Starea de conștiență, detectată la pacienții cu leziuni cerebrale grave

Starea de conștiență, detectată la pacienții cu leziuni cerebrale grave

Oamenii de știință de la Mass General Brigham, clinica universitară Harvard, au detectat, cu ajutorul scanărilor cerebrale, starea de conștiență la unii pacienți cu leziuni cerebrale, care nu răspundeau la stimulii de mediu.

Studiul sugerează că un sfert dintre pacienții aflați în comă după o leziune cerebrală gravă pot efectua în continuare sarcini cognitive, în acest caz instrucțiuni date de cercetători.

În cadrul studiului, 241 de participanți cu leziuni cerebrale grave au primit instrucțiuni, precum „imaginați-vă că vă deschideți și închideți mâna”, urmate, 15-30 de secunde mai târziu, de „nu vă mai imaginați că vă deschideți și închideți mâna”.

ADVERTISING

Răspunsurile cerebrale de la RMNf și EEG au arătat că 60, adică 25% dintre participanți, au urmat în mod repetat această instrucțiune timp de câteva minute, fără să prezinte însă semne vizibile la exterior.

„Unii pacienți cu leziuni cerebrale grave nu par să proceseze lumea exterioară din jurul lor. Cu toate acestea, atunci când sunt evaluați cu tehnici avansate, cum ar fi RMNf și EEG bazate pe diferite sarcini (acțiuni), putem detecta o activitate cerebrală care sugerează contrariul”, a declarat într-un comunicat al spitalului autorul principal al studiului, Yelena Bodien.

ADVERTISING

Pe bună dreptate, „aceste rezultate ridică întrebări etice, clinice și științifice esențiale”, a mai remarcat omul de știință. Simplul fapt de a ști că o persoană este conștientă din punct de vedere cognitiv și mai capabilă decât pare imediat poate modifica substanțial îngrijirea sa clinică, felul în care se interacționează cu ea.

Acest studiu a inclus datele participanților din șase centre medicale diferite din SUA și Europa, colectate pe parcursul a aproximativ 15 ani.

În unele cazuri au fost folosiți participanți din secția de terapie intensivă la doar câteva zile după ce au suferit o leziune cerebrală gravă, adesea în urma unei traume precum un accident de mașină, un accident vascular cerebral (AVC) sau un stop cardiac, iar în altele pacienți care au suferit leziunile cerebrale cu luni sau chiar ani în urmă și trăiau în centre de îngrijire medicală sau la domiciliu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇