Ziua 890 Încă o moarte suspectă în Rusia. Cel mai mare schimb de deținuți de la Războiul Rece. Tensiuni la Chișină

<span style="color:#990000;">Ziua 890</span> Încă o moarte suspectă în Rusia. Cel mai mare schimb de deținuți de la Războiul Rece. Tensiuni la Chișină

În ziua 890 de război, rușii au lansat mai multe atacuri nocturne cu drone și lovituri de artilerie asupra Ucrainei. Imediat după miezul nopții, orașul Izium din regiunea Harkov a fost vizat de o rachetă de croazieră Iskander-M, iar o femeie a fost rănită. Dimineață, un bărbat a fost ucis într-un atac asupra unui sat din aceeași regiune.

Apărarea aeriană a Ucrainei a distrus toate cele șapte drone Shahed lansate de Rusia noaptea trecută. Trupele ruse au lansat și rachete de croazieră Iskander-M, însă Forțele Aeriene ale Ucrainei nu au transmis dacă acestea au fost interceptate.

Dacă ucrainenii au fost nevoiți să se apere încă o noapte de atacurile aeriene, rușii au avut altă problemă. Funcționarea aplicației YouTube a fost întreruptă în mai multe regiuni ale țării.

Și a avut loc un schimb major de deținuți cu Rusia, în care au fost implicate 7 țări. Este vorba de 26 de deţinuţi din Statele Unite, Rusia, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia şi Belarus care au fost eliberaţi. 10 deţinuţi, inclusiv doi minori, au fost transferaţi în Rusia, 13 în Germania şi 3 în Statele Unite. Rusia i-a eliberat pe reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich (foto) şi pe fostul puşcaş marin american Paul Whelan. Iar Germania l-a trimis în Rusia pe Vadim Krasikov, un colonel FSB condamnat pentru uciderea unui disident exilat la Berlin. Este considerat cel mai mare schimb de la Războiul Rece încoace.

Iar presa rusă scrie despre o nouă moarte suspectă în Rusia. Un manager al Bursei din Moscova a murit după ce a căzut dintr-un vas în apele râului Moscova.

Pe plan diplomatic, relațiile dintre Republica Moldova și Rusia continuă să se deterioreze. Un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persona non grata și urmează să părăsească Republica Moldova. În replică, ministerul rus de Externe a descris joi decizia Republicii Moldova de a expulza un diplomat rus drept un "pas inamical" şi a promis represalii.

ADVERTISING

Iar premierul Ucrainei, Denis Şmîhal, a declarat că sancţiunile Kievului care interzic tranzitul de petrol de la producătorul rus Lukoil nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii energetice a Slovaciei şi a Europei, aşa că nu există motive pentru a fi ridicate.

Situația pe front

  • Atacuri în Harkov - Rușii au atacat imediat după miezul nopții orașul Izium, din regiunea Harkov, iar o femeie în vârstă de 58 de ani a fost rănită în urma unei lovituri cu o rachetă de croazieră Iskander-M, a anunțat Oleh Sîniehubov, șeful administrației militare regionale, citat de Kyiv Independent. Dimineață, la ora locală 05:13, trupele ruse au atacat satul Novoosînove din raionul Kupiansk, regiunea Harkov. Un bărbat a fost ucis, iar două case, un garaj și o mașină au fost avariate.
  • Răniți de drone doborâte - Regiunea Kiev a fost vizată noaptea trecută de un atac cu drone rusești, iar fragmentele unor drone interceptate au rănit două persoane și au avariat două case. Șeful administrației militare regionale, Ruslan Kravcenko, a precizat pe Facebook că victimele, un bărbat și o femeie, au fost transportați la spital.
  • Atacuri în Dnipropetrovsk - Raionul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk a fost vizat noaptea și dimineață de atacuri cu sisteme de rachete MLRS și artilerie grea care au avariat infrastructura, mai multe locuințe, linii de tensiune și trei sedii ale unor firme, a anunțat șeful administrației militare regionale, Serhii Lîsak. Tot noaptea trecută, apărarea aeriană ucraineană a distrus în regiunea Dnipropetrovsk o dronă Shahed încărcată cu muniție.
  • Toate dronele, doborâte - Apărarea aeriană a Ucrainei a distrus toate cele șapte drone Shahed lansate de Rusia noaptea trecută, țintele fiind interceptate în regiunile Kiev, Poltava, Herson și Dnipropetrovsk. Trupele ruse au lansat și rachete de croazieră Iskander-M din Crimeea și regiunea Voronej, precum și din orașul Kursk, însă Forțele Aeriene ale Ucrainei nu au transmis dacă au fost interceptate.
  • Atacuri în 10 sectoare - Forțele ruse au lansat atacuri în 10 zone ale frontului în ultimele 24 de ore, cele mai intense lupte fiind semnalate în sectoarele Pokrovsk și Torețk. Rușii au lansat în acest interval de timp două atacuri aeriene asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate. Atacurile au implicat cinci rachete și 103 bombe ghidate aeriene. În plus, inamicul a efectut peste 4.600 de lovituri de artilerie, utilizând de 104 ori sistemele de lansare multiplă a rachetelor, a transmis joi dimineață Statul Major al armatei ucrainene.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Probleme cu YouTube - Funcționarea serviciului YouTube a fost întreruptă în Rusia noaptea trecută, iar materialele video nu au putut fi urmărite, conform datelor disponibile pe Downradar și Sboy.rf. Problemele au început chiar la ora 00:00, ora Moscovei, fiind semnalate de utilizatorii din capitala rusă și din regiunea Moscova, precum și de cei din orașul Sankt Petersburg, Vladivostok, Irkuțk, Krasnoyarsk, Murmansk, Rostov-pe-Don, Tver, Ufa, Celiabinsk și alte centre regionale ruse, relatează Deutsche Welle. La ora locală 9:00 YouTube încă nu funcționa în multe părți ale Rusiei, dar numărul sesizărilor de pe DownDetector a scăzut de la 400 la 200.
  • Încă o moarte suspectă - Un finanțist de top din Rusia a murit după ce a căzut dintr-un vas în apele râului Moscova. Decesul lui Georgi Cibisov (44 de ani), director de marketing la Bursa din Moscova, s-a produs pe 27 iulie. Acesta se afla pe un vas care naviga pe râul Moscova și pe care se desfășura un bal de absolvire. Corpul său a fost găsit a doua zi, pe 28 iulie, Publicația rusă MKRU citată de Newsweek a scris că "unul dintre călători" a neglijat regulile de siguranță și că Cibisov a încercat să folosească platforma de scufundare după care a căzut în râu. Nimeni nu a văzut ce s-a întâmplat. Cibisov a trăit la Londra în ultimii doi ani și s-a întors la Moscova în iunie pentru a lucra la Bursa din Moscova. Moartea lui survine după ce mai multe decese misterioase ale unor personaje importante din Rusia. La începutul lunii a fost anunțat decesul unui oficial din ministerul rus al Apărării, Magomed Kandaiev, însă cauza morții nu a fost dată publicității.
  • Depozit de armament atacat - Armata ucraineană a anunțat că a lovit în noaptea de marți noaptea un depozit rusesc de arme şi echipamente militare din regiunea Kursk din vestul Rusiei. Într-un comunicat transmis miercuri, armata ucraineană a anunțat că este în curs de evaluare a pagubelor provocate, precizând că Rusia şi-a angajat apărarea aeriană pentru a încerca să contracareze atacul, dar exploziile au fost vizibile la locurile vizate. Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că a distrus o dronă şi o rachetă ghidată ucraineană Neptun deasupra regiunii Kursk. Moscova a declarat că a doborât alte 18 drone deasupra altor patru regiuni ruseşti şi a peninsulei Crimeea, ocupată de Rusia.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Schimb major de deținuți - A avut loc un schimb major de deținuți cu Rusia, în care au fost implicate 7 țări. Este vorba de 26 de deţinuţi din Statele Unite, Rusia, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia şi Belarus care au fost eliberaţi. 10 deţinuţi, inclusiv doi minori, au fost transferaţi în Rusia, 13 în Germania şi 3 în Statele Unite. Rusia i-a eliberat pe reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich (foto) şi pe fostul puşcaş marin american Paul Whelan. Iar Germania l-a trimis în Rusia pe Vadim Krasikov, un colonel FSB condamnat pentru uciderea unui disident exilat la Berlin. Detalii AICI.
  • Angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău, persona non grata - Un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persona non grata și urmează să părăsească Republica Moldova, a anunțat joi MAE de la Chișinău. Potrivit unui comunicat al ministerului, ambasadorul rus în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat joi la Ministerul Afacerilor Externe și i s-a înmânat o notă privind declararea drept persoană indezirabilă ("non grata") a unui angajat al ambasadei ruse. "Decizia autorităților moldovenești a fost luată ca urmare a activităților specifice întreprinse, în rezultatul cărora au fost obținute informații și probe care atestă desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova (de către diplomatul rus) a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic", se arată în comunicat. Șeful Direcției juridice a Parlamentului Republicii Moldova, Ion Creangă, și un polițist de frontieră au fost reținuți, fiind suspectați de trădare și complot împotriva Republicii Moldova, în comunicarea lor cu angajatul unei ambasade de la Chișinău. Deși oamenii legii nu menționează despre ce misiune diplomatică este vorba, surse apropiate anchetei susțin că ar fi vorba de Ambasada Rusiei, iar angajatul sus-menționat ar fi un ofițer al serviciilor speciale.
  • Moscova amenință cu represalii - Ministerul rus de Externe a descris joi decizia Republicii Moldova de a expulza un diplomat rus drept un "pas inamical" şi a promis represalii, transmite Reuters. Această expulzare este un nou exemplu al "direcţiei agresive anti-ruseşti" a politicii Republicii Moldova, mai notează MAE rus.
  • Europa, infiltrată de spionajul rus - Locotenent-colonelul Glen Grant, care a lucrat în armata britanică, a declarat că agenții secreți ruși plasați în Occident au ajuns până la cele mai profunde niveluri de decizie. Nici sistemele de apărare și serviciile de informații europene nu sunt ferite de intruziunile Moscovei, avertizează el. Detalii AICI.
  • Kievul nu discută - Sancţiunile Kievului care interzic tranzitul de petrol de la producătorul rus Lukoil nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii energetice a Slovaciei şi a Europei, în general, aşa că nu există motive pentru a fi ridicate, a declarat miercuri premierul Ucrainei, Denis Şmîhal, după ce decizia ţării sale a stârnit indignarea Ungariei şi Slovaciei. Ridicarea sancţiunilor nu este un subiect de discuţie şi Kievul are "înţelegerea deplină" a Uniunii Europene în această privinţă, a declarat premierul Denis Şmîhal pe Telegram. Premierul slovac Robert Fico a declarat luni că ţara sa va întrerupe livrările de motorină către Ucraina dacă Kievul nu restabileşte fluxurile de petrol de la Lukoil prin conducta Drujba, care traversează Ucraina. Slovacia şi Ungaria furnizează împreună aproximativ 10% din motorina Ucrainei. La sfârşitul lunii iunie, Ucraina a impus sancţiuni împotriva Lukoil, una dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia, interzicându-i orice activitate pe teritoriul ucrainean şi oprind trecerea petrolului său către rafinăriile slovace şi ungare.
  • Ucraina cere explicații Moscovei - Comisarul pentru drepturile omului din Ucraina, Dmitro Lubineţ, a cerut miercuri explicaţii de la autorităţile ruse privind moartea în captivitate a unui membru al batalionului Azov care a luat parte, în 2022, la apărarea timp de trei luni a portului Mariupol. El a solicitat Rusiei să respecte Convenţia de la Geneva privind protecţia victimelor conflictelor armate internaţionale, după moartea lui Oleksandr Işcenko, unul dintre cei 22 de prizonieri ucraineni trimişi în judecată în legătură cu asocierea lor cu batalionul Azov, considerat organizaţie teroristă de Rusia. "Avem aceleaşi informaţii precum cele din surse deschise, ce indică faptul că Oleksandr Işcenko a murit din cauza problemelor de sănătate grave care au fost exacerbate de condiţiile teribile din captivitate în Rusia, mai precis tortura, cantitatea şi calitatea insuficiente ale hranei şi lipsa îngrijirii medicale adecvate", a declarat Mariana Homerîk, purtătoare de cuvânt a Asociaţiilor familiilor apărătorilor de la Azovstal.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇