Ziua 886 Un depozit de petrol din regiunea Kursk, în flăcări. Rusia revendică încă două sate. Putin amenință SUA

<span style="color:#990000;">Ziua 886</span> Un depozit de petrol din regiunea Kursk, în flăcări. Rusia revendică încă două sate. Putin amenință SUA

În ziua 886 de război, un atac cu dronă lansat de Ucraina a lovit un depozit de petrol din regiunea Kursk din Rusia. Trei rezervoare au luat foc, imaginile de pe rețele arătând un incendiu puternic. Nu au fost raportate victime.

De partea cealaltă, Rusia a revendicat duminică ocuparea altor două sate în estul Ucrainei, Progres şi Evghenivka, ambele situate în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, unde se desfăşoară în prezent luptele cele mai intense. Sâmbătă, armata rusă a revendicat şi capturarea satului Lozuvaţke, în aceeaşi regiune.

Trupele ruse, mai numeroase şi mai bine echipate cu arme şi muniţii faţă de armata ucraineană, menţin iniţiativa de-a lungul întregului front de peste o mie de kilometri. Rusia anunţă în fiecare săptămână ocuparea de noi localităţi în Ucraina, dar fără să fi reuşit până în prezent vreo străpungere semnificativă a liniilor defensive ucrainene,

ADVERTISING

Iar preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat SUA că desfăşurarea în Germania a unor rachete americane cu rază lungă de acţiune va determina Rusia să poziţioneze arme similare la o distanţă de la care să poată fi lovit Occidentul. El a precizat că timpul de zbor al unor astfel de rachete, care pe viitor ar putea fi echipate cu ogive nucleare, va fi de circa 10 minute.

În timpul ăsta, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu că va avea gata, până la sfârșitul lunii noiembrie, un plan de acţiune pentru obţinerea păcii în Ucraina.

ADVERTISING

Ce se întâmplă pe front

  • Atac cu rachetă al Rusiei - Rusia a atacat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu o rachetă ghidată X-59 și opt drone de atac Shahed, lansate din zona Mării Negre și din Crimeea, au informat forțele de apărare aeriană ucrainene. Forțele de apărare ucrainene au doborât racheta și șapte drone Shahed-131/136, în regiunea Odesa.
  • Bilanțul săptămânii - Aproximativ 700 de bombe aeriene dirijate și peste 100 de drone de atac Shahed au fost lansate de Rusia asupra Ucrainei, numai în această săptămână, a informat președintele Volodimir Zelenski.
  • Zeci de morți și răniți - Atacurile Rusiei de sâmbătă, în patru regiuni ucrainene, s-au soldat cu 11 morți și 41 de răniți, informează autoritățile regionale, citate de The Kyiv Independent.
  • Pierderile Rusiei - De cealaltă parte, ucrainenii au estimat pierderile rusești pentru ziua de sâmbătă la 1.180 soldați, 13 tancuri, 21 alte blindate de luptă, 2 lansatoare de rachete și un sistem antiaerian.
  • Rusia revendică încă două sate - Rusia a revendicat duminică ocuparea altor două sate în estul Ucrainei, relatează agenţiile AFP şi EFE. Este vorba despre Progres şi Evghenivka, ambele situate în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, unde se desfăşoară în prezent luptele cele mai intense. Sâmbătă, armata rusă a revendicat şi capturarea satului Lozuvaţke, în aceeaşi regiune. Trupele ruse, mai numeroase şi mai bine echipate cu arme şi muniţii faţă de armata ucraineană, menţin iniţiativa de-a lungul întregului front de peste o mie de kilometri. Rusia anunţă în fiecare săptămână ocuparea de noi localităţi în Ucraina, dar fără să fi reuşit până în prezent vreo străpungere semnificativă a liniilor defensive ucrainene, deşi armata ucraineană, în pofida ajutorului militar occidental substanţial, în continuare nu dispune de arme şi muniţii suficiente şi nici de efectivele de trupe de care ar avea nevoie, procesul de mobilizare a unor noi soldaţi decurgând lent.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Depozit de petrol, lovit de drone ucrainene - Trei rezervoare de la un depozit de petrol din regiunea Kursk din Rusia au luat foc ca urmare a unui atac cu dronă lansat de Ucraina, a informat, duminică, guvernatorul regional interimar Aleksei Smirnov, relatează Reuters. Nimeni nu a fost rănit în urma atacului, iar incendiul de la unul dintre rezervoare a fost stins rapid. 82 de pompieri şi 32 de unităţi de echipament au fost implicate în încercarea de a stinge incendiile la celelalte două rezervoare. Sursa citată a mai spus că dronele au avariat și câteva clădiri rezidenţiale din regiune, rănind o persoană. Informația a fost confirmată de Statul Major al Ucrainei. Lovitura a fost efectuată de Serviciul de Securitate al Ucrainei și s-a soldat cu „explozii puternice” la depozitul de petrol, a informat armata ucraineană.
  • Atac cu drone la Belgorod - Șapte drone lansate de Ucraina în noaptea de sâmbătă spre duminică au fost distruse de sistemele de apărare aeriană ale Rusiei, a informat Ministerul Apărării de la Moscova. Cinci drone au fost distruse deasupra regiunii Belgorod și două deasupra regiunii Kursk, ambele fiind situate la granița cu Ucraina.

Alte informații relevante

  • Putin avertizează SUA - Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat duminică Statele Unite că desfăşurarea în Germania a unor rachete americane cu rază lungă de acţiune va determina Rusia să poziţioneze arme similare la o distanţă de la care să poată fi lovit Occidentul, transmite Reuters. La Sankt Petersburg, de ziua marinei militare ruse, Putin le-a spus marinarilor din Rusia, China, Algeria şi India prezenţi la festivităţi că SUA riscă să declanşeze astfel o criză a rachetelor ca în perioada Războiului Rece. "Timpul de zbor al unor astfel de rachete, care pe viitor ar putea fi echipate cu ogive nucleare, va fi de circa 10 minute", a arătat liderul de la Kremlin. "Vom adopta măsuri similare de desfăşurare, ţinând cont de acţiunile Statelor Unite, ale sateliţilor acestora din Europa şi din alte regiuni ale lumii". Washingtonul a anunțat că va desfăşura pe teritoriul german rachete cu rază lungă de acţiune, începând din 2026, în cadrul pregătirilor pentru desfăşurarea pe termen mai lung a unor rachete de croazieră SM-6 şi Tomahawk, precum şi a unora hipersonice aflate în curs de proiectare. Detalii AICI.
  • Plan de pace - Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu că un plan de acţiune pentru obţinerea păcii în Ucraina va fi gata până la sfârşitul lunii noiembrie, dar a subliniat că nu poate răspunde solicitărilor de încetare a focului în timp ce Rusia continuă să ocupe teritoriul ucrainean. Detalii AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇