Inteligența Artificială readuce în discuție venitul de bază universal - în contextul unor pierderi masive de locuri de muncă

Inteligența Artificială readuce în discuție venitul de bază universal - în contextul unor pierderi masive de locuri de muncă

Personalități proeminente din domeniul Inteligenței Artificiale (AI) sunt de părere că un venit de bază ar putea fi necesar pentru a face față pierderilor masive de locuri de muncă legate de această tehnologie.

Săptămâna trecută, divizia de cercetare a celei mai cunoscute companii de inteligență artificială din lume a publicat un amplu studiu privind venitul de bază universal. OpenResearch, o divizie a OpenAI, a oferit le-a oferit celor 3.000 de participanți la studiu, americani, fie 1 000 de dolari, fie 50 de dolari (46,16 euro) pe lună, în mode aleatoriu, timp de trei ani, fără a pune niciun fel de condiții.

ADVERTISING

Cercetarea a arătat că majoritatea au direcționat acești bani către nevoile lor de bază, cum ar fi chiria și mâncarea, și și-au dedicat mai mult timp îngrijirii celorlalți. Aceștia s-au gândit chiar să se întoarcă la școală, să găsească o muncă mai utilă sau să se mute în alte părți ale Statelor Unite.

„Numerarul este singurul instrument care oferă flexibilitatea necesară pentru a face față provocărilor diverse cu care se confruntă oamenii de-a lungul timpului”, a declarat pentru Euronews Next Karina Dotson, research & insights manager la OpenResearch.

ADVERTISING

„Pe măsură ce economia și piața muncii continuă să evolueze, plasa de siguranță socială trebuie, de asemenea, să evolueze”, a spus ea.

Sam Altman, directorul general al OpenAI, face parte dintr-o listă lungă de mari șefi din domeniul tehnologiei din Silicon Valley care pledează pentru un venit de bază, pentru a face față pierderilor masive de locuri de muncă ce vor fi generate de AI în următorii ani.

El a numit-o o „concluzie evidentă” pentru predicția sa conform căreia „computerele vor înlocui efectiv întreaga producție”.

ADVERTISING

Miza aflată în joc

Estimările privind numărul de locuri de muncă ce ar putea fi eliminate din cauza folosirii extinse a AI nu sunt concludente.

O analiză din ianuarie a Fondului Monetar Internațional (FMI) estima că aproape 40% din locurile de muncă de la nivel mondial sunt expuse din cauza AI. Această pondere crește la 60% în „economiile avansate”.

Conform unui studiu recent al firmei elvețiene de recrutare de personal Adecco, 41% din directorii care ocupă poziții de conducere intenționează să angajeze mai puține persoane, tocmai din cauza AI.

Cu toate acestea, o cercetare a Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT) a constatat că doar 23% din locurile de muncă din Statele Unite ar putea fi înlocuite de inteligența artificială într-un mod rentabil și că ar fi nevoie de „decenii” pentru ca unele sarcini, cum ar fi viziunea computerizată, să fie realizate la același nivel la care sunt efectuate de către oameni.

Citeşte integral analiza Inteligența Artificială readuce în discuție venitul de bază universal – în contextul unor pierderi masive de locuri de muncă. Ar funcționa venitul de bază în UE? pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇