„Rabla Local” a debutat cu probleme: Sute de oameni spun că nu se pot înscrie, AFM susține că aplicația merge, dar mai lent

„Rabla Local” a debutat cu probleme: Sute de oameni spun că nu se pot înscrie, AFM susține că aplicația merge, dar mai lent
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Programul privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local – a început luni, de la ora ora 10:00, iar persoanele fizice trebuiau să se înscrie pentru a primi 3.000 lei în schimbul casării unui autovehicul vechi şi poluant.

Sute de persoane reclamă, însă, că aplicaţia nu funcţionează. Toţi utilizatorii platformei au precizat că nu pot depune cererea, întrucât verificarea anti-robot – captcha – nu funcţionează. În acest fel, nu pot fi derulaţi paşii necesari.

”Aplicaţie bătaie de joc. După 20 min de aşteptare în telefon au răspuns. Ca de obicei, este o problema tehnică și se va remedia curând. Trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul. RUȘINE”, a scris pe pagina Facebook a Administraţiei Fondului pentru Mediu unul dintre cei interesaţi.

ADVERTISING

Sunt deja sute de comentarii, majoritatea în aceeaşi notă: ”Nu merge, este destul de suspect”, ”Bătaia de joc continuă”, ”O nouă lansare cu succes marca AFM”, ”Sa ne trezim că atunci când merge e epuizat bugetul”.

AFM: Rabla Local merge, dar mai lent

Administraţia Fondului pentru Mediu a recunoscut că sunt probleme, dar a susținut că totuși sute de persoane s-au înscris.

„Din cauza numărului foarte mare de accesări, înscrierea persoanelor fizice în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local se desfășoară într-un ritm mai lent. Până la ora 11:00 s-au înscris peste 600 de persoane fizice în cadrul programului prin intermediul aplicației.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Echipa IT din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu lucrează pentru funcționarea în parametri normali ai aplicației în cel mai scurt timp”, se arată în comunicatul AFM.

Cum te înscrii

Persoanele fizice se pot înscrie în cadrul Programului Rabla local începând de astăzi, 31 iulie, şi până pe 31 august 2023, ora 16:30 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT), prin intermediul aplicaţiei informatice.

Instrucţiunile privind înscrierea persoanelor fizice în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local sunt detaliate pe site-ul AFM la următorul link: https://www.afm.ro/casare_auto_uzate.php.

ADVERTISING

Conturile de utilizator ale persoanelor fizice trebuie create anterior înscrierii în aplicaţie.

AFM precizează că, dacă există un cont deja creat, acesta este valabil doar dacă a fost utilizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de ex. Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”). Astfel, dacă adresa de e-mail utilizată pentru crearea contului a fost folosită pentru depunerea unui dosar în calitate de persoană juridică, aceasta nu poate fi folosită.

Buget de 240 de milioane de lei

Programul „Rabla Local” pentru casarea autovehiculelor uzate are alocat un buget de 240 de milioane de lei. Peste 500 de primării sunt înscrise în „Rabla Local”.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat cum funcționează programul:

  • Lista celor aproximativ 500 de unităţi administrativ-teritoriale se află deja pe siteul AFM. Cetăţenii ar trebui, înainte de a încerca să aplice şi înainte de a se înscrie, să se asigure că unitatea administrativ-teritorială unde îşi au domiciliul este eligibilă în program.
  • Termenul limită de înscriere este 31 august 2023 sau până la epuizarea bugetului alocat pentru această acțiune.
  • Cei înscriși vor beneficia de o primă de casare de 3.000 de lei și nu au obligația de a achiziționa un autovehicul nou.
  •  Se estimează că în această primă fază, circa 100.000 de români sunt potenţiali beneficiari ai programului.

Programul „Rabla Local” este parte a unui angajament mai larg, asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Obiectivul este ca până în anul 2026 să fie scoase din circulație aproximativ 250.000 de mașini cu o vechime de peste 15 ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇