Primele măsuri la Botoșani, după moartea tinerei gravide: Bani pentru familie, cursuri de medicină și empatie pentru angajații maternității

Primele măsuri la Botoșani, după moartea tinerei gravide: Bani pentru familie, cursuri de medicină și empatie pentru angajații maternității

La zece zile de la moartea Alexandrei, tânăra însărcinată în luna a treia care și-a pierdut viața după ce a fost ignorată o noapte întreagă de personalul de la Maternitatea din Botoşani, autoritățile locale anunță primele măsuri.

Ajutor financiar pentru familia Alexandrei, cursuri pentru ca personalul medical de la Maternitatea Botoșani să învețe ceea ce ar fi trebuit să cunoască deja și finanțarea prin PNRR a lucrărilor de modernizare de la această unitate medicală.

Bani pentru familia Alexandrei

Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani va aloca un ajutor financiar de 30.000 de lei familiei Alexandrei Ivanov, tânăra de 25 de ani care a decedat în Maternitate, în urma neglijenţei cadrelor medicale.

ADVERTISING

Preşedintele Consiliului Judeţean, Doina Federovici, a anunţat, luni, în şedinţa ordinară a instituției, că ajutorul financiar va fi acordat din fondul de rezervă al instituţiei.

"Consiliul Judeţean este alături de familia îndoliată şi va acorda din fondul de rezervă un ajutor financiar de 30.000 de lei. Imediat ce procedurile prevăzute de legislaţia în vigoare vor fi îndeplinite vom intra într-o şedinţă extraordinară şi vom aproba acest ajutor financiar", a afirmat Federovici.

Cadrele medicale vor învăța ce au de făcut

În plus, cadrele medicale de la Maternitatea din Botoşani vor participa, începând cu luna septembrie, la o serie de cursuri de pregătire profesională, a anunţat Doina Federovici în aceeași şedinţă. Potrivit acestora, cursurile vor fi susţinute de Asociaţia Moaşelor Independente, care, în parteneriat cu UNICEF România, a pus bazele reţelei de profesionişti medicali "Grijă de Mamă".

ADVERTISING

"Aceste cursuri pentru medici, moaşe, asistenţi medicali, infirmieri şi îngrijitori vizează aplicarea corectă a protocoalelor de îngrijire a pacientelor din Maternitate, acordarea de îngrijiri centrate pe femei şi dezvoltarea empatiei şi a spiritului de echipă în rândul personalului medical. De asemenea, se va pune un accent mare pe drepturile pacienţilor şi în special al femeii care naşte", a afirmat Federovici.

Preşedintele CJ Botoşani a menţionat că Asociaţia Moaşelor Independente şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati la realizarea protocoalelor medicale, pentru situaţiile unde acestea nu există.

ADVERTISING

5 milioane de euro pentru modernizarea maternității

De asemenea, clădirea Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati" Botoşani va fi modernizată cu fonduri asigurate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Doina Federovici.

Potrivit acestuia, proiectul de reabilitare energetică, de reamenajare şi modernizare a etajelor IV şi V, a vestiarelor din zona de demisol şi desfiinţarea mansardei şi montarea de panouri fotovoltaice are o valoare de peste cinci milioane de euro.

"În parteneriat, Consiliul Judeţean şi Spitalul Mavromati au depus pe PNRR proiectul de renovare şi modernizare a secţiilor din Maternitate. S-a obţinut finanţarea, s-a realizat deja Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie şi s-a trecut în etapa Proiectului Tehnic", a declarat Doina Federovici.

În urma realizării DALI, valoarea eligibilă a investiţiilor care vor fi făcute la Maternitatea Botoşani este de 4.769.951,69 euro, iar valoarea neeligibilă a lucrărilor, asumată de către CJ Botoşani este de 491.922,46 euro. Lucrările neeligibile sunt cele de reamenajare şi modernizare a etajelor IV şi V, precum şi a vestiarelor din zona de demisol.

Prin proiect vor fi realizate şi patru staţii de reîncărcare finanţate prin PNRR şi una din fondurile CJ Botoşani.

Context

Măsurile anunțate de Consiliul Județean Botoșani survin după ce Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, a murit în dimineaţa zilei de 18 august, la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Ea era însărcinată în luna a treia şi a ajuns la spital cu ambulanţa după ce a acuzat dureri şi hemoragie.

După ce a fost supusă unui set de analize şi a fost perfuzată, cadrele medicale au ignorat-o toată noaptea. Ulterior, starea ei de sănătate s-a înrăutăţi considerabil, decedând în Secţia de anestezie - terapie intensivă.

Tânăra de 25 de ani nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Potrivit sursei citate, pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23,30 cu "sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare". Diagnosticul stabilit la internare a fost de "sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară".

Inspectorii sanitari au stabilit că "de la ora 00,45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire" pentru tânăra respectivă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇