Protest în fața maternității din Botoșani, unde a murit o gravidă de 25 de ani (Video)

Protest în fața maternității din Botoșani, unde a murit o gravidă de 25 de ani (Video)

Sute de persoane au participat, duminică seară, la un protest în faţa Maternităţii din Botoşani, în semn de omagiu faţă de tânăra de 25 de ani care a murit în spital la câteva ore după internare.

Oamenii au aprins candele la poarta unităţii medicale şi au cerut „dreptate pentru Alexandra”. Ei au solicitat şi demisia cadrelor medicale.

„Nu rămâneţi nepăsători! Putea să fie oricare dintre voi în situaţia asta. Şi poliţişti, şi jandarmi, cu toţii vin şi aprind lumânări. Ăştia nu mai trebuie să ucidă şi alţi oameni”, a transmis unul dintre participanţi.

La protest au participat în special tineri, precum şi mame însoţite de copii.

Protest pentru Alexandra, tânăra moartă la Maternitatea Botoșani
Protest în fața Maternității după moartea Alexandrei
Protest în fața Maternității după moartea Alexandrei 2
Protest în fața Maternității după moartea Alexandrei 5

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani a dispus efectuarea unei anchete administrative, după ce o tânără de 25 de ani a decedat la maternitate, la câteva ore după ce a fost internată.

ADVERTISING

Purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Ioan Asaftei, a declarat că ancheta urmăreşte stabilirea cauzelor morţii tinerei, dar şi modul de respectare a protocoalelor terapeutice.

"La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani s-a constituit o echipă de specialişti, care să analizeze cauza decesului şi modul cum au fost respectate protocoalele terapeutice în vigoare", a afirmat Asaftei.

El precizează că tânăra a ajuns pe Secţia de obstretică şi ginecologie joi seară, în jurul orei 23.30, fiind adusă de ambulanţă. Femeia, care mai avea trei copii, era însărcinată în luna a treia. Ea a chemat ambulanţa după ce a acuzat sângerare genitală externă şi dureri abdominale.

"S-au efectuat investigaţii de laborator, conform protocolului în vigoare, dar şi examene paraclinice constând în examen ecografic. Medicii de la Maternitatea Botoşani au declarat că nu s-a impus evacuarea sarcinii în cursul nopţii, deoarece sângerarea genitală externă a fost foarte redusă, colul uterin închis, fără semn de avort în evoluţie.

ADVERTISING

Pe data de 18 august, la orele 7.30, brusc se degradează starea generală a pacientei, cu dispnee severă, cu sângerare abundentă la nivelul căilor aeriene superioare, motiv pentru care este transferată de urgenţă în Secţia de anestezie-terapie intensivă, unde se instituie manevre complexe de reanimare.

Din păcate, în ciuda eforturilor medicilor, la ora 8.20 se declară decesul prin stop cardio-respirator iresuscitabil, hemoragie căi respiratorii superioare", a adăugat Ioan Asaftei.

Conducerea spitalului aşteaptă, de asemenea, rezultatele necropsiei.

O anchetă penală pentru ucidere din culpă a fost demarată şi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇