Noul an școlar aduce sala de detenție. Deca spune că nu e o obligație

Noul an școlar aduce sala de detenție. Deca spune că nu e o obligație

Sala de detenție este introdusă oficial în școlile din România, prin statutul elevului, care intră în vigoare de la începutul noului an şcolar, din septembrie.

Elevii care deranjează orele pot fi trimiși de profesor într-un „alt spaţiu”, unde vor fi supravegheați de alt profesor.      

Totodată, trebuie informaţi părinţii, iar copiii pedepsiţi astfel nu primesc absenţe.

Un profesor poate lua această decizie doar pentru propria sa oră de curs.

454371173_895230475974992_7150824819114157012_n

Informaţia apare într-o postare de miercuri a Ministerului Educaţiei, care menţionează principalele modificări introduse prin noul statut al elevului.

ADVERTISING

"Posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație.

În plus, este o măsură a cărei modalitate de aplicare va fi stabilită în regulamentul fiecărei școli, iar la elaborarea acestui regulament participă și reprezentanții părinților, ai elevilor și ai sindicatelor.

Am încredere că la nivel local se vor identifica cele mai bune soluții, pentru că avem nevoie să respectăm nevoile fiecărui elev din sala de clasă", explică ministrul Ligia Deca.

ADVERTISING

Prevederea sălii de detenție a fost păstrată din forma de proiect a statutului elevului, din luna iunie. Ministerul Educației a reacționat atunci cu precizarea că noile săli din școli nu sunt „de detenție” și că au de fapt „alt scop”, fără să spună care este acesta.

Nota la purtare şi numărul de absenţe

De asemenea, la solicitarea profesorilor, ministrul a introdus prevederea conform căreia "se va acorda o notă la purtare la sfârșitul fiecărui interval de învățare. Este important de știut că această notă vizează exclusiv respectarea regulamentului școlii și a normelor de comportament. Media acestor note poate scădea, la finalul anului, în funcție de numărul de absențe".

ADVERTISING

"Apoi, referitor la numărul absențelor nemotivate pentru care se scade media la purtare – am revenit la prevederea conform căreia media va scădea cu un punct la fiecare 20 de absențe nemotivate, față de propunerea de 40, din proiectul lansat în consultare publică", adaugă ministrul.

454209992_895230459308327_8109600846856467099_n

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇