TAS a publicat motivarea deciziei finale pe care a luat-o în "cazul Ana Bărbosu-Jordan Chiles"

TAS a publicat motivarea deciziei finale pe care a luat-o în "cazul Ana Bărbosu-Jordan Chiles"

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a publicat motivarea deciziei luate în procesul în care Ana Bărbosu și Jordan Chiles și-au disputat medalia olimpică de bronz din finala de la sol, cu câștig de cauză pentru sportiva noastră.

Ana Bărbosu urmează să primească medalia de bronz din finala de la sol, de la Jocurile Olimpice 2024, după ce TAS a dat verdict favorabil în procesul intentat ca urmare a controverselor legate de note și de contestația depusă de echipa lui Jordan Chiles.

După ce decizia finală a provocat un val de reacții negative din partea americanilor, TAS a publicat motivarea deciziei în privința cazului și a explicat de ce a acordat medalia de bronz Anei Bărbosu, cea care fusese depășită după contestație de Jordan Chiles.

ADVERTISING

TAS susține că Jordan Chiles și echipa sa nu au depus contestația în timpul regulamentar, astfel că ea nu trebuia validată.

”Comisia a stabilit că acea contestaţie depusă în numele lui Jordan Chiles în finala exerciţiului feminin la sol a fost formulată după încheierea termenului de un minut prevăzut la articolul 8.5 din Regulamentul tehnic FIG 2024 şi că punctajul iniţial de 13,666 acordat lui Jordan Chiles în finala exerciţiului feminin la sol va fi restabilit, chiar dacă arbitrii măriseră în momentul concursului nota. Decizia comisiei a fost unanimă”, se arată în motivarea TAS.

ADVERTISING

Comisia TAS a mai constatat că articolul 8.5 este clar şi lipsit de ambiguitate şi că limita de timp de un minut este stabilită ca un termen limită clar şi lipsit de ambiguitate şi nu oferă nicio excepţie sau flexibilitate.

În cele din urmă, comisia a tras următoarele concluzii:

”1. Comisia este pe deplin conştientă de dezamăgirea pe care acest proces de arbitraj o poate provoca dnei Chiles şi dnei Maneca-Voinea, care s-au comportat întotdeauna cu integritate şi onestitate şi au acţionat cu bună credinţă, şi antrenorilor lor respectivi”

ADVERTISING

”2. Comisia ar dori doar să sublinieze că sarcina sa este de a se pronunţa cu privire la lege şi la dovezile pe care le are în faţă, iar în acest caz ambele sunt foarte clare în ceea ce priveşte regula de un minut şi aplicarea acesteia la circumstanţele acestui caz”.

”3. Comisia nu are rolul de a aplica principii de echitate, de a atribui medalii sau de a stabili că ar trebui să existe mai mulţi beneficiari ai medaliei de bronz, aşa cum au propus unele dintre părţi.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇