Ziua 889 Kievul, sub asaltul a zeci de drone, toată noaptea au sunat alarmele. Rusia amenință Japonia. Primele F-16 au ajuns în Ucraina

<span style="color:#990000;">Ziua 889</span> Kievul, sub asaltul a zeci de drone, toată noaptea au sunat alarmele. Rusia amenință Japonia. Primele F-16 au ajuns în Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 889 de război a debutat cu un puternic atac cu drone asupra Kievului. A fost unul dintre cele mai mari atacuri de acest tip de la începutul războiului.

Capitala ucraineană s-a aflat sub alertă de raid aerian aproape toată noaptea. Sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus peste 30 de drone.

De asemenea, rușii au bombardat și periferia orașului Herson. Un bărbat a fost ucis, iar o femeie a fost rănită.

În timpul ăsta, prima livrare de avioane de luptă F-16 de la aliaţii NATO a ajuns în Ucraina, scrie Bloomberg, citând surse. Termenul-limită pentru transferul avioanelor de luptă fabricate în SUA era sfârşitul acestei luni şi a fost respectat. Numărul avioanelor este mic.

De cealaltă parte, în Rusia, cinci dintre cei mai proeminenţi deţinuţi politici au fost transferaţi în locuri necunoscute. Este un fenomen neobişnuit în sistemul penitenciar rusesc, ceea ce a generat speculaţii cu privire la un posibil schimb iminent de prizonieri.

Și tot Rusia a avertizat Japonia în legătură cu livrarea către Ucraina a unor rachete Patriot, pe care Ministerul japonez al Apărării a convenit să le vândă SUA pentru ca armata americană să-şi refacă arsenalele epuizate. Dacă în cele din urmă acestea vor ajunge în Ucraina, acţiunile Tokyo-ului vor fi considerate ostile și vor fi luate cele mai puternice contramăsuri, a avertizat Kremlinul.

ADVERTISING

Iar Ministerul român al Apărării a anunțat că au fost găsite elemente de dronă şi în zona localităţii Ceatalchioi. Anterior fuseseră identificate fragmente de drone proximitatea localităţilor Plauru şi Periprava.

Situația pe front

  • Atac puternic cu drone în Kiev - Rusia a lansat mai multe valuri de drone asupra Kievului. A fost unul dintre cele mai mari atacuri de acest tip de la începutul războiului, a declarat miercuri administraţia militară a oraşului. Capitala ucraineană s-a aflat sub alertă de raid aerian aproape toată noaptea. Sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus peste 30 de drone până la ora 6:30, în ceea ce a fost, de asemenea, al şaptelea atac al Rusiei asupra oraşului în iulie, a declarat Serhii Popko, şeful administraţiei militare din Kiev. Acesta a fost ”unul dintre cele mai masive atacuri asupra Ucrainei cu drone de atac în timpul întregului război”, a declarat Popko pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Un incendiu a izbucnit la o casă din cauza bucăților de dronă care au căzut peste ea.
  • Bombardamente în Herson - Rușii au bombardat periferia orașului Herson de pe malul stâng al râului Nipro, ucigând un bărbat, a declarat Roman Mrochko, șeful Administrației Militare a regiunii Herson. „Un bărbat, în vârstă de 68 de ani, a suferit răni mortale. Corpul său a fost recuperat de sub dărâmături de către salvatori. O femeie, în vârstă de 73 de ani, a fost rănită. Medicii i-au oferit asistența necesară la fața locului”, a declarat Mrochko.
  • Atac cu drone și în Dnipropetrovsk - Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 6 drone Shahed deasupra regiunii Dnipropetrovsk, noaptea trecută, a anunțat Serhii Lysak, șeful Administrației militare a regiunii. Atacurile rușilor au vizat mai multe orașe. O instituție a fost avariată și o mașină a fost distrusă. Nu s-u înregistrat victime.
  • Voluntar finlandez ucis - Un luptător voluntar finlandez a fost ucis în regiunea Donețk. Este al patrulea cetățean finlandez ucis în lupta pentru Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă, a confirmat Asociația Veteranilor de Război Finlandezi. Oficialii ucraineni au anunțat familia despre moartea luptătorului. Nu au fost furnizate informații suplimentare cu privire la cauza morții sau la locația exactă.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Deținuți transferaţi în locuri necunoscute - Cinci dintre cei mai proeminenţi deţinuţi politici şi un tănăr condamnat pentru trădare, toţi încarceraţi în Rusia, au fost transferaţi aparent în ultimele zile spre destinaţii necunoscute, fenomen neobişnuit în sistemul penitenciar rusesc, ceea ce a generat speculaţii cu privire la un posibil schimb iminent de prizonieri.
  • Plăți în criptomonede - Duma de Stat a Rusiei a adoptat o lege care va permite decontările transfrontaliere şi tranzacţiile de schimb folosind monede digitale, în cadrul unui regim juridic experimental (EPR), începând cu 1 septembrie 2024. Această mişcare legislativă marchează un important pas spre integrarea monedelor digitale în sistemul financiar al Rusiei şi facilitarea tranzacţiilor internaţionale folosind aceste active.
  • Exerciții cu arme nucleare tactice - Rusia a început a treia etapă a exerciţiilor pentru exersarea desfăşurării armelor nucleare tactice, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova, relatează Reuters. Soldaţii din districtele militare Sud şi Centru vor exersa cum să desfăşoare focoase fictive pentru sistemele de rachete operaţionale şi tactice Iskander-M şi să le mute în mod secret la locurile de lansare. Rusia a organizat prima etapă a exerciţiilor în mai, iar aliatul său Belarus s-a alăturat celei de-a doua etape în iunie.
  • Rusia amenință Japonia - Rusia a avertizat Japonia în legătură cu livrarea către Ucraina a unor rachete Patriot, pe care Ministerul japonez al Apărării a convenit să le vândă SUA pentru ca armata americană să-şi refacă arsenalele epuizate de asistenţa militară acordată Kievului, relatează EFE. „Nu avem practic nicio îndoială că aceste rachete pot ajunge în cele din urmă în Ucraina, ceea ce va avea invariabil consecinţe negative pentru securitatea globală. În cazul livrării către armata ucraineană de echipamente militare japoneze letale, vom interpreta acţiunile Tokyo-ului ca fiind fără echivoc ostile. Ne rezervăm dreptul de a lua cele mai puternice contramăsuri, inclusiv în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale cu Japonia", a declarat Andrei Nastasin, purtător de cuvânt adjunct în Ministerul rus de Externe.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ucraina poate produce peste 3 milioane de drone pe an - Ucraina are capacitatea de producție de a produce peste 3 milioane de drone pe an, dar necesită finanțare de la parteneri străini, a declarat adjunctul ministrului Industriilor Strategice, Hanna Hvozdiar. Dronele au fost un instrument cheie în apărarea Ucrainei împotriva războiului Rusiei. „Avem o capacitate de producție suficient de mare, putem produce astăzi peste 3 milioane de drone de diferite tipuri”, a spus Hvozdiar.
  • Resturi de dronă găsite în Tulcea - Ministerul român al Apărării a anunțat că au fost găsite elemente de dronă şi în zona localităţii Ceatalchioi din judeţul Tulcea şi s-au pus în aplicare procedurile operaţionale standard pentru astfel de situaţii. Potrivit MApN, au fost cercetate toate zonele în care a fost semnalată posibilitatea căderii unor fragmente de drone, fiind identificate, până la acest moment, elemente în proximitatea localităţilor Plauru şi Periprava, jud. Tulcea.
  • Primele F-16 au ajuns în Ucraina - Prima livrare de avioane de luptă F-16 de la aliaţii NATO a ajuns în Ucraina, într-o mişcare mult aşteptată care ar putea spori capacitatea ţării devastate de război de a respinge atacurile ruseşti, scrie Bloomberg. Termenul-limită pentru transferul avioanelor de luptă fabricate în SUA era sfârşitul acestei luni şi a fost respectat, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, care au vorbit cu Bloomberg sub rezerva anonimatului. Numărul avioanelor este mic, au precizat acestea, fără a oferi o cifră. Detalii AICI.
  • Vot unanim: Rusia, la masă - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat miercuri mai multor media franceze, între care şi AFP, că „întreaga lume”, inclusiv Ucraina, vrea ca Rusia să participe la viitorul summit pentru pace. „Cea mai mare parte a lumii spune că Rusia trebuie să fie reprezentată la al doilea summit, altfel nu vom obţine niciun fel de rezultate importante. Întrucât întreaga lume o vrea la masă, noi nu ne putem opune”, a spus el. Detalii AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇