Cazul femeii care a născut pe asfalt. De la același spital și pe aceeași gardă, a fost trimis un pacient acasă și a murit. Rafila cere demiteri și empatie. Primele amenzi

Cazul femeii care a născut pe asfalt. De la același spital și pe aceeași gardă, a fost trimis un pacient acasă și a murit. Rafila cere demiteri și empatie. Primele amenzi

Un bărbat de 32 de ani a murit acasă, luni, după ce a fost tratat la Spitalul Urziceni. Este acelaşi spital unde o femeie a născut pe trotuar, în curte, după ce i-a fost refuzată internarea. Alexandru Rafila şi-ar dori o demisie de onoare sau o demitere a managerului spitalului (care ţine de primărie, nu de Ministerul Sănătăţii) şi cere medicilor empatie. Iar Inspecţia Sanitară de Stat a acordat primele amenzi după ce s-a întâmplat azi-noapte. Între timp, am aflat şi că directorul spitalului e în concediu medical.

După ce a făcut vâlvă cazul femeii însărcinate care a fost lăsată să nască pe asfalt, a apărut informaţia că un bărbat a fost externat de la acelaşi spital, tot azi-noapte, şi a murit acasă.

Luni dimineață, polițiștii din Fierbinți Târg au fost sesizați, prin apel 112, că un bărbat de 32 de ani din Fierbinții de Jos a murit în locuința sa.

El a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Ialomița pentru necropsie și stabilirea cauzei decesului, iar poliţiştii fac anchetă pentru ucidere din culpă.

„Din verificările efectuate a reieșit că pacientul s-ar fi prezentat în cursul nopții trecute la o unitate medicală de pe raza municipiului Urziceni unde a primit îngrijiri medicale, ulterior revenind la domiciliu, unde a decedat. În continuare se efectuează verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și neglijență în serviciu”, informează Poliția Ialomița, citată de Mediafax.

ADVERTISING

Acelaşi medic de gardă

Referitor la acest caz, ministrul Sănătății a declarat că a auzit de el: „Se desfășoară acolo nu numai o investigație din partea Inspecției Sanitare de Stat, ci și o investigație din partea Poliției. Cred că aici are o componentă foarte importantă și Medicina Legală, pentru că un astfel de deces necesită o investigație de medicină legală, care să precizeze cauzele decesului și dacă există legătură de cauzalitate între prezentarea în cursul serii la spital și cauza reală a decesului”.

Răspunzând altor întrebări ale jurnaliștilor, Rafila a spus că în mod clar bărbatul de 32 de ani a avut parte de același medic de gardă, precum femeia care a născut pe trotuar, fiind vorba de noaptea de duminică spre luni.

În cazul în care se confirmă că bărbatului i s-a recomandat de la Spitalul Urziceni să meargă în privat pentru o ecografie, Rafila spune că procedura corectă era trimiterea lui la Spitalul de Urgență Județean.

Rafila cere empatie şi demisii

Cât despre cazul femeii care a născut pe trotuar, ministrul Sănătăţii susţine că demisia de onoare a managerului sau demiterea acestuia de către primarul oraşului este şi morală, şi potrivită.

ADVERTISING

“Chiar dacă nu stă în puterea mea în vreun fel, eu cred că o demisie de onoare sau o demitere a managerului acestei unităţi medicale de către primarul din Urziceni, ca urmare a acestui eveniment scandalos cred că este şi morală şi potrivită şi vine şi unei aşteptări din partea populaţiei. Noi avem aceste spitale, repet, ca să acordăm îngrijiri medicale, asistenţă medicală. Nu putem să avem spitale care nu au interes în niciun fel pentru pacienţi sau un interes selectiv pentru pacienţi", a spus Rafila, citat de News.ro.

Apoi, şi-a amintit un episod similar din tinereţe.

"Ceea ce a tulburat cred că foarte mult opinia publică, pe bună dreptate, e o imagine pe care eu nu credeam să o mai revăd. Am văzut o singură dată în 1985, la un spital din București. 

Eram student pe vremea aceea și am văzut o situație similară în curtea spitalului, cu o femeie care a născut în curte.

Vă dați seama că din 1985 până acum sunt 38 de ani și nu îmi închipuiam că după 38 de ani aceste lucruri mai pot să se întâmple în România, țară membră a Uniunii Europene", a declarat ministrul Sănătăţii, citat de Antena3.

ADVERTISING

"Personalul care deservea UPU nu a acordat niciun fel de asistenţă medicală"

Din fericire, copilul și mama sunt bine şi au fost transferați la maternitatea din Slobozia.

"Şi copilul şi mama au fost transferaţi la maternitatea din Slobozia. Ei sunt bine, cel puţin până în momentul de faţă, starea lor de sănătate este bună, nu sunt probleme. E un copil de 2.800 de grame”, a explicat ministrul Sănătăţii, citat de News.ro.

Iată pe scurt şi ce s-a întâmplat.

“Personalul care deservea Compartimentul de Primiri Urgenţe nu a acordat niciun fel de asistenţă medicală. Au sunat la 112 ca să preia această femeie gravidă, care mai avea doi copii şi să o transfere la o altă maternitate, pretextând că nu există personal medical calificat în serviciul de gardă. Femeia a plecat neînsoţită. A ajuns în faţa clădirii, în curtea spitalului.

Ambulanţa a venit, din fericire, imediat, era foarte aproape şi s-a declanşat naşterea, travaliul. Cei din ambulanţă şi aş vrea să le mulţumesc public pentru profesionalism şi pentru responsabilitate, au asistat această femeie şi s-a ajuns în situaţia în care ea a născut într-un loc total nepotrivit, categoric".

Rafila a făcut un apel public către întreg personalul medical să trateze cu empatie pacienţii.

“Acum aş vrea să discut mai puţin despre sancţiuni. Aş vrea să discut despre un principiu pe care nu o să putem să îl modificăm, indiferent câte sancţiuni vom da. E vorba de principiul care ar trebui să guverneze tot personalul medical, cel al umanităţii, al empatiei, al responsabilităţii în faţa unui om care are nevoie de ajutor.

Pentru că nu discutăm despre calificarea profesională a celui care este de gardă, ci discutăm despre un personal medical care trebuie să fie cu grijă pentru pacient, să vadă ce probleme are pacientul, să încerce să-l ajute, nicidecum să-l îndrume spre ieşirea din spital ca să îl preia o ambulanţă.

Ăsta e un lucru foarte serios, foarte grav şi trebuie să lucrăm foarte mult timp, e foarte greu de cuantificat în timp, dar este în mod evident o problemă foarte, foarte serioasă şi fac un apel public şi aş vrea să facem toţi acest apel de fiecare dată când avem ocazia către întreg personalul medical să acorde asistenţă medicală cu empatie şi cu grijă tuturor pacienţilor.

Sigur că foarte mulţi dintre colegii noştri şi le mulţumesc tuturor care acţionează în acest fel, dar vedeţi că sunt situaţii în care ajungem într-un film care pare desprins din realitatea, dar, din păcate, în România s-a dovedit a fi real”, a mai declarat Alexandru Rafila. 

Primele explicaţii şi sancţiuni. Directorul spitalului a intrat în concediu medical

În aceeaşi conferinţă de presă, şefa Inspecţiei Sanitare de Stat, Maria Mioara Comana, a declarat care sunt rezultatele preliminare ale controlului de la spitalul din Urziceni. 

“La solicitarea domnului ministru al Sănătăţii, doi colegi de-ai mei au efectuat un control la Spitalul Municipal Urziceni. S-a constatat că acolo există în structura spitalului o secţie de obstetrică-ginecologie cu 25 de paturi şi cinci de neonatologie. Nu există medic nici de neonatologie, nici de OG şi nici măcar medic anestezist după orele 15.

Pacienta care s-a prezentat la spital a venit cu maşină proprietate personală. A ajuns la Compartimentul de Primiri Urgenţe, unde înţeleg că a fost văzută de către o doamnă asistent. În mod normal, conform Ordinului 1706, doamna asistent trebuia să solicite investigaţii din partea medicului de gardă. Medicul de gardă nu a fost chemat, timp în care doamna asistent s-a gândit să sune la 112 ca să solicite transferul interclinic al pacientului.

Menţionez că, într-adevăr, spitalul avea un protocol conform Ordinului 1091 din 2006 privind transferul interclinic al pacienţilor de la spitalele cu competenţe reduse la spitalele cu competenţe terapeutice mai mari”, a explicat Maria Mioara Comana, citată de News.ro.

Ea a anunţat ce sancţiuni au fost date în acest caz. 

“Pentru toate aceste lucruri, colegii mei au sancţionat managerul spitalului pentru neorganizare cu 4.000 de lei. Menţionez că sancţiunea este maximă ca persoană fizică. O să mă întrebaţi de ce sancţiunea nu este mai mare. Există şi sancţiune de 30.000 de lei, dar asta ar trebui să o dai spitalului şi efectiv banii să-i luăm din propriul buzunar sau din medicamentele bolnavilor ca să plătim o asemenea amendă. A fost sancţionată doamna asistent care nu a respectat procedurile de examinare şi investigare să solicite medic, tot cu 4.000 de lei. Şi medicul de gardă pentru că nu şi-a îndeplinit atribuţiile”, a explicat Maria Mioara Comana, care a precizat că directorul medical al spitalului a intrat în concediu medical şi s-a internat într-un spital.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇