Cum vrea Rusia să ne facă să nu mai ținem cu Ucraina

Cum vrea Rusia să ne facă să nu mai ținem cu Ucraina

Dezinformările despre slăbiciunea apărării, inutilitatea susținerii Ucrainei și ralierea migranților ucraineni din România de partea Rusiei sunt folosite de Kremlin ca să-i incite pe români împotriva Ucrainei.

Recent o știre lansată pe rețeaua X, fostă Twitter, susținea că pe teritoriul României ar acționa o mișcare de rezistență pro-rusă, formată din ucraineni care vor pace și care ar fi dat foc unui depozit de combustibil din Bragadiru de unde ar fi fost alimentată armata Ucrainei. Știrea a plecat din Rusia în aprilie de pe site-ul bloggerului militar Iuri Podoliaka, originar din Ucraina, și a ajuns în România în august.

ADVERTISING

În finalul știrii pe care Ministerul Apărării Naționale a demontat-o imediat apare și propaganda descriptivă „din ce în ce mai mulți ucraineni se opun în mod deschis exterminării poporului lor de către curatorii occidentali”. 

Știrea a fost însoțită de un clip despre care MApN declară că „nu este filmat în Bragadiru sau în altă locație de pe teritoriul României”, adăugând că „autoritățile din România nu au comunicat vreun incendiu la vreunul din depozitele de carburanți de pe teritoriul țării”.

Nu e singura dezinformare de acest fel, potrivit jurnaliștilor de la Veridica, specializați în demontarea știrilor false venite de la ruși prin rețele sociale. O știre similară anunța de pildă că „partizanii ucraineni” ar sabota transferul armelor occidentale în Ucraina, distrugându-le pe teritoriul României.

Așa a fost lansată tot pe rețeaua X informaţia despre distrugerea, aproape de vama Siret, a unui tren cu echipament militar și a unui terminal de produse petroliere aparţinând unei companii româneşti.

Dezinformarea este ilustrată cu poze și clipuri deja existente pe Internet. Una dintre fotografii prezintă un tren în flăcări, care, potrivit propagandiştilor, transporta armament occidental, dar care era de fapt un tren care a ars în localitatea argentiniană San Martin, în 2019.

La începutul lunii august, o dezinformare apărută inițial pe Telegram, distribuită ulterior pe rețeaua X, prezintă un raport al MApN real, dar modificat de propagandiști, din care ar rezulta că, după șase luni de pregătire, din 50 de piloți ucraineni trimiși să învețe să piloteze pe F-16 în România, doar 3 ar fi trecut testul final.

MApN prezintă raportul original și locurile în care a fost introdus un fragment din afară „redactat neglijent, cu greșeli evidente, fiind cel mai probabil un text tradus automat dintr-o altă limbă”.

MApN declară că această dezinformare „încearcă să acrediteze ideea că piloții ucraineni ar fi început deja pregătirea în Centrul European de Instruire F-16 de la Fetești, ceea ce este absolut fals.”

De la inaugurarea din noiembrie 2023, Centrul a pregătit o singură serie, de piloți români, care au terminat cursul pe 26 iulie 2024. Știrea falsă se referă la faptul că piloții ucraineni s-ar pregăti deja în România, dar în același timp e indusă ideea că aceștia n-ar fi în stare să treacă testele pentru a putea pilota F-16.

Din aceste trei dezinformări care au legătură cu războiul se induc mai multe idei false:

  • că migranții ucraineni din România s-ar fi organizat și ar fi început să producă sabotaje în favoarea Rusiei,
  • că militarii români n-ar fi în stare să-și apere depozitele de combustibil și nici trenurile cu armament care traversează țara,
  • că deja piloții ucraineni se pregătesc în România să manevreze avioanele militare F-16, dar că n-ar fi prea capabili să primească pe mână niște aparate atât de scumpe. 

Toate acestea se adaugă la liniile tradiționale ale propagandei ruse legate de familia tradițională, care ar fi pusă sub presiune de un Occident devorator, care ar vrea să distrugă biserica, familia și tradiția.

Sabina Fati


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇