Barack și Michelle Obama au sunat-o pe Kamala Harris: Nu putem fi decât mândri să te susținem

Barack și Michelle Obama au sunat-o pe Kamala Harris: Nu putem fi decât mândri să te susținem

Fostul preşedinte american Barack Obama şi soţia sa, Michelle, şi-au anunţat susţinerea pentru candidatura Kamalei Harris la preşedinţie, într-un videoclip de circa un minut care a surprins convorbirea telefonică privată purtată de aceştia.

„La începutul acestei săptămâni, Michelle şi cu mine am sunat-o pe prietena noastră Kamala Harris. I-am spus că noi credem că ar fi un preşedinte fantastic al Statelor Unite şi că are tot sprijinul nostru”, a scris pe X Barack Obama, înainte de a adăuga: „În acest moment critic pentru ţara noastră, vom face tot ce putem pentru a ne asigura că va câştiga în noiembrie. Sperăm că vă veţi alătura nouă”.

Videoclipul postat arată cum familia Obama o sună pe Kamala Harris pentru a o informa cu privire la sprijinul lor.

"Am sunat pentru a-ţi spune că Michelle şi cu mine nu putem fi decât mândri să te susţinem şi să facem tot ce putem pentru a te ajuta să treci de aceste alegeri şi să ajungi în Biroul Oval", îi spune fostul preşedinte Kamala Harris.

ADVERTISING

Michelle Obama adaugă: "Nu pot avea acest apel telefonic fără să-i spun fetei mele, Kamala: Sunt mândră de tine. Acest lucru va fi istoric".

Soţii Obama au lăudat palmaresul de realizări al lui Harris, enumerând fiecare dintre rolurile sale anterioare în ceea ce ar putea fi interpretat ca o replică la republicanii care au etichetat-o drept o "militantă DEI" - o referire la iniţiativele de "diversitate, echitate şi incluziune" adesea folosite în derâdere pentru a sugera că Harris a ajuns în eşalonul superior al politicii americane doar datorită rasei şi sexului său.

"Kamala are mai mult decât un CV. Ea are viziunea, caracterul şi forţa pe care le cere acest moment critic", spun soţii Obama.

"Nu există nicio îndoială în mintea noastră că Kamala Harris are exact ceea ce este necesar pentru a câştiga aceste alegeri şi pentru a aduce rezultate pentru poporul american. Într-un moment în care miza nu a fost niciodată mai mare, ea ne dă tuturor motive să sperăm", au transmis foştii locatari de la Casa Albă.

Convorbirea lor cu Harris a avut loc miercuri, potrivit Washington Post.

ADVERTISING

Obama va energiza campania Kamalei

Obama, primul preşedinte afro-american al SUA, rămâne una dintre figurile cele mai populare ale Partidului Democrat chiar şi după mai mult de un deceniu de când a fost ales ultima oară.

El îi oferise sprijinul său lui Biden în câteva reuniuni de strângeri de fonduri, care au fost unele din cele mai de succes şi mediatizate evenimente ale campaniei preşedintelui actual.

Sprijinul anunţat acum de Obama ar putea ajuta la energizarea campaniei şi strângerii de fonduri pentru Harris şi semnalează că fostul preşedinte ar putea merge în campanie pentru ea după ce nominalizarea va fi confirmată oficial.

Mulţi republicani invocaseră faptul că Obama nu a menţionat-o sau susţinut-o pe Harris în declaraţia sa iniţială ca răspuns la ieşirea bruscă din cursa electorală a lui Biden de duminică.

ADVERTISING

Steven Cheung, un purtător de cuvânt al campaniei Trump, a declarat că fostul preşedinte nu va fi de acord cu o dezbatere cu Harris până când aceasta nu va fi nominalizată oficial drept candidatul democrat, sugerând, fără dovezi, că Obama şi alţi democraţi de top se gândesc să susţină un alt candidat.

"Există un sentiment puternic din partea multora din Partidul Democrat - şi anume Barack Hussein Obama - că Kamala Harris este o fraudă marxistă care nu îl poate învinge pe preşedintele Trump şi încă aşteaptă pe cineva "mai bun"", a transmis Cheung, într-o declaraţie făcută joi seara.

Obama a păstrat iniţial o rezervă chiar şi după ce Biden, fostul său vicepreşedinte, a anunţat că o lasă pe Harris ca prezumtivă moştenitoare. Potrivit unor surse, Obama nu a vrut să influenţeze procesul prin care Partidul Democrat îşi desemnează candidatul la preşedinţie.

Susţinerea lui Obama vine după ce Harris şi-a asigurat deja suficiente promisiuni din partea delegaţilor pentru a deveni candidatul probabil la Convenţia Naţională Democrată de luna viitoare.

Numele lui Michelle Obama fusese vehiculat ca potenţial înlocuitor al lui Joe Biden în cursa pentru alegerile prezidenţiale şi chiar au fost sondaje care o dădeau drept singura candidată democrată care ar putea să-l învingă pe Trump. Fosta primă-doamnă a respins însă categoric perspectiva, spunând că nu este interesată să candideze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇