Ziua 878 Deputată asasinată. Vine Mistral din Estonia. 12 miliarde de dolari, în plus pentru front

<span style="color:#990000;">Ziua 878</span> Deputată asasinată. Vine Mistral din Estonia. 12 miliarde de dolari, în plus pentru front

Ziua 878 a războiului din Ucraina începe cu conversația telefonica pe care președintele ucrainean Volodomir Zelenski a purtat-o cu Donald Trump.

Fostul șef de stat american s-a lăudat că va aduce „pacea în lume” și că va pune capăt „războiului care a costat atâtea vieţi”, dacă îl va bate pe Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Drone și rachete rusești au atacat peste noapte Ucraina. Doi civili au murit. Instalații energetice și infrastructură feroviară din întreaga țară au fost lovite.

O fostă deputată a murit după ce a fost împușcată de un bărbat, în orașul Liov, din vestul Ucrainei.

În acest context, Guvernul de la Kiev a majorat cheltuielile pentru apărare cu aproape 12 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, cubanezii continuă să sosească în Rusia pentru a se alătura forțelor armate care luptă împotriva Ucrainei, în ciuda încercărilor guvernului cubanez de a limita recrutarea, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

ADVERTISING

Amintim că Rusia recrutează străini nu doar din Cuba, ci și din alte țări precum Nepal, Somalia, India. Aceștia sunt mânați în luptă de plățile generoase și de obținerea cetățeniei rusești.

Situația pe front

  • Drone și rachete rusești au atacat peste noapte Ucraina. Doi civili au murit. Instalații energetice și infrastructură feroviară din întreaga țară au fost lovite. Oleh Sîniehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a declarat că rachetele Iskander au vizat o instalație de infrastructură în orășelul Barvinkove din nord-est, omorând două persoane și rănind alte trei. El nu a oferit detalii despre instalație, dar a spus că cel puţin 50 de case de locuit și clădiri administrative și comerciale au fost, de asemenea, avariate în timpul atacului. Forțele aeriene ucrainene au anunţat că trupele ruse au lansat patru rachete balistice Iskander. Apărarea aeriană ucraineană nu a reușit să le doboare.
  • Ukrenergo, operatorul rețelei naționale, a declarat că dronele au atacat instalațiile de distribuție a energiei electrice din regiunea Poltava (centru), din regiunea Sumî (nord-est) și din regiunea Cernihiv (nord). Ukrenergo a impus întreruperi de urgență ale alimentării cu energie electrică pentru consumatorii industriali și locuitorii din regiunile Poltava și Cernihiv.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Tot mai mulți cubanezi luptă pentru Rusia: Cubanezii continuă să sosească în Rusia pentru a se alătura forțelor armate care luptă împotriva Ucrainei, în ciuda încercărilor guvernului cubanez de a limita recrutarea, potrivit unor surse citate de Bloomberg. Amintim că Rusia recrutează străini nu doar din Cuba, ci și din alte țări precum Nepal, Somalia, India. Aceștia sunt mânați în luptă de beneficii precum plăți generoase și obținerea cetățeniei rusești, conform Kyiv Independent. Prin această strategie, Rusia încearcă să își rezolve penuria de personal militar.
  • Rușii doboară drone ucrainene: Ministerul rus al Apărării a declarat că 26 de drone ucrainene au fost „interceptate și distruse” deasupra regiunii Rostov. Armata rusă nu a precizat care a fost ținta atacului. O altă dronă a fost doborâtă deasupra regiunii Smolensk.
ADVERTISING

Alte informații importante

  • O fostă deputată ucraineană a murit după ce a fost împușcată de un bărbat, în orașul său natal Liov. Irina Farion, 60 de ani, a fost pentru scurt timp membră a parlamentului ucrainean din partea partidului ultranaționalist Svoboda și a stârnit controverse pentru că reproșa oficialilor și personalului militar că vorbesc limba rusă. „A reieșit că Irina Farion a murit în spital. Medicii au făcut tot posibilul, dar rana ei a fost incompatibilă cu viața. Am spus întotdeauna că nu mai există niciun loc sigur în Ucraina. Dar să ai o crimă atât de nerușinată, îndrăzneață. Criminalul trebuie să fie găsit”, a declarat primarul din Liov, Andrii Sadovîi.
  • Trump a vorbit la telefon cu Zelenski: Fostul preşedinte al SUA Donald Trump a declarat că a vorbit la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru prima dată în ultimii cinci ani. „În calitate de viitor preşedinte al Statelor Unite, voi aduce pacea în lume şi voi pune capăt războiului care a costat atâtea vieţi", a transmis candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie, pe platforma sa Truth Social, reiterând o promisiune de campanie despre care nu a dat niciodată detalii. La rândul său, Zelenski a precizat că „am convenit cu președintele Trump să discutăm în cadrul unei întâlniri personale ce pași pot face pacea echitabilă și cu adevărat durabilă”.
  • Ungaria, strânsă cu uşa - Ungaria luptă contra cronometru ca să evite întreruperile de curent și penuria de combustibil, după ce Ucraina a impus o interdicție parțială la trecerea petrolului rusesc pe teritoriul său. Detalii AICI
  • Bani pentru apărare - Guvernul de la Kiev a majorat cheltuielile pentru apărare cu aproape 12 miliarde de dolari, a anunțat Ministerul Apărării. "Finanțarea nevoilor forțelor ucrainene este acum o prioritate de vârf. Fondurile suplimentare pentru arme, fortificații și salarii pentru militari sunt o componentă critică pentru contracararea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei", a spus ministrul adjunct al Apărării, Yuri Djîhir.
  • Mistral din Estonia - Ministerul eston al Apărării anunţă că a livrat un transport de sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Mistral de fabricație franceză către Ucraina Primele Msisteme istral au fost trimise în Ucraina la două luni după începerea invaziei pe scară largă a Federației Ruse. În aprilie 2022, Norvegia a transferat 100 de sisteme Mistral.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇