Șefa Colegiului Medicilor București explică de ce ancheta lor nu a găsit nimic în neregulă la Spitalul Sf. Pantelimon

Șefa Colegiului Medicilor București explică de ce ancheta lor nu a găsit nimic în neregulă la Spitalul Sf. Pantelimon

Şefa filialei Bucureşti a Colegiului Medicilor, Cătălina Poiană (foto), susţine că la momentul la care Colegiul a făcut verificări la Spitalul Sf. Pantelimon „nu s-a găsit nimic în neregulă”.

Iată ce spunea în mai Colegiul Medicilor după ancheta de la Spitalul Sf. Pantelimon: Niciun angajat nu a provocat moartea pacienților.

ADVERTISING

„Consider că tot ce a apărut ca informaţie în spaţiul public este foarte grav şi consider că imaginea care se creează sistemului de sănătate este foarte gravă, cred că nu trebuie să extindem asupra întregului corp medical toate aceste acuze, pentru că în marea lor majoritate medicii îşi desfăşoară activitatea cu responsabilitate şi respect faţă de pacient.

În momentul în care lucrurile nu stau aşa, nu vom ascunde niciodată adevărul şi consider că acest caz de la Spitalul Pantelimon este un caz extrem de grav şi este un caz extrem de complex care trebuie investigat sub toate aspectele, dar în primul rând sub aspect profesional şi medical şi, din această consideraţie, cred că părerea experţilor din domeniul ATI este cea care trebuie să facă diferenţa.

ADVERTISING

De asemenea, consider că adevărul este singurul element care în acest moment poate să restabilească încrederea şi siguranţa în sistemul de sănătate”, a declarat joi, la spitalul Sfântul Pantelimon, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti. 

Aceasta precizează că „pacienţii din România au dreptul la un sistem de sănătate care să le ofere siguranţă şi încredere”. 

„La Colegiul Medicilor Bucureşti, aşa cum am declarat în repetate rânduri, departamentul de jurisdicţie al Colegiului nostru a cerut informaţiile de la spital, s-au analizat foile de observaţie şi au fost audiaţi medicii, toate aceste informaţii au fost transmise Comisiei de Disciplină, care este un organism independent de conducerea Colegiului Medicilor din municipiul Bucureşti.

ADVERTISING

Completul care a analizat a avut în structura sa ATI-ist şi medicii au fost audiaţi, medicii au dat declaraţii scrise şi nu s-a găsit absolut... la momentul respectiv, pe baza datelor pe care le-am avut la dispoziţie şi în limita elementelor pe care noi, ca şi Colegiu, le avem în analiza cazurilor, vă spun că nu s-a găsit nimic în neregulă. Vă spun însă cu fermitate că aceste date au fost transmise Parchetului în luna iunie, când ne-au fost solicitate”, a adăugat Cătălina Poiană.

Întrebată dacă membrii comisiei de verificare din Colegiul Medicilor au avut acces şi la injectomatele folosite în spital, şefa Colegiului Medicilor a răspuns negativ. 

„Noi am avut acces prin ceea ce avem noi voie să facem la foile de observaţie, la înscrisurile din foile de observaţie şi la declaraţiile verbale şi scrise ale medicilor”, a subliniat Poiană.

Aceasta a menţionat că asistentele nu au fost chemate la discuţii, pentru că acestea pot fi investigate doar de Ordinul Asistenţilor Medicali.

Acuzaţia de omor calificat

Doi medici specialiști ATI și o asistentă au fost reținuţi, miercuri, pentru 24 de ore, în cazul morţilor suspecte din primăvară de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti.

Cele două doctoriţe sunt acuzate de tentativă de omor și omor calificat, iar asistenta de mărturie mincinoasă.

Este vorba despre un dosar penal deschis în aprilie, după ce 17 pacienţi internaţi la terapie intensivă au decedat în doar patru zile, iar un angajat al spitalului a reclamat că bolnavii au primit doze reduse de noradrenalină.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇