Ziua 885 Rusia revendică un nou sat. Bombardier rus, lovit pe un aerodrom aflat la 1.800 km de granița cu Ucraina. China promite că ripostează

<span style="color:#990000;">Ziua 885</span> Rusia revendică un nou sat. Bombardier rus, lovit pe un aerodrom aflat la 1.800 km de granița cu Ucraina. China promite că ripostează

Ziua 885 de război a debutat cu noi atacuri puternice ale rușilor în mai multe zone din Ucraina.

În Herson, rușii au lovit un complex sportiv, un bloc și trei case. Șoferul unei ambulanțe a ajuns la spital după ce mașina a fost lovită de o dronă. Au fost atacuri și în Sumî, unde s-au înregistrat 69 de explozii.

Rusia a revendicat și cucerirea unui nou sat în estul Ucrainei, Lozouvaţke, unde îşi continuă avansul lent de luni de zile fără a realiza până în prezent un progres major.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că forţele armate ucrainene sunt supuse unei presiuni puternice din cauza atacurilor ruseşti din estul ţării. Situaţia din jurul Pokrovsk, în regiunea Doneţk, în special, a fost analizată amănunţit de conducerea militară, a precizat şeful statului ucrainean.

De cealaltă parte, unitățile ruse de apărare aeriană au interceptat 21 de drone ucrainene vineri seara, deasupra regiunii de frontieră Bryansk.

Iar un bombardier strategic rus Tu-22M3 a fost lovit de drone ucrainene pe un aerodrom militar din nordul Rusiei, de pe care avioanele ruse strategice decolează pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei, aflat la 1.800 km de frontiera ucraineană.

ADVERTISING

Și Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a dejucat o serie de atacuri militante planificate în regiunea sudică Daghestan. Atacurile planificate ar fi vizat forţele de poliţie şi o biserică ortodoxă.

În timpul ăsta, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a cerut Chinei să îşi folosească influenţa asupra Moscovei pentru identificarea unei soluţii paşnice la acest conflict.

În schimb, China i-a informat pe americani că va riposta. Ministrul chinez al afacerilor externe Wang Yi i-a promis sâmbătă omologului său american Antony Blinken "măsuri ferme" împotriva "acuzaţiilor false" ale Washingtonului potrivit cărora Beijingul susţine Moscova în războiul său împotriva Ucrainei.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Atac puternic în Sumî - Rușii au atacat șase localități din regiunea Sumî de 16 ori în ultimele 24 de ore. Au fost înregistrate 69 de explozii, a anunțat Administrația militară a regiunii.
  • Rușii au atacat o ambulanță - Rușii au atacat o ambulanță cu o dronă în orașul Berîslav din regiunea Herson, sâmbătă dimineață. Șoferul, în vârstă de 42 de ani, a fost rânit și internat la spital. De asemnenea, noaptea trecută forțele ruse au lovit și un complex sportiv, zone rezidențiale din diferite așezări din regiune, inclusiv un bloc și trei case.
  • Situație dificilă în Ucraina - Forţele armate ucrainene sunt supuse unei presiuni puternice din cauza atacurilor ruseşti din estul ţării, a declarat vineri preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său video de noapte adresat naţiunii. Situaţia din jurul Pokrovsk, în regiunea Doneţk, în special, a fost analizată amănunţit de conducerea militară, a precizat şeful statului ucrainean. "Această zonă a fost şi continuă să fie punctul central al atacurilor ruseşti", a spus Zelenski. Trebuie făcut totul pentru a întări poziţiile de apărare ucrainene în regiune, a adăugat el. Liderul ucrainean şi-a exprimat "aprecierea specială" pentru toate unităţile care au atacat bazele şi logistica rusă din teritoriile ocupate, fără a numi în mod specific vreuna."Ocupantul trebuie să simtă că acesta este pământ ucrainean", a subliniat Zelenski.
  • Rusia revendică un nou sat - Rusia a revendicat sâmbătă cucerirea unui nou sat în estul Ucrainei, unde îşi continuă avansul lent de luni de zile fără a realiza până în prezent un progres major, relatează AFP. "Unităţile grupării de trupe Centru au eliberat localitatea Lozouvaţke", a precizat precizat Ministerul rus al Apărării în raportul său cotidian. Această localitate este situată la est de oraşul Pokrovsk, în sectorul Oceretîne, unde trupele ruse au avansat relativ rapid în ultimele luni. Rusia recuperează teren puţin câte puţin după eşecul marii contraofensive ucrainene din vara lui 2023 şi căderea fortăreţei Avdiivka în februarie, notează France Presse.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Bombardier strategic rus, lovit - Drone de atac ucrainene au lovit un bombardier strategic rus Tu-22M3 pe un aerodrom militar din nordul Rusiei, informează media Ukrainska Pravda sâmbătă, citând o sursă din informaţiile militare, relatează Reuters. "Drept rezultat al unei operaţiuni a informaţiilor militare ucrainene în apropiere de Olenegorsk, un bombardier supersonic cu rază lungă de acţiune TU-22M3 a fost lovit pe aerodromul militar Olenia, baza aviaţiei strategice a ocupanţilor ruşi", a precizat sursa citată, fără a furniza mai multe detalii. Aerodromul, de pe care avioanele ruse strategice decolează pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei, se află la 1.800 km de frontiera ucraineană, a adăugat sursa citată. Ulterior, o sursă din informaţiile militare ucrainene a confirmat informaţia pentru Reuters.
  • Atac cu drone în Bryansk - Unitățile ruse de apărare aeriană au interceptat 21 de drone ucrainene vineri seara, deasupra regiunii de frontieră Bryansk, a susținut Ministerul rus al Apărării. Guvernatorul regional a declarat că 12 drone au fost doborâte în decurs de o oră. Nu au fost victime sau pagube grave. Regiunea Bryansk se învecinează la sud cu regiunile Cernigău și Sumi din Ucraina.
  • Atacuri dejucate - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a dejucat o serie de atacuri militante planificate în regiunea sudică Daghestan. Atacurile planificate ar fi vizat forţele de poliţie şi o biserică ortodoxă. FSB a anunţat că a arestat trei cetăţeni ruşi în oraşul Kaspisk şi i-a identificat ca membri ai unei organizaţii teroriste internaţionale, dar nu a numit-o. Anchetatorii ar fi confiscat dispozitive explozive artizanale şi alte arme.

Alte informații relevante

  • Apelul lui Borrell către China - Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a subliniat că Beijingul joacă un rol important în războiul din Ucraina prin sprijinul său pentru Rusia şi îi cere Chinei să îşi folosească influenţa asupra Moscovei pentru identificarea unei soluţii paşnice la acest conflict. "Fără sprijinul economic pe care China îl acordă Rusiei ar fi foarte dificil pentru Rusia să îşi continue efortul de război", a spus Borrell.
  • China promite că ripostează - Ministrul chinez al afacerilor externe Wang Yi i-a promis sâmbătă omologului său american Antony Blinken "măsuri ferme" împotriva "acuzaţiilor false" ale Washingtonului potrivit cărora Beijingul susţine Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, relatează AFP. "China se opune murdăririi reputaţiei sale şi formulării împotriva ei a unor acuzaţii false. China nu va accepta nici presiunile, nici şantajul, şi va lua măsuri ferme şi eficiente pentru a-şi proteja interesele majore şi drepturile sale legitime", i-a spus sâmbătă Wang Yi lui Antony Blinken la Vientiane, potrivit unui comunicat difuzat de ministerul său. China, care împărtăşeşte cu Rusia dorinţa de a constitui o contragreutate pentru SUA, nu a condamnat niciodată invazia rusă din Ucraina şi a acuzat NATO că neglijează preocupările Moscovei în materie de securitate.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇