Operațiunea Kursk, mica victorie de care Kievul avea nevoie. Ce a transmis Ucraina Occidentului

Operațiunea Kursk, mica victorie de care Kievul avea nevoie. Ce a transmis Ucraina Occidentului

Încă de la începutul incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk, pe 6 august, analiștii și observatorii Rusiei au fost excesiv de ironici cu privire la potențialul succes al operațiunii.

Cu toate acestea, la aproximativ două săptămâni de la atacul forțelor armate ucrainene asupra Rusiei, ​​a sosit momentul să realizăm că Ucraina a obținut mai multe victorii strategice și tactice, comentează The Moscow Times.

În ultimele două luni, Ucraina s-a confruntat cu o situație extrem de dificilă pe front, atât în ​​Donbas, cât și în regiunea Harkov. Rusia a împins lupta cu o viteză notabilă, a intrat în orașul Ceasiv Iar, a obținut câștiguri mari pe axa Pokrovsk și a menținut linia în Vovchansk, la nord-est de Harkov.

Forțele armate ale Ucrainei au fost blocate într-un război de uzură, cu puține succese sau deloc. Aceste eșecuri s-au reflectat în moralul scăzut al soldaților ucraineni și al societății ucrainene – pentru mulți, acest război de uzură a durat mult prea mult timp.

ADVERTISING

Atacul surpriză al Ucrainei asupra regiunii Kursk a reușit să răstoarne situația față de Moscova, aducându-i lui Putin o dilemă și arătând atât lumii, cât și ucrainenilor că țara este încă în această luptă.

În primul rând, incursiunea surpriză a forțelor armate ucrainene și succesele neașteptate au demonstrat încă o dată fluiditatea – chiar iluzia – „liniilor roșii” ale Rusiei.

În cele două săptămâni de când soldații ucraineni au intrat în regiunea Kursk, nu a existat niciun răspuns din partea Kremlinului în afara strategiei sale tipice de a bombarda orașele ucrainene și infrastructura civilă, cum ar fi un supermarket din Kostyantynivka, atac care a ucis 14 persoane și a rănit alte 30.

Rusia este incapabilă să escaladeze războiul

Din februarie 2022, partenerii occidentali ai Kievului ezită să furnizeze Ucrainei armele de care are nevoie pentru a câștiga acest război împotriva unui invadator neprovocat. Îngrijorările legate de depășirea autoproclamatelor linii roșii ale Rusiei și de escaladarea conflictului au pătruns în capitalele europene și în Washington, ducând în cele din urmă la un sprijin mai lent decât era așteptat pentru apărarea Ucrainei.

ADVERTISING

Totuși, Ucraina a depășit liniile roșii ale Moscovei, rezultatul fiind mult sub amenințarea Rusiei. Atacarea și ocuparea temporară a unor părți din regiunea Kursk demonstrează Occidentului că Rusia este incapabilă să escaladeze războiul.

Lipsa de răspuns a Rusiei, dincolo de direcționarea mai multor soldați către zonele afectate arată că escaladarea este o teamă nefondată în rândul liderilor occidentali.

În al doilea rând, Ucraina a obținut deja câteva succese strategice și tactice în timpul incursiunii sale în Kursk. Din punct de vedere tactic, forțele armate ucrainene au reușit să provoace pierderi grele personalului militar rus, echipamentelor militare, liniilor logistice și de aprovizionare și să avariaze o serie de aerodromuri rusești.

În același timp, Ucraina a capturat peste 1.000 de soldați ruși (unele estimări sugerând peste 2.000), pe care îi poate schimba cu propriii cetățeni.

ADVERTISING

Forțele ucrainene au capturat, de asemenea, zeci de tancuri și vehicule de luptă rusești și au obținut acces la bazele militare rusești care conțin arme și informații militare. Ucraina și-a întărit astfel stocurile de arme extrem de necesare.

Ucraina a ocupat mai mult teritoriu decât au reușit rușii într-un an

Strategic, Ucraina a reușit să ocupe aproximativ 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc. Acest lucru este mai mult decât a reușit Rusia să ia de la Ucraina în ultimul an de lupte, potrivit unor analiști.

Dacă Ucraina reușește să păstreze acest teritoriu sau chiar să ia mai mult, aceasta ar putea servi drept o monedă de schimb eficientă. Deși este foarte puțin probabil ca Kremlinul să se supună negocierilor în viitorul apropiat – preferând forța brutală pentru a-și atinge obiectivele – ocuparea regiunii Kursk va pune presiune asupra Kremlinului.

De la contraofensivele de succes ale Ucrainei din 2022, Rusia s-a luptat să-și refacă necesarul de soldați pentru a continua invazia sa în Ucraina. De la eforturile controversate de mobilizare din 2022, Rusia a atras în armata sa aproximativ 30.000 de noi soldați în fiecare lună.

Având în vedere că armata rusă trebuie să apere încă sute de kilometri din linia frontului în Rusia, efectele deficitului de forță de muncă din Rusia devin din ce în ce mai evidente. Rusia a fost forțată să-și retragă soldații din ofensivele sale atât în ​​regiunile Donbas, cât și în Harkov, ceea ce le-ar putea împiedica înaintarea pe teritoriul ucrainean.

În cazul în care problema persistă, Rusia ar putea fi, de asemenea, forțată să intre într-un alt val de mobilizare nepopular, căruia rușii se vor opune foarte mult. Rusia a trimis, de asemenea, tineri recruți în regiunea Kursk, provocând multă tensiune în rândul publicului rus.

Ucrainenii vorbesc din nou despre posibilitatea victoriei

În cele din urmă, deși mult mai puțin tangibilă decât eliberarea teritoriului, incursiunea Ucrainei în Kursk a reprezentat o creștere mare a moralului trupelor și societății ucrainene.

Ucrainenii vorbesc din nou despre posibilitatea victoriei. Soldații, a căror motivație fusese la un nivel scăzut, luptă acum cu entuziasm.

Pentru mulți, rămâne neclar care sunt obiectivele strategice ale Ucrainei și dacă intenționează să ocupe regiunea Kursk în mod semi-permanent (până la începerea negocierilor) sau dacă comandamentul militar are un alt scop. Indiferent de planurile sale de viitor, Ucraina a obținut o victorie mică, de care avea mare nevoie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇