Joe Biden și-a anunțat retragerea din cursa pentru Casa Albă. S-ar fi răzgândit brusc

Joe Biden și-a anunțat retragerea din cursa pentru Casa Albă. S-ar fi răzgândit brusc

Democratul Joe Biden a anunţat, duminică seară, că se retrage din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă, afirmând că „este cea mai bună decizie pe care o pot lua pentru partid și pentru țară”.

Preşedintele american, în vârstă de 81 de ani, era contestat de mai multe săptămâni, fiind din ce în ce mai mari dubiile că își va putea duce la capăt un nou mandat de patru ani, din punct de vedere fizic și psihic.

„A fost cea mai mare onoare a vieții mele să fiu președintele vostru. (...) Și, deși intenția mea a fost să candidez din nou, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii atribuțiilor mele de președinte pentru restul mandatului meu”, a scris Biden pe rețelele sociale.

El anunță că se va adresa națiunii la sfârșitul acestei săptămâni cu mai multe detalii.

Mesajul integral

„Dragi compatrioţi americani,

ADVERTISING

În ultimii trei ani şi jumătate, am făcut progrese mari ca naţiune.

Astăzi, America are cea mai puternică economie din lume. Am făcut investiţii istorice în reconstrucţia naţiunii noastre, în reducerea costurilor medicamentelor pe bază de reţetă pentru persoanele în vârstă şi în extinderea asistenţei medicale accesibile pentru un număr record de americani. Am oferit îngrijiri extrem de necesare unui milion de veterani expuşi la substanţe toxice. Am adoptat prima lege privind siguranţa armelor în ultimii 30 de ani. Am numit prima femeie afro-americană la Curtea Supremă. Şi am adoptat cea mai importantă legislaţie privind clima din istoria lumii. America nu a fost niciodată mai bine poziţionată pentru a conduce decât suntem astăzi.

Ştiu că nimic din toate acestea nu ar fi putut fi făcut fără voi, poporul american. Împreună, am depăşit o pandemie care apare o dată într-un secol şi cea mai gravă criză economică de la Marea Criză Economică. Ne-am protejat şi conservat democraţia. Şi am revitalizat şi consolidat alianţele noastre în întreaga lume.

ADVERTISING

A fost cea mai mare onoare a vieţii mele să vă fiu preşedinte. Şi, deşi intenţia mea a fost să candidez pentru realegere, cred că este în interesul partidului meu şi al ţării să mă retrag şi să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii îndatoririlor mele ca preşedinte pentru restul mandatului.

Mă voi adresa naţiunii în cursul acestei săptămâni cu mai multe detalii despre decizia mea.

Pentru moment, permiteţi-mi să îmi exprim profunda recunoştinţă faţă de toţi cei care au muncit din greu pentru a mă vedea reales. Vreau să îi mulţumesc vicepreşedintelui Kamala Harris pentru că a fost un partener extraordinar în toată această activitate. Şi permiteţi-mi să-mi exprim aprecierea sinceră faţă de poporul american pentru credinţa şi încrederea pe care le-aţi avut în mine.

Cred astăzi ceea ce am crezut întotdeauna: că nu există nimic ce America nu poate face - atunci când o facem împreună. Trebuie doar să ne amintim că suntem Statele Unite ale Americii”.

ADVERTISING

S-ar fi răzgândit brusc - surse Reuters

Potrivit unor surse citate de Reuters, preşedintele Joe Biden planificase sâmbătă seară să rămână în cursa prezidenţială din 2024, dar duminică după-amiază a comunicat stafului său că se retrage.

„Seara trecută, mesajul a fost să continuăm totul, cu viteză maximă. Astăzi, în jurul orei 13:45: preşedintele a comunicat echipei sale de conducere că s-a răzgândit", a declarat sursa pentru Reuters, sub rezerva anonimatului.

Premieră în ultimele decenii

În ultimele săptămâni, Biden s-a confruntat cu tot mai multe cereri de a se retrage din cauza îngrijorărilor legate de vârsta, sănătatea și capacitatea sa de a conduce țara.

Înainte de anunțul său, 37 de democrați din Capitoliu i-au cerut președintelui să se retragă.

Este pentru prima dată în ultimele decenii când un președinte american renunță la o candidatură pentru realegere. A mai existat decizia președintelui Lyndon Johnson de a nu candida pentru un al doilea mandat complet în 1968, dar decizia lui Biden vine cu câteva luni mai târziu în campanie decât anunțul lui Johnson.

Biden o susține pe Kamala Harris

Într-o postare ulterioară, adresată democraților, Joe Biden și-a anunțat toată susținerea pentru nominalizarea vicepreședintelui Kamala Harris pentru cursa prezidențială. La rândul ei, Harris s-a declarat onorată de sprijinul lui Biden şi convinsă că democraţii îl pot învinge pe Donald Trump.

My fellow Democrats, I have decided not to accept the nomination and to focus all my energies on my duties as President...

Publicată de Joe Biden pe Duminică, 21 iulie 2024

Iată Ce urmează după retragerea lui Joe Biden

Reacția lui Trump

La doar câteva minute după anunț, Donald Trump a spus, într-o intervenție telefonică la CNN, că Biden este „cel mai slab președinte de departe din istoria țării noastre”. După care a continuat cu jignirile pe rețeaua sa socială și a susținut că, în cazul în care va fi nominalizată, Kamala Harris va fi mai ușor de învins. Detalii AICI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇