de substanțe, dificultăți emoţionale, probleme de adaptare, comportamente agresive şi auto-agresive. De-a lungul timpului a lucrat cu diverse categorii, de la copii aflați în medii sociale defavorizate din România la adolescenți cu tulburări de personalitate până la imigranți adulți. El crede în potențialul ascuns în oameni, dar și în capacitatea lor de a depăși chiar și cele mai dificile situații. Și crede în puterea de a face bine a celor care lucrează cu oamenii. Dan Ivănescu este de părere că nu vorbim suficient în România despre problemele psihice și psihiatrice. În consecință, specialiștii îi pot ajuta enorm nu doar pe pacienții lor, ci și pe cei din marea majoritate a populației. Aceasta nu înțelege rolul sănătății mintale, fie se ferește de un așa-zis stigmat pe care îl aduce grija pentru starea ta de bine. Dan vrea să vorbească despre aceste probleme, să le aducă la suprafață până când mai mulți oameni vor înțelege că a avea grijă de sănătatea minții și sufletului tău e la fel de importantă precum sănătatea fizică.
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ultimii ani a existat o dorință foarte mare de intrare la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității București, în 2024 au fost 18 candidați pe un singur loc.

Candidații sunt foarte diferiți – de la elevi care abia au terminat liceul până la candidați de 40 de ani care doresc să facă o reconversie profesională și asta li se pare că li se potrivește.

De ce a devenit atât de atrăgătoare această meserie?

Unul dintre motive ar fi că românii și-au schimbat mult modul în care percep ce este și ce face un psiholog, a început să dispară ideea că dacă mergi la psiholog înseamnă că ești nebun. La fel şi mituri de genul că problemele personale se rezolvă în familie sau dacă mergi la psiholog înseamnă că ești o persoană slabă și incapabilă să își rezolve propriile probleme.

ADVERTISING

Un alt motiv ar fi că multora li se pare ușor și dacă dai niște sfaturi bune unor prieteni sau rude înseamnă că poți face și asta fără probleme, ceea ce este foarte departe de adevăr.

Alții fac din asta un hobby, lucru cu care nu sunt neapărat de acord, în sensul în care această meserie, pentru că este o meserie, nu poate fi doar un hobby. Asta ne-ar împiedeca să ne implicăm suficient de mult și de eficient în relația terapeutică.

Alții cred că or să ajungă să câștige mulți bani destul de repede și atunci se duc către această meserie, este un mit, dar îl regăsim destul de mult pe tot ce înseamnă online și TV, cei care fac asta de peste 10 ani știu ce vorbesc și cât de greu este.

Și, nu în ultimul rând, sunt cei care nu știu ce vor să facă cu viața lor și li se pare că a fi psiholog e ceva la îndemâna oricui și atunci se îndreaptă către Facultatea de Psihologie, fără să aibă o perspectivă reală despre ce înseamnă să fii psiholog.

Pentru cei care sunt interesați de această meserie îi sfătuiesc să facă înainte voluntariat într-un ONG sau o instituție a statului, pe lângă un psiholog, vreo 6 luni, ca să poată avea măcar o mică idee despre ceea ce urmează.

https://psihologdanivanescu.ro/


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇