Explozie urmată de incendiu violent în curtea unui spital de copii din București (Foto&Video) Rafila anunță anchetă și Ciolacu se duce în vizită

Explozie urmată de incendiu violent în curtea unui spital de copii din București (Foto&Video) Rafila anunță anchetă și Ciolacu se duce în vizită

O explozie urmată de un incendiu violent s-au produs, marţi seara, în curtea unui spital de copii din Sectorul 4 al Capitalei.

Este vorba despre Centrul Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru copii “Dr. Nicolae Robănescu”, care se află pe strada Mincă Dumitru.

Tot spitalul a fost evacuat, iar 110 copii au fost duşi la Spitalul Marie Curie (aflat la doar 20 de metri distanţă), a anunţat şeful DSU, Raed Arafat, pentru Antena3.

Ulterior, s-a schimbat bilanţul. 79 de copii şi 21 de aparţinători au fost transferaţi de la Spitalul Nicolae Robănescu la Marie Curie, a anunţat Denis Stănescu, purtător de cuvânt al acestei unităţi medicale.

Andrada Mirea, managerul medical al centrului de recuperare, susţine că toţi copiii au fost evacuaţi în 5 minute, deşi sunt pacienţi cu deficienţe fizice, unii fiind căraţi pe targă sau ventilaţi mecanic.

ADVERTISING

Aşadar, din fericire, nu există răniţi.

Pană de curent

Transformatorul a explodat după ce a fost repornit în urma unei întreruperi de curent. Un bucureştean din zonă a declarat pentru Antena3 că pana de curent a afectat şoselele Giurgiului şi Olteniţei.

În perioade de caniculă (e cod roşu în Bucureşti), reţeaua electrică este suprasolicitată de toate aparatele de aer condiţionat.

Spitalul a fost alimentat de generator mai mult de o oră.

”În momentul revenirii energiei electrice în reţea, transformatorul a explodat, provocând incendierea a două maşini din apropiere.

Personalul a luat imediat măsuri pentru oprirea instalaţiilor de gaze din incinta spitalului şi a procedat la evacuarea în siguranţă a copiilor internaţi, a aparţinătorilor acestora”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pompierii au folosit o autospecială nouă cu azot şi pulbere

ISU Bucureşti Ilfov a precizat că incendiul a ars cu flacără violentă şi degajări mari de fum, iar pompierii s-au străduit să evite extinderea focului spre spital.

INCENDIU_SPITAL_ROBANESCU
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

A ars însă transformatorul şi flăcările au ajuns şi la cele două maşini şi copacii sub care acestea erau parcate. A fost afectată şi izolaţia de pe faţada clădirii unităţii medicale, informează ISU Bucureşti-Ilfov.

După mai bine de o oră, incendiul a fost lichidat.

Au rămas la faţa locului, pentru supraveghere, două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială cu azot şi o ambulanţă SMURD.

ADVERTISING

”Pentru lichidarea incendiului a fost folosită şi o autospecială care a fost intrată recent în dotarea pompierilor din Bucureşti, cu azot şi pulbere, care este specializată pentru incendiile la instalaţii electrice. Din fericire, nu avem victime”, a declarat Raed Arafat, la Antena3.

‼️Incendiu de proportii la cativa pasi de spitalul de copiii Marie Curie din Sectorul 4 al Capitalei! Sursa foto:...

Publicată de Copiii Statului Eșuat pe Marţi, 25 iulie 2023

Pompierii vor verifica dacă spitalul a fost afectat de fumul de la incendiul izbucnit în curte, mai ales echipamentele medicale valoroase. Pagubele vor fi stabilite la finalul intervenției pompierilor.

”Pompierii discută cu Enel pentru repunerea spitalului Robănescu în funcţiune, fiind, la ultimul raport pe care l-am primit telefonic, alimentat doar parţial. Cauzele, ce s-a întâmplat exact, asta va face obiectul unui raport al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, care nu cred că va fi emis în noaptea asta şi va fi emis după o analiză serioasă”, a mai afirmat şeful DSU, citat de News.ro.

Rafila anunţă anchetă şi Ciolacu se duce în vizită

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat o anchetă pentru a afla cauzele incendiului.

Premierul Marcel Ciolacu va vizita, miercuri dimineaţă, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Sklodowska Curie", unde au fost duşi copiii evacuaţi.

Ministrul Rafila a precizat la Digi24 că pacienţii nu vor reveni de la Marie Curie la spitalul Robănescu până când "nu va fi totul sigur".

Ministrul a menţionat că la Spitalul "Nicolae Robănescu" erau internaţi mulţi copii cu diverse grade de handicap sau boli rare. Aici se realiza recuperarea neuro-motorie.

"Sunt şi copii cu afecţiuni neurologice, degenerative. E un spital foarte special din punctul acesta de vedere. Un spital foarte bun, de altfel. Şi impactul emoţional e foarte mare. Sunt copii mulţi dintre ei cu afecţiuni foarte serioase. Mă bucur că nu există niciun fel de victime", a spus Rafila, la Antena3.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇