O femeie a născut pe trotuar, în curtea Spitalului Urziceni, după ce i-a fost refuzată internarea. UPDATE Ministerul Sănătății: Este inacceptabil! (Video)

O femeie a născut pe trotuar, în curtea Spitalului Urziceni, după ce i-a fost refuzată internarea. <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Ministerul Sănătății: Este inacceptabil! (Video)

Imagini cu o femeie care naşte pe trotuar, în faţa Spitalului Urziceni, au fost publicate, luni, pe Facebook, fiind viralizate rapid.

Cel care a filmat și a publicat imaginile susţine că femeia nu a fost primită în spital pe motiv că nu au locuri şi că a venit prea târziu, dar se pare că la acea oră nu exista nici medic ginecolog de gardă.

„În ce lume trăim!!!!!! România lucrului bine făcut! Cum este posibil așa ceva?! Femeia asta naște în fața spitalului Urziceni! În spital nu a fost primită pe motiv că nu au locuri și că a venit prea târziu. A fost dată afară din spital și a născut în fața spitalului, pe trotuar! Groaznic!”, a scris Nicu Tudor, pe Facebook, postând și imaginile.

In ce lume trăim !!!!!!ROMINIA lucrului bine făcut !Cum este posibil așa ceva !!!Femeia asta naște in fata...

Publicată de Nicu Tudor pe Duminică, 30 iulie 2023

Potrivit Radio Campus Slobozia - Urziceni, pacienta a ajuns la spital în jurul orei 05:00 dimineața, în travaliu. I-a fost reproșat faptul că nu s-a prezentat mai devreme și i s-a spus că nu sunt locuri libere, așa că va fi chemată o ambulanță care să o ducă la un alt spital. Digi24.ro spune că nici nu era un medic ginecolog de gardă la acea oră în spital.

ADVERTISING

Cât aștepta transferul, femeia a născut pe un trotuar, în curtea spitalului. Ea a fost asistată de două cadre medicale.

Întins pe pavaj, pe o pânză albastră, probabil sterilă, se vede şi un nou-născut, curăţat de către cadrele medicale cu ceea ce par a fi şerveţele. 

La un moment dat, se aude plânsul copilului și o femeie care asista la scenă îi felicită pe mamă și medici.

Reacția Ministerului Sănătății

UPDATE 15:00 - Ministerul Sănătăţii a prezentat şirul evenimentelor și a catalogat situația drept „inacceptabilă”, nu înainte de a sublinia că spitalul e în subordinea primăriei, nu a sa.

Pacienta este o femeie în vârstă de 24 de ani, mamă a altor doi copii, și s-a prezentat la spital la ora 5:00. Motivând că nu există pentru Obstetrică – Ginecologie medic de gardă, a fost chemată o ambulanţă pentru a o transporta la alt spital.

ADVERTISING

Reprezentanții MS spun însă că un medic chirurg trebuia să supravegheze acordarea îngrijirii medicale femeii, dar, din verificări, reiese că nici măcar nu a fost însoţită până la ambulanţă.

„O femeie în vârstă de 24 de ani, gravidă, mamă a altor 2 copii, s-a prezentat la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Urziceni. Cu toate că în spital există o secţie de obstetrică ginecologie cu compartiment de neonatologie, spitalul nu a putut asigura gardă specializată, însă a existat un medic chirurg care trebuia să coordoneze acordarea asistenţei medicale.

Invocând lipsa medicului de gardă specializat, personalul din CPU a contactat Serviciul de Urgenţă 112, care a trimis o maşină aflată în imediata apropiere. Din primele informații, se pare că pacienta nu a fost consultată, supravegheată şi însoţită până la maşina ambulanţei, ceea ce a determinat declanşarea naşterii în spaţiul exterior al clădirii, unde a primit îngrijiri de la echipajul ambulanţei.

ADVERTISING

Este inacceptabil că la Spitalul Municipal din Urziceni, aflat în subordinea primăriei din oraş, s-a întâmplat un eveniment de o gravitate deosebită, deoarece o femeie gravidă nu a fost asistată şi supravegheată de personalul spitalului şi a născut în spaţiul exterior Compartimentului de Primiri Urgenţe.

Precizăm faptul că în momentul de faţă copilul şi mama sunt în stare bună şi sunt internați la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Inspecţia Sanitară de Stat s-a deplasat la faţa locului pentru control şi pentru aplicarea măsurilor necesare conform legislaţiei în vigoare”, se arată în comunicatul MS.

Totodată, instituția a anunțat că în cursul după-amiezii va avea loc o videoconferinţă a ministrului Sănătăţii cu toate Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, „pentru a revizui şi a aduce din nou în atenţia autorităţilor locale care au în subordine spitale, responsabilitatea care le revine în asigurarea asistenţei medicale şi protejării sănătăţii cetăţenilor din comunităţile pe care le conduc”.

Anchete și dosar penal

Conducerea spitalului a început o anchetă internă și urmează să verifice inclusiv camerele de supraveghere din spital.

„Am văzut imaginile. În momentul de faţă, Inspecţia Sanitară de Stat încearcă să reconstituie exact întreaga situaţie şi vă vom pune toate informaţiile pe care le avem la dispoziţie precum şi măsurile care au fost luate în cazul în care ele se impun”, a declarat ministrul, întrebat pe acest subiect, în timp ce se afla la o dezbatere pe tema atrofiei musculare spinale.

A fost deschis și dosar penal, după ce, în urma publicării imaginilor, s-au prezentat la spital polițiști de la Investigații Criminale și de la Ordine Publică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇