Statele Unite atacă decizia TAS de acordare a medaliei de bronz pentru Ana Maria Bărbosu la Tribunalul Federal

Statele Unite atacă decizia TAS de acordare a medaliei de bronz pentru Ana Maria Bărbosu la Tribunalul Federal

Statele Unite își caută dreptatea la un for superior după ce TAS a decis sâmbătă seara ca medalia de bronz de la finala olimpică de sol să ajungă în mâinile Anei Maria Bărbosu.

Jordan Chiles a pierdut medalia și a fost coborâtă pe locul 5 în clasament, după ce contestația României a fost acceptată, întrucât atunci în finala olimpică, contestația făcută de echipa americană pentru nota de plecare a lui Chiles nu a fost făcută la timp, depășindu-se timpul regulamentar cu doar 4 secunde.

Dar americanii nu renunță. Și vor merge mai departe, și anume la Tribunalul Federal Elvețian pentru a ataca decizia TAS în ceea ce privește medalia de bronz acordată acum româncei de 18 ani, Ana Maria Bărbosu, legitimată la Steaua București.

ADVERTISING

Comitetul Olimpic și Paralimpic al Statelor Unite (USOPC) va contesta decizia conducătorilor CIO, emițând și o declarație conform căreia americanii sunt siguri că „Chiles și-a câștigat pe merit” medalia de bronz.

„Au existat erori critice, atât în stabilirea scorului inițial, din partea Federației Internațională de Gimnastică (FIG), cât și în procesul de la TAS. Eroarea inițială a avut loc la stabilirea scorului de către FIG, iar a doua eroare a fost în timpul procesului de la TAS, unde USOPC nu a fost informat sau nu a avut timpul adecvat pentru a contesta decizia în mod eficient. Ca rezultat, nu am fost corect reprezentați și nu ni s-a oferit oportunitatea de a ne susține cazul în mod cuprinzător. Având în vedere aceste circumstanțe, suntem hotărâți să ne continuăm apelul pentru a ne asigura că Jordan Chiles primește recunoașterea pe care o merită.

ADVERTISING

Rămânem dedicați să o sprijinim ca o campioană olimpică și vom continua să lucrăm asiduu pentru a rezolva această problemă rapid și corect”, precizează USOPC, conform cotidianului britanic Daily Mail.

Avocatul gimnastelor României în timpul audierilor de la TAS, Sabin Gherdan a vorbit despre această cale de atac folosită de SUA, spunând că șansele unei reușite sunt minime, undeva pe la maxim 0,5 la sută: „U.S. Olympics & Paralympic Commitee se va adresa Tribunalului Federal Elvețian. Este vorba despre motive limitative de atac. E un recurs. Prin motive se numără faptul că se constată că s-a încălcat ordinea publică, că nu au semnat arbitrii hotărârea TAS, că nu le-au fost comunicate actele de procedură și nu au avut timp să se pregătească pentru apărare, că arbitrii erau incompatibili. Nu se mai discută din nou fondul problemei. Se discută doar aspecte procedurale, care, într-un anumit context, ar putea să anuleze hotărârea arbitrală și să se rejudece. Statistic, doar 0,5% dintre recursuri se admit la Tribunalul Federal Elvețian. Hotărârea e executorie”.

ADVERTISING

TAS a dat dreptate româncei Ana Maria Bărbosu sâmbătă seara, decizând că ea trebuie să obțină medalia de bronz, cu nota de 13.700, peste Sabrina Voinea tot cu 13.700 și Jordan Chiles cu 13.666. Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea au fost departajate de nota primită pentru execuție.

D.A.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇