Ziua 901 Ucraina are sub control o mie de km pătrați din Kursk. De teamă, rușii mai evacuează o regiune. Mită de 500.000 de dolari la Kiev (Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 901</span> Ucraina are sub control o mie de km pătrați din Kursk. De teamă, rușii mai evacuează o regiune. Mită de 500.000 de dolari la Kiev (Video)

În ziua 901 de război aflăm că Ucraina deţine controlul a 28 de aşezări din regiunea Kursk. Declaraţia vine de la guvernatorul Alexei Smirnov şi este primul comentariu oficial din partea ambelor părți cu privire la statutul controlului teritorial în regiune.

Ulterior, comandantul Armatei Ucrainene, Oleksandîr Sîrski, a anunțat că Ucraina a preluat controlul asupra a circa o mie de kilometri pătraţi de teritoriu rus.

În plus, Moscova admite că trupele ucrainene au avansat până la 30 km în interiorul Rusiei, dar susţine că le-a împiedicat să ajungă mai departe.

Incursiunea surpriză va forța probabil Kremlinul să reevalueze resursele de personal și echipamente pe care le poate angaja pentru operațiunile ofensive din Ucraina, arată experţii militari americani de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Au apărut fotografii aeriene care arată tancuri ucrainene angajate în lupte în interiorul Rusiei. În plus, se văd ruşii construind noi linii defensive în apropierea centralei nucleare din Kursk. Asta pentru că ucrainenii se află la mai puţin de 50 km de centrală.

Şi trupele ucrainene ar fi săpat tranșee pentru a-și fortifica pozițiile în Kursk. Informaţia nu este confirmată. Dar dacă rapoartele ar fi adevărate, ar însemna că Ucraina se gândeşte la o ocupație pe termen lung a regiunii ruse.

Proiectul ucrainean „Vreau să trăiesc”, cunoscut pentru că a ajutat soldații ruși să se predea, a lansat un videoclip, cu câteva zeci de soldați capturați. Unii s-au identificat ca fiind din Groznîi şi ca făcând parte din Batalionul Akhmat de forțe speciale cecene.

Pe de altă parte, Rusia a evacuat părţi din Belgorod, altă regiune de graniţă, după ce Kievul şi-a intensificat puternic activitatea militară în apropierea frontierei.

ADVERTISING

În Ucraina, un incendiu a izbucnit la sistemul de răcire al centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, iar Kievul şi Moscova se învinovăţesc reciproc.

Iar forţele ruse îşi continuă ofensiva în estul Ucrainei. Luptele se concentrează în jurul oraşului Pokrovsk din regiunea Doneţk.

Pe plan diplomatic, preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut partenerilor care ajută Ucraina cu arme să renunţe la vechea lor condiţie de a nu lovi cu acest armament teritoriul rusesc, explicând că din regiunea Kursk sunt iniţiate multe dintre atacurile ruşilor asupra teritoriului ucrainean.

Evoluții în regiunea Kursk

  • Ucraina deţine controlul a 28 de aşezări din regiunea Kursk. „Astăzi, 28 de așezări sunt sub controlul inamicului”, a spus Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii, citat de presa de stat rusă. Declarația lui Smirnov este primul comentariu oficial din partea ambelor părți cu privire la statutul controlului teritorial în regiune.
  • Ucraina controlează o mie de kilometri pătraţi de teritoriu rus - Ucraina a revendicat luni controlul asupra a circa o mie de kilometri pătraţi de teritoriu rus în provincia frontalieră Kursk, unde a lansat marţea trecută o ofensivă ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă. "Continuăm să desfăşurăm operaţiuni ofensive în regiunea Kursk. La ora actuală, controlăm aproximativ o mie de kilometri pătraţi din teritoriul Federaţiei Ruse", a spus comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, vorbind la o reuniune cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, din care acesta din urmă a publicat imagini pe platforma Telegram.
  • Analiza ISW - Incursiunea surpriză a Kievului în regiunea Kursk a Rusiei va forța probabil Kremlinul să reevalueze resursele de personal și echipamente pe care le poate angaja pentru operațiunile ofensive din Ucraina, arată experţii militari americani de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW). Rusia și-a tratat granița cu Ucraina ca pe o „linie de front inactivă”, care în mod clar nu are nivelul resurselor militare necesare pentru a se apăra împotriva unui astfel de atac. „Să tratezi pe termen lung zona de frontieră internațională ca pe o linie de front latentă este un eșec strategic al imaginației”, spune ISW. Deși întăririle trimise de Moscova au început să sosească pe câmpul de luptă, se pare că Ucraina a continuat să avanseze în regiunea Kursk. Ofensiva Ucrainei va forța probabil Kremlinul să transfere resurse din interiorul Ucrainei pentru a apăra regiunile de graniță. „Această concluzie va reduce flexibilitatea de care s-a bucurat Rusia în angajarea forței de muncă și a echipamentelor militare, în eforturile sale ofensive în curs de desfășurare în Ucraina, iar comandamentul militar rus va trebui să ia în considerare cerințele pentru apărarea frontierei, atunci când stabilește ce resurse poate aloca viitoarelor ofensive pe scară largă și eforturilor defensive în Ucraina”.
  • Zelenski cere ridicarea restricţiilor pentru loviturile cu rază lungă de acţiune - Preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut partenerilor care ajută Ucraina cu arme să renunţe la vechea lor condiţie de a nu lovi cu acest armament teritoriul rusesc, explicând că din regiunea rusă Kursk sunt iniţiate multe dintre atacurile ruşilor asupra teritoriului ucrainean. „Noaptea trecută, soldaţii noştri au doborât mai mult de 50 de drone Shahed. Au fost, de asemenea, patru rachete balistice - ruşii le-au lansat din regiunea Voronej. Noi înregistrăm toate locurile din care armata rusă atacă, inclusiv regiunea Belgorod, regiunea Kursk şi alte zone”, a arătat Volodimir Zelenski în discursul său de duminică seara. Numai de la începutul acestei veri, aproape 2.000 de lovituri au fost lansate asupra regiunii ucrainene Sumî doar din Kursk: artilerie, mortiere, drone. „Noi înregistrăm fiecare atac cu rachete. Şi fiecare dintre aceste lovituri merită un răspuns corect”, a mai spus Zelenski.
  • Trupele ucrainene, la 30 km în interiorul Rusiei - Trupele ucrainene au avansat până la 30 km în interiorul Rusiei, a recunoscut Ministerul rus al Apărării, care a informat că forţele sale au dat lupte cu trupele ucrainene în apropierea satelor Tolpino şi Obşci Kolodez. În regiunea ucraineană Sumî, care se învecinează cu regiunea Kursk, reporterii BBC au fost martorii unui flux constant de transportoare blindate de personal şi tancuri care se îndreaptă spre Rusia. Convoaiele blindate poartă însemne triunghiulare albe, aparent pentru a le distinge de echipamentele folosite în Ucraina.
  • Rușii susțin că au oprit înaintarea ucrainenilor - Rusia susţine că a împiedicat avansarea trupelor Kievului pe teritoriul său. Într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării a declarat că a împiedicat "tentativele de pătrundere" ale "grupurilor mobile de vehicule blindate" inamice în apropierea oraşelor Tolpino, Jouravli şi Obchtchi Kolodez, situate la aproximativ 30 de kilometri în linie dreaptă de Ucraina. Ministerul a adăugat că aceste avansuri au fost oprite prin lovituri aeriene, cu drone şi artilerie, precum şi prin trimiterea de rezerve din Grupul Nord, desfăşurat în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei. De asemenea, armata rusă susţine că a atacat trupele ucrainene cu rachete şi artilerie în apropierea oraşelor Soudja, Korenevo, Staraïa Sorotchitsa şi Borki şi că a împiedicat o pătrundere în districtul Belovski, mai la est.
  • Rusia fortifică centrala nucelară - Au apărut fotografii aeriene care arată tancuri ucrainene angajate în lupte în interiorul Rusiei. Fotografiile analizate de BBC Verify par, de asemenea, să arate Rusia construind noi linii defensive în apropierea centralei nucleare din Kursk. Forţele ucrainene angajate la Obşci Kolodez se aflau la mai puţin de 50 km de instalaţie. Comparând imaginile din satelit ale aceleiaşi locaţii surprinse sâmbătă cu imaginile făcute cu câteva zile mai devreme, imaginile arată mai multe linii de tranşee nou construite în apropiere, cea mai apropiată fiind la aproximativ 8 km de centrală.
  • Şi ucrainenii sapă tranşee - Şi trupele ucrainene au săpat tranșee pentru a-și fortifica pozițiile în regiunea Kursk, confirmând speculațiile anterioare că incursiunea e mai mult decât un simplu raid la graniță. Deși nu au există dovezi vizuale, reporterul militar rus Alexandr Karchenko susține că a văzut asta şi e „cel mai rău lucru care se poate întâmpla”, pentru că ar complica eforturile Rusiei de a respinge trupele ucrainene. Surse militare ucrainene citate de Kyiv Post au raportat, de asemenea, că excavatoare care ar putea fi folosite pentru săparea de tranșee erau dislocate în regiunea Kursk. Dacă rapoartele ar fi adevărate, ar însemna că Ucraina se gândeşte la o ocupație pe termen lung a regiunii.
  • Clip cu prizonieri ceceni - Proiectul ucrainean „Vreau să trăiesc”, cunoscut pentru că a ajutat soldații ruși să se predea, a lansat un videoclip, cu câteva zeci de soldați capturați. Dintre aceștia, trei s-au identificat ca fiind din Groznîi şi ca făcând parte din Batalionul Akhmat de forțe speciale cecene. În videoclip, ochii prizonierilor sunt acoperiți cu bandă adezivă. Videoclipul este însoțit de o declarație care susține că acești soldați au fost capturați în regiunea Kursk. „Ramzan Kadîrov a spus odată că luptătorii lui Akhmat nu se predau. Ei bine, de obicei da, din moment ce stau în spate, dar în regiunea Kursk, situația se dezvoltă dinamic, iar acești luptători Akhmat nici nu au încercat să reziste”, se spune în descrierea videoclipului.
ADVERTISING
  • O operațiune care duce mai aproape de pace - Oleksi Goncearenko - un deputat ucrainean - a salutat operaţiunea şi a declarat că aceasta duce Ucraina "mult mai aproape de pace decât o sută de summit-uri de pace". "Când Rusia trebuie să riposteze pe propriul teritoriu, când poporul rus fuge, când oamenilor le pasă, aceasta este singura modalitate de a le arăta să oprească acest război", a declarat el pentru BBC.
  • Putin spune că Ucraina încearcă să destabilizeze Rusia - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina încearcă să submineze stabilitatea Rusiei cu incursiunea sa militară de o amploare fără precedent din regiunea de graniţă Kursk, însă nu va reuşi. "Pierderile în rândurile forţelor armate ucrainene cresc dramatic, inclusiv în rândul celor mai pregătite unităţi de luptă, unităţi pe care inamicul le desfăşoară la graniţa noastră", a declarat Putin într-o întâlnire televizată cu oficiali de rang înalt din domeniul securităţii şi cu guvernatori regionali. "Inamicul va primi cu siguranţă un răspuns pe măsură, şi toate obiectivele pe care le avem vor fi, fără îndoială, atinse", a mai spus el.
  • Germania nu a fost informată - Guvernul german nu a fost informat în prealabil despre detaliile incursiunii pe care Ucraina a lansat-o marţi în provincia rusă de graniţă Kursk, a susţinut un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin. Se pare că Kievul a pregătit ofensiva peste graniţă în regiunea rusă Kursk "în mare secret şi fără consultarea" partenerilor care-i oferă sprijin militar în războiul cu Rusia, a afirmat acest purtător de cuvânt german, Wolfgang Buchner. Anterior, de asemenea Washingtonul, principalul furnizor de ajutor militar al Kievului, a susţinut că nu a fost informat în prealabil de Ucraina asupra lansării operaţiunii militare în provincia rusă Kursk.
ADVERTISING

Evoluții în alte zone ale frontului

  • Rușii continuă ofensiva din estul Ucrainei - Armata ucraineană a anunţat că forţele ruse îşi continuă ofensiva în estul Ucrainei, în ciuda incursiunii Kievului în regiunea Kursk din sudul Rusiei. Luptele se concentrează în jurul oraşului Pokrovsk din regiunea Doneţk, unde forţele ucrainene au respins 26 de încercări ale unităţilor ruseşti de a străpunge apărarea începând de duminică dimineaţă. Kievul a transmis totodată că mai la est, în Doneţk, trupele ruse au încercat, de asemenea, să avanseze spre aşezarea Niu-York, lângă oraşul Toreţk.
  • Rusia evacuează o altă regiune de frontieră, Belgorod - Rusia a evacuat luni părţi ale unei alte regiuni de lângă Ucraina, Belgorod, după ce Kievul şi-a intensificat puternic activitatea militară în apropierea frontierei, relatează Reuters. Guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov, a declarat că au început evacuările din districtul Krasnaia Iaruga din cauza "activităţii inamice de la graniţă", care reprezenta o "ameninţare". "Sunt sigur că militarii noştri vor face totul pentru a face faţă ameninţării care a apărut", a spus Gladkov. "Începem să mutăm oamenii care locuiesc în districtul Krasnaia Iaruga în locuri mai sigure", a anunţat guvernatorul.
  • Rusia atacă în jurul Sumî - Armata ucraineană a informat că artileria cu rază lungă de acţiune şi avioanele de luptă ale Rusiei vizează zona din jurul oraşului ucrainean Sumî, care este o rută crucială de aprovizionare pentru unităţile din Kursk.

Alte informații relevante

  • Incendiu la sistemul de răcire al centralei de la Zaporojie - Un incendiu a izbucnit la sistemul de răcire al centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa, iar Kievul şi Moscova se învinovăţesc reciproc. Ambele părţi insistă însă că nu a fost detectată nicio creştere a radiaţiilor în apropierea centralei, care este controlată de forţele ruse încă din primele zile ale ofensivei lor din 2022. Şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care are personal de monitorizare la faţa locului, a declarat duminică seara că „nu a identificat niciun impact asupra securităţii nucleare”. Detalii AICI.
  • Mită de 500.000 de dolari - Un membru al guvernului ucrainean a fost reținut în urma unei anchete de corupție. Este vorba despre un ministru adjunct al Energiei, care împreună cu alte persoane ar fi luat o mită de 500.000 de dolari, așa cum susțin procurorii ucraineni. De asemenea, în același dosar au fost reșinute alte persoane. „Conform anchetei, suspecții au organizat o schemă de îndepărtare a echipamentului minier al întreprinderii de stat de exploatare a cărbunelui din zona de luptă din regiunea Donețk”, a anunțat procuratura.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇