A fost depistată o afecțiune care imită Alzheimerul. De ce vestea e totuși bună

A fost depistată o afecțiune care imită Alzheimerul. De ce vestea e totuși bună

Multă vreme, maladia Alzheimer a fost considerată principalul vinovat pentru declinul memoriei legat de vârstă. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că alte afecțiuni pot provoca simptome similare, în special la adulții în vârstă.

O echipă de oameni de știință americani de la Clinica Mayo a descoperit o afecțiune ce seamănă cu Alzheimerul, dar care are un pronostic mai bun, iar tratamentul în cazul ei e diferit.

Este vorba despre sindromul de pierdere a memoriei, numit sindrom neurodegenerativ amnezic cu predominanță limbică - LANS.

ADVERTISING

Sistemul limbic este un grup de structuri cerebrale interconectate implicate în formarea memoriei, emoții și comportament. În cazul acestei afecțiuni, degenerarea are loc în principal în aceste zone limbice, față de regiunile mai largi ale creierului afectate de Alzheimer.

Această deteriorare duce la probleme de memorie care pot fi confundate cu un Alzheimer timpuriu. Cu toate acestea, afecțiunea tinde să progreseze mai lent și să nu afecteze alte abilități cognitive.

„În activitatea noastră clinică, vedem pacienți ale căror simptome de memorie par să imite boala Alzheimer, dar când analizăm imagistica creierului acestora sau biomarkeri specifici, devine clar că acest set de pacienți nu au Alzheimer”, a declarat autorul principal al studiului, dr. David T. Jones, neurolog la Mayo Clinic, într-un comunicat.

ADVERTISING

„Până acum, nu a existat un diagnostic medical specific către care să ne îndreptăm, dar acum putem oferi câteva răspunsuri”, a mai spus medicul.

Se crede că cea mai frecventă cauză care stă la baza sindromului este o afecțiune recent identificată, numită encefalopatie TDP-43 limbic-predominantă asociată vârstei, pe scurt LATE.

TDP-43 este o proteină care, în anumite condiții, se poate acumula în celulele creierului și poate provoca leziuni. În LATE, acumularea proteinei apare în principal în zonele limbice critice pentru memorie.

ADVERTISING

Nu doar că acești pacienți au un declin mai lent, dar chiar și cei care au, pe lângă această afecțiune, și Alzheimer, prezintă o deteriorare încetinită a funcțiilor cognitive, au mai descoperit oamenii de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇