Oamenii de știință au dezvăluit rezultatele unui studiu recent, care a analizat dacă o persoană moștenește riscul de Alzheimer de la mamă sau de la tată.
Cercetarea a constatat că un istoric familial de Alzheimer din partea mamei ar putea crește riscul pentru acest tip de demență.
După ce au evaluat 4.400 de adulți cu vârste cuprinse între 65 și 85 de ani care aveau pierderi de memorie și probleme în rezolvarea problemelor, cercetătorii au descoperit că cei care aveau un istoric de Alzheimer fie din partea mamei, fie din partea ambilor părinți prezentau o creștere a proteinelor amiloide în creier, în strânsă legătură cu acest tip de Alzheimer.
”Studiul nostru a constatat că, dacă participanții au avut un istoric familial din partea mamei, s-a observat un nivel mai ridicat de amiloid”, a declarat autorul studiului, Hyun-Sik Yang, neurolog la spitalul american Mass General Brigham, conform The Independent.
Potrivit cercetătorilor, dacă tatăl a avut simptome cu debut precoce, acest lucru este asociat cu niveluri ridicate din proteina indicată la descendenți.
De asemenea, nu contează când mama a început să dezvolte simptome. Dacă acestea au apărut, pericolul este clar și în cazul urmașilor.
Potrivit oamenilor de știință, doar faptul de a avea antecedente de tulburări de memorie cu debut tardiv din partea tatălui nu a fost asociat cu niveluri mai ridicate ale proteinelor, se mai arată într-un raport publicat de jurnalul Jama Neurology.