Democrații au o variantă mai bună ca vicepreședintele Harris, în fața lui Trump: un candidat moderat, dar „hawkish” pe politică externă Interviu

Democrații au o variantă mai bună ca vicepreședintele Harris, în fața lui Trump: un candidat moderat, dar „hawkish” pe politică externă <span style="color:#990000;">Interviu</span>
Acest articol face parte din proiectul
INTELECTUALI FAȚĂ CU ISTORIA
realizat cu sprijinul
Konrad-Adenauer-Stiftung

Kamala Harris e deocamdată o variabilă de joc și sunt destule lucruri care o dezavantajează în fața unui electorat care nu-și mai găsește o casă moderată: ideal ar fi un tandem pe care un candidat democrat moderat și totuși hawkish pe politică externă să-l facă cu un republican, pentru a întregi mijlocul și a avea șanse să-l bată pe Trump.

Un astfel de candidat există, afirmă expertul în securitate Iulia Joja, profesor adjunct la Universitatea Georgetown și cercetătoare la Middle East Institute.

Aceasta ar fi cheia și de aceea mă gândesc, la modul ideal, la o combinație care este foarte puțin posibilă din cauza problemelor de politică internă din Statele Unite. Dar ar putea fi o combinație, de exemplu, dintre Gretchen Whitmer – președinte și vicepreședinte Nikki Haley sau Mitt Romney.

Iulia Joja

Rămâne Kamala Harris candidatul democraților? Ce o dezavantajează

"Încă nu e deloc cert dacă va fi desemnată Kamala Harris. Era normal ca Biden, în momentul în care renunță la cursă, să o recomande pe ea, însă recomandarea lui nu devine obligatorie.

Acum are loc un proces cumva natural, în care toată lumea se concentrează pe ea drept posibil cel mai mai vizibil candidat. Dar, deși perioada electorală este foarte, foarte scurtă pentru campanie, asta nu înseamnă că ea va fi candidatul din partea democraților.

ADVERTISING

De ce? Pentru că ea a fost percepută inclusiv de democrați pe parcursul vicepreședinției ei drept foarte, foarte slabă și deloc prezentă, atât pe politică internă, cât și pe politică externă. De-abia acum începe campania în cadrul Partidului Democrat, în care se dau telefoane, se discută cu donatorii și se discută despre posibili candidați.

Pentru mine mai este foarte mult timp până când vom putea hotărî că ea va fi candidata din partea Partidului Democrat. Sunt câțiva contracandidați - în special aici mă refer la Gretchen Whitmer, guvernatorul din Michigan - care au șanse poate chiar mai mari decât Kamala Harris să îl învingă pe Donald Trump în alegerile naționale", comentează Iulia Joja, specializată în securitatea europeană și a Mării Negre.

Cum vor decide democrații cu cine să meargă contra lui Donald Trump

Iulia Joja consideră că vicepreședintele Harris nu va reuși să coaguleze americanii în căutare de o casă moderată: dreapta este prea la extrema dreaptă și stânga este prea la extrema stângă.

"Într-adevăr, Kamala Harris acum este nu numai cea mai vizibilă, dar este și cea mai puternică, pentru că este vicepreședinte și pentru că este aici la Washington DC, în centrul puterii.

ADVERTISING

Însă, dincolo de raportul de putere de moment, mai importante sunt aici diferențele sau nuanțele ideologice, atât în cadrul Partidului Democrat și apoi în raport cu alegătorii din Statele Unite. Kamala Haris este percepută drept destul de „la stânga” în contextul în care avem cea mai mare problemă în Statele Unite, din punct de vedere electoral, în acest moment, dar nu de ieri de astăzi, ci de mult timp și din ce în ce mai acut, anume această hiperpolarizare în care majoritatea alegătorilor nu își găsesc o „casă”, dacă vreți, ideologică. Nu se regăsesc, pentru că dreapta este prea la extrema dreaptă și stânga este prea la extrema stângă.

Pe aceste subiecte se vor da marile bătălii din cadrul Partidului Democrat, pentru a crește șansele ca acest candidat al democraților să fie cel care să câștige alegerile naționale.

ADVERTISING

Dacă vor avea un candidat care pune accentul aproape exclusiv pe elemente precum „reproduction rights” - dreptul la avort, atunci șansele ca Partidul Democrat și reprezentantul Partidului Democrat să câștige alegerile la nivel național sunt extrem de reduse.

Dacă vor găsi un candidat care să reprezinte moderații, variantele de la mijloc, atât pe migrație, cât și pe avort, cât și pe drepturile LGBT și așa mai departe - și ideal ar fi un vicepreședinte din partea Partidului Republican pentru a întregi mijlocul -, atunci au șansele cele mai mari să câștige alegerile împotriva lui Trump.

Însă, din păcate, Partidul Democrat, în acest moment, este destul de “la stânga”, astfel încât este puțin probabil să tolereze un tichet de solidaritate națională, cum se spune aici, de bipartizanat, un tichet bipartizan pentru alegerile americane", argumentează aceasta.

Contează cine va lupta pentru Casa Albă, pentru soarta războiului dus de Rusia în Ucraina? Cine ar fi candidatul pe care Ucraina să se bazeze

Asta este o întrebare foarte importantă și aici, dacă ne concentrăm pe Kamala Harris, nu prea este convenabil, să spun așa, din punct de vedere regional, consideră Iulia Joja:

"Despre  Kamala Harris nu o să uit niciodată cum a fost mai întâi la Varșovia și după aceea la București și le-a încurcat, ba e pe flancul sudic, ba e pe flancul nordic, nici ea nu mai știa".

Gretchen Whitmer ar putea fi vultur pe politică externă

"Din nou, din punct de vedere al politicii externe, Kamala Harris nu este un candidat puternic și aici, din nou, eu mă uit la Gretchen Whitmer, guvernatorul Michiganului, un guvernator care în prima săptămână de război, în primele zile ale lui martie 2022, în mod incredibil, a anunțat – vorbim de un stat american pentru care avea foarte puțin impact asupra războiului, dar un stat extrem de important industrial american - că va tăia toate legăturile comerciale cu Rusia.

După un an de război, ea a fost pe linia frontului în Ucraina, din nou drept guvernator al unui stat american, a fost pe linia de front pentru a vizita trupe și pentru a vizita răniți soldații răniți.

De aceea, din nou, un candidat democrat moderat, dar care este „hawkish” pe politică externă, care știe să aprecieze și să folosească puterea americană pentru a stabiliza regiunea și pentru a ne aduce pace, inclusiv în Ucraina, este extrem de important. În mod ideal, din nou, ar fi un tichet bipartizan cu un vicepreședinte republican care are un “track-record” de a fi susținător al regiunii și al Ucrainei.

Noi știm, din istoria României și din istoria regională, că mai degrabă republicanii au susținut cauzele Europei Centrale și de Est înainte și după Războiul Rece. Și atunci aceasta ar fi cheia și de aceea mă gândesc, la modul ideal, la o combinație care este foarte puțin posibilă din cauza problemelor de politică internă din Statele Unite, la care mă refeream mai devreme.

Dar ar putea fi o combinație, de exemplu, dintre Gretchen Whitmer - președinte și vicepreședinte Nikki Haley sau Mitt Romney".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇