Președintele Colegiului Medicilor spune că empatia unui doctor depinde de spitalul unde lucrează

Președintele Colegiului Medicilor spune că empatia unui doctor depinde de spitalul unde lucrează

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, ridică problema condiţiilor în care lucrează medicii în spitale, arătând că empatia este esenţială în actul medical, dar subliniind că o infrastructură medicală precară nu permite desfăşurarea unui act medical de calitate. Medicul vorbeşte şi despre lipsa de respect pe care unii manageri de spitale o arată faţă de medici.

”Un medic, când ajunge undeva, are nevoie de respect. Respectul colegilor şi respectul conducerii. Cunosc spitale unde conducerea îi spune medicului: tu, ATI-ist, faci gardă de chirurgie, tu, hematolog, faci gardă de UPU. Adică aici este o lipsă totală de respect.

ADVERTISING

Deci îl obligă pe medic să facă gardă într-o altă specialitate. Normal că medicul va fugi. Dar avem şi spitale de succes (...) şi ar trebui să preluăm din experienţa acestor spitale de succes, să vedem cum au reuşit să devină locuri atractive”, a afirmat Daniel Coriu, luni seară, la Medika TV.

El a explicat că un studiu legat de motivele pentru care medicii părăsesc România, realizat în urmă cu câteva luni, arată că principalul motiv îl reprezintă condiţiile în care ei lucrează. 

”Pe primul loc se află condiţiile de muncă, infrastructura medicală precară, infrastructură medicală care nu permite desfăşurarea unui act medical de calitate, nu permite asigurarea... ceea ce numim noi siguranţa condiţiilor pentru pacient.

ADVERTISING

Locul doi: lipsa respectului social.

Şi abia pe locul trei - veniturile şi alte cauze.

Deci primele două cauze sunt cauze care ţin de sistem şi pot fi rezolvate. Pentru că, sigur, noi vorbim de empatie. Empatia, în actul medical, este absolut esenţială. Dar nu e totul. De fapt, empatia poate să fie oferită atunci când spitalul, locul de muncă, oferă infrastructura medicală corectă.

Nu poţi să oferi empatie în condiţiile în care eu nu am nimic. Trebuie, cumva, să fii empatic, să te implici emoţional şi acest lucru îl facem, dar dacă infrastructura medicală nu permite un act de calitate, atunci avem o mare problemă”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor.

ADVERTISING

Rafila a făcut apel la empatie, indiferent de calificarea pe gardă

După cazul naşterii pe trotuar de la Urziceni, ministrul Alexandru Rafila a făcut un apel public către întreg personalul medical să trateze cu empatie pacienţii.

“Acum aş vrea să discut mai puţin despre sancţiuni. Aş vrea să discut despre un principiu pe care nu o să putem să îl modificăm, indiferent câte sancţiuni vom da. E vorba de principiul care ar trebui să guverneze tot personalul medical, cel al umanităţii, al empatiei, al responsabilităţii în faţa unui om care are nevoie de ajutor.

Pentru că nu discutăm despre calificarea profesională a celui care este de gardă, ci discutăm despre un personal medical care trebuie să fie cu grijă pentru pacient, să vadă ce probleme are pacientul, să încerce să-l ajute, nicidecum să-l îndrume spre ieşirea din spital ca să îl preia o ambulanţă.

Ăsta e un lucru foarte serios, foarte grav şi trebuie să lucrăm foarte mult timp, e foarte greu de cuantificat în timp, dar este în mod evident o problemă foarte, foarte serioasă şi fac un apel public şi aş vrea să facem toţi acest apel de fiecare dată când avem ocazia către întreg personalul medical să acorde asistenţă medicală cu empatie şi cu grijă tuturor pacienţilor.

Sigur că foarte mulţi dintre colegii noştri şi le mulţumesc tuturor care acţionează în acest fel, dar vedeţi că sunt situaţii în care ajungem într-un film care pare desprins din realitatea, dar, din păcate, în România s-a dovedit a fi real”, a declarat Alexandru Rafila pe 31 iulie. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇