Revolta din Leeds. A fost arestată o persoană cu nume românesc - Corespondență din Marea Britanie

Iustin Dobre, 37 de ani, a fost reținut de poliție, iar luni va apărea în fața judecătorilor, fiind acuzat de incendiere și perturbarea liniștii publice.
Revolta din Leeds. A fost arestată o persoană cu nume românesc - <span style="color:#990000;">Corespondență din Marea Britanie</span>

Leeds este cel mai nordic mare oraș din Anglia, la granița cu Scoția. Face parte din regiunea Yorkshire și are o populație de peste 500.000 de locuitori.

Harehills, cartierul unde a avut loc o revoltă a romilor imigranți din România e unul sărac. Aici, începând cu anul 1890, s-au construit locuințe accesibile.

În țesătură densă de străzi care urcă și coboară pe dealurile din zonă s-a format un amestec etnic și cultural tipic pentru multe din marile orașe din Anglia.

„I-ați blamat pe musulmani pentru revoltă, acum ar trebui să vă cereți scuze”, a scris Zara, într-o postare pe X-Twitter.

În seara zilei de 18 iulie, o revoltă s-a declanșat în cartierul Harehills din Leeds, unde zeci de oameni au intrat în coliziune cu forțele de ordine, având loc violențe de stradă, incendieri și răniri.

ADVERTISING

Tensiunile au început la scurt timp după ce reprezentanți ai serviciilor sociale din Marea Britanie au ridicat patru minori dintr-o familie după ce au primit mai multe plângeri că aceștia sunt în pericol, fiind victime ale abuzurilor.

O persoană cu nume românesc, arestată

Iustin Dobre, 37 de ani, a fost reținut de poliție, fiind pus sub acuzare pentru incendiere și tulburarea liniștii publice, au anunțat autoritățile citate de presa din Marea Britanie.

Dezbaterea de pe rețelele sociale a devenit intensă din cauza faptului că reprezentanții comunității musulmane, care trăiesc în cartier, au fost acuzați că sunt responsabili pentru revoltă.

Amestecul etnic din Harehills e unul exploziv, pe parcursul anilor, înregistrându-se aici și alte violențe de stradă.

În 2001 a fost o revoltă asemănătoare, atunci când poliția a arestat un tânăr asiatic. Și atunci au existat ciocniri cu forțele de ordine, incendieri și lupte.

LeedsRevoltaTK
REVOLTĂ. Incendieri în cartierul Harehills din Leeds, Marea Britanie, în urma confruntării dintre locuitori și poliție - Sursa: TikTok

Populism și extremism pe rețelele sociale

Pe lângă Iustin Dobre, care după nume e cetățean român, au fost arestate alte cinci persoane în legătură cu evenimentele violente din Leeds, au anunțat autoritățile britanice.

Presa locală s-a ferit să transforme cazul într-o dezbatere publică legată de minorități etnice sau religioase, discutând foarte multe despre condițiile grele de trai ale celor din cartier și despre procedurile și politica aplicată de serviciile sociale. Acțiunile autorităților au dus la reacția violentă a celor de acolo.

În data de 22 iulie, Iustin Dobre va apărea în fața judecătorilor, se arată într-un comunicat al poliției din West Yorkshire.

Cu toată reținerea presei din Marea Britanie, pe rețelele sociale au existat acuzații rasiste de toate felurile. 

Faptul că revolta s-a stins, iar intervenția rapidă a primăriei, care a anunțat revizuirea procedurilor de acțiune a serviciilor sociale, a dus la detensionarea situației din zonă, au făcut ca dezbaterea să nu ia amploare.

Minoritatea romă nu e blamată pentru ce s-a întâmplat în Leeds

Marea Britanie e o țară în care conviețuiesc o mulțime de grupuri etnice și religioase, iar astfel de situații pot să apară oricând.

În presă nu se observă niciun fel de blamare a minorității rome sau a cetățenilor români care trăiesc într-un număr mare în această țară.

Există extremism și rasism, iar astfel de evenimente reprezintă un combustibil periculos care alimentează mișcările populiste și naționaliste, dar nu sunt încurajate de mass-media sau de oficialități.

Scenele violente au fost distribuite masiv pe rețelele sociale, fiind urmărite de sute de mii de utilizatori, iar acum, poliția le cercetează pentru a identifica persoanele cu comportament violent. 

Vor urma și alte arestări și amenzi, anunță autoritățile.

Meticulozitatea și determinarea autorităților britanice e recunoscută, iar cei responsabili vor răspunde pentru faptele lor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇