Ziua 879 Atac perfid al Rusiei. Încă două sate revendicate. Ucraina pregătește drone de război cu AI

<span style="color:#990000;">Ziua 879</span> Atac perfid al Rusiei. Încă două sate revendicate. Ucraina pregătește drone de război cu AI

În ziua 879 de război, Rusia a atacat puternic, în 10 regiuni ale Ucrainei, cu drone și rachete. De asemenea, a fost atacat Kievul, pentru a cincea oară în ultimele două săptămâni. Potrivit forțelor de apărare ucrainene, toate dronele care vizau Kievul au fost doborâte. În celelalte zone vizate, se știe doar că o rachetă rusă a deteriorat infrastructura critică din districtul Shostkinski, aflat în regiunea Sumi, din nord-estul Ucrainei.

De altfel, la Sumi a avut loc și un așa numit „atac perfid” al Rusiei – tactica „dublei lovituri”, care a fost utilizată de Rusia pe tot parcursul războiului, prevede ca o zonă să fie atacată a doua oară la scurt timp după primul atac.

Tot astăzi, Ministerul rus al Apărării a anunțat că au fost capturate încă două sate de pe linia frontului din Ucraina - Andriivka, în regiunea estică Luhansk și Pishchane, în regiunea nord-estică Harkov.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, după atacurile susținute din ultimele două săptămâni, că este nevoie de arme cu rază lungă de acţiune, pentru a proteja oraşele şi trupele din prima linie de bombe şi drone ruseşti. El a spus că este necesar să se distrugă bombardierele la bazele aeriene ruseşti pentru a proteja Ucraina de raidurile aeriene.

ADVERTISING

Iar forțele aeriene ucrainene au anunțat că au detectat un nou tip de dronă folosită de Rusia. Mai exact, în atacul de noaptea trecută asupra Kievului, au fost dobărâte 12 drone Shahed, împreună cu una de tip „nespecificat”. Era o dronă care zbura la o altitudine joasă, de aproximativ 20 până la 30 de metri.

În timpul ăsta, Ucraina dezvoltă sisteme de inteligență artificială pentru a ajuta la pilotarea unei vaste flote de drone. O serie de start-up-uri din țară lucrează pentru a lansa drone cu inteligență artificială pe linia frontului, în speranța de a depăși puterea vehiculelor aeriene fără pilot ale Rusiei.

Notăm și o declarație a candidatului la președinția SUA, Donald Trump, care spune despre președintele rus Vladimir Putin și despre președintele chinez Xi Jinping că sunt lideri inteligenți, duri, care își iubesc țara. Dar și opinia fostului premier britanic, Boris Johnson, care crede că Donald Trump are „puterea și curajul” de a aduce pacea în Ucraina.

Iată cele mai importante informații și evenimentele de duminică, 21 iulie, ziua 879 de război în Ucraina.

ADVERTISING
  • Nou atac asupra Kievului - Rusia a lansat peste noapte un nou atac cu drone asupra Kievului, dar forțele de apărare aeriană ucrainene au informat că le-au doborât pe toate, anunță ukrinform.net. „Cea mai recentă alertă de raid aerian din Kiev a fost cauzată de o amenințare cu drone. În ultimele două săptămâni, aceasta este cel puțin a cincea încercare consecutivă a inamicului de a ataca capitala folosind drone”, a scris pe rețelele de socializare Serhiy Popko, șeful administrației. Nu există rapoarte despre distrugeri sau victime în Kiev.
  • Atacuri susținute în 10 regiuni - Forţele aeriene ucrainene au declarat pe Telegram că sistemele lor de apărare aeriană au distrus 35 din cele 39 de drone şi două rachete de croazieră pe care Rusia le-a lansat peste noapte. Armele, au spus forţele aeriene, au vizat 10 dintre regiunile Ucrainei. Forțele aeriene au mai specificat că Rusia a lansat trei rachete balistice Iskander, fără a spune ce s-a întâmplat cu ele.
  • O rachetă rusă a lovit infrastructura critică - Administraţia militară a regiunii Sumi, din nord-estul Ucrainei, la graniţa cu Rusia, a declarat pe Telegram că o rachetă rusă a deteriorat infrastructura critică din districtul Shostkinski din regiune. Administraţia nu a oferit detalii despre infrastructura afectată. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei despre atacuri.
  • Atac perfid al Rusiei - Forțele ruse au recurs din nou la o tactică periculoasă și controversată în Ucraina, atacând de două ori consecutiv aceeași zonă din Sumî, punând în pericol viețile echipelor de intervenție. Echipele de salvare interveneau după un atac nocturn cu rachete asupra orașului, când au fost atacate, relatează Sky News. Aceștia stingeau unul dintre cele cinci incendii dintr-o clădire rezidențială la momentul respectiv. Nu au fost anunțate victime.
  • Încă două sate capturate - Rusia a capturat încă două sate de pe linia frontului din Ucraina, Andriivka în regiunea estică Luhansk și Pishchane, în regiunea nord-estică Harkov, a informat Ministerul rus al Apărării, informează AFP. Andriivka, un sat cu sub 20 de locuitori, a fost o țintă pentru Moscova deoarece era una dintre ultimele așezări din regiunea estică Luhansk pe care o mai controla Kievul. De asemenea, Pishchane era în vizorul Moscovei deoarece ocuparea acestuia deschide calea trupelor ruse către râul Oskil.
  • Nou tip de dronă pentru atacarea Kievului - Rusia a folosit un nou tip de dronă într-o încercare de atac asupra Kievului, au anunțat forțele aeriene ucrainene, relatează Sky News. Mai exact, sâmbătă noaptea, 12 drone Shahed, care au fost folosite de forțele ruse pe tot parcursul războiului, au fost doborâte, împreună cu una de tip „nespecificat”, potrivit armatei ucrainene. Presa ucraineană susține că drona zbura la o altitudine joasă, de aproximativ 20 până la 30 de metri.
  • Ucraina pregătește drone cu inteligență artificială - Ucraina dezvoltă sisteme de inteligență artificială pentru a ajuta la pilotarea unei vaste flote de drone. O serie de start-up-uri din țară lucrează pentru a lansa drone cu inteligență artificială pe linia frontului, în speranța de a depăși puterea vehiculelor aeriene fără pilot ale Rusiei, anunță Sky News. Swarmer dezvoltă un software care leagă dronele într-o rețea, permițând implementarea instantanee a deciziilor în cadrul grupului. În timp ce piloții umani se luptă să desfășoare operațiuni care implică mai mult de cinci drone, AI va fi capabil să proceseze sute, spune Serhiy Kupriienko, directorul executiv al Swarmer, citat de Reuters. Tehnologia lui Swarmer este încă în curs de dezvoltare și a fost doar testată pe câmpul de luptă.
  • Zelenski cere arme cu rază lungă de acţiune - Ucraina are nevoie de arme cu rază lungă de acţiune pentru a-şi proteja oraşele şi trupele din prima linie de bombe şi drone ruseşti, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după atacul masiv cu drone şi rachete al Rusiei, din timpul nopţii, transmite Reuters. El a subliniat că numai în noaptea trecută, armata rusă a folosit aproape 40 de ”Shahed” împotriva Ucrainei. „Important este că majoritatea (dronelor - n.r.) au fost doborâte de apărătorii noştri ai cerului”, a declarat Zelenski. El a spus că este necesar să se distrugă bombardierele ruseşti la bazele aeriene ruseşti pentru a proteja Ucraina de raidurile aeriene.

Лише за одну цю ніч російська армія застосувала проти України майже 40 «шахедів». І важливо, що більшість із них збили наші захисники неба. Коли щодобово російська авіація запускає понад сотню керованих бомб проти наших міст і сіл, проти наших фронтових позицій – нам потрібен надійний захист і від них. Це реально, якщо знищувати носії бомб – російську військову авіацію там, де вона є. Достатня наша далекобійність має бути справедливою відповіддю на російський терор. І кожен, хто нас у цьому підтримує, – підтримує захист від терору.____During last night alone, the Russian army used almost 40 "Shaheds" against Ukraine. Importantly, most of them were shot down by our defenders of the sky.When Russian aviation launches more than a hundred guided bombs against our cities, villages, and frontline positions every day, we need reliable protection against them.This iso possible if we destroy the carriers of these bombs – Russian military aircraft – wherever they are. Our sufficient long-range capabilities should be a fair response to Russian terror. Everyone who supports us in this supports the defense against terror.

Publicată de Володимир Зеленський pe Duminică, 21 iulie 2024
  • Ucraina a atacat în Belgorod - Ministerul rus al Apărării a anunțat că sistemele de apărare aeriană au distrus opt drone lansate de Ucraina peste noapte, informează Reuters. Dintre acestea, trei drone au fost distruse deasupra regiunii Belgorod, la granița cu Ucraina, iar trei au fost interceptate în Marea Neagră, a declarat ministerul pe Telegram, fără a preciza ce s-a întâmplat cu celelalte două.
  • Pierderile Rusiei - Pierderile Rusiei de de la începutul războiului până la data de 21 iulie, potrivit forțelor armare ucrainene:
  • Perspectiva revenirii lui Trump - În Michigan, la primul său miting electoral după tentativa de asasinat, Donald Trump a spus despre președintele rus Vladimir Putin și despre președintele chinez Xi Jinping că sunt lideri inteligenți, duri, care își iubesc țara, scrie The Kyiv Independent.

Aceeași sursă remarcă, într-un text de opinie pentru Daily Mail, că fostul premier britanic, Boris Johnson, spune că Donald Trump are „puterea și curajul” de a aduce pacea în Ucraina.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇