Prima ediție a Film în Sat la Întorsura Buzăului, între 19 - 21 iulie

Film-in-Sat-Intorsura-Buzaului_1

Următoarea localitate în care festivalul de artă „Film în Sat”, imaginat de actorul Toma Cuzin, va poposi cu proiecții de filme românești, concerte, spectacol de teatru și ateliere de creație, toate cu acces gratuit este Întorsura Buzăului, în jud. Covasna. Această primă ediție a festivalului va avea loc între 19 – 21 iulie și aduce locuitorilor din mediul rural trei zile de activități culturale. După Întorsura Buzăului, și alte localități din țară se vor regăsi pe lista de evenimente a festivalului de artă.

Programul pentru cele trei zile de festival este:

Vineri, 19 iulie, Camping
19:00 - Gala de deschidere a festivalului
19:15 - DJ set cu DJ Vasile
20:00 - Concert The Groovy Bastards

The Groovy Bastards este o trupă care și-a făcut apariția în scena bucureșteană în 2015, aducând în prim-plan o energie contagioasă și o combinație eclectică de stiluri muzicale. Cu Ioana Vișinescu la voce, Andrei Bălașa la chitară, Theo Ionescu la tobe și Masha Enache la bass, aceștia au un sound atipic care îmbină elemente din funk, rock, progressive, jazz, R&B și hip-hop.

ADVERTISING

Semnătura lor constă în performanța live aparte, personalitățile colorate ale membrilor și stilul „fresh” transpus în compoziții proprii.

„Nu e rock, nu e groove, nu e funk, muzica e toate astea și ce vrem noi să fie.”

Printre realizările trupei se numără câștigarea unor premii la Festivalurile de Jazz din Sibiu și Târgu Mureș, apariții notabile la Festivalul de Jazz din Bulgaria („Ruse Jazz Festival”), precum și concerte în numeroase locații din țară. De asemenea, au avut onoarea să împartă scena cu artiști de calibru mondial precum Marco Mendoza, Bumblefoot și Rosenberg Trio.

În 2017, au primit titlul de „Revelația anului” la Festivalul Muzza, iar anul 2019 le-a adus o nouă recunoaștere, fiind nominalizați la categoria „Formația Anului” în cadrul aceluiași festival. În 2023, câștigă premiul II la prestigiosul Festival de Rock de la Posada, Câmpulung Muscel, iar în anul 2024 sunt câștigătorii premiului I la Constelații Rock, Râmnicu Vâlcea.

ADVERTISING

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=K_kyfCIBPgc

21:00 - Proiecție film scurtmetraj
21:30 - Proiecție lungmetraj “Complet necunoscuți” (r. Octavian Strunilă).
Detalii: comedie, dramă, România, 2021, AP-12 (cu acordul părinților pentru copii sub 12 ani).
Cu: Anca Dumitra, Andreea Grămoșteanu, Leonid Doni, Ada Galeș, Gabriel Răuță, Alexandru Conovaru, Adrian Ștefan

Într-o seară, la un pahar de vin, 7 prieteni (soț-soție, iubiți, amici), intră într-un joc periculos: pun telefoanele pe masă și cad de acord ca la tot ce primesc în acea seară - apeluri, SMS-uri, mesaje whatsapp, emailuri - să răspundă pe speaker sau să citească cu voce tare. De aici... totul o ia razna.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=f6MEyO5j6xc 

Film-in-Sat_proiectii-film_2

Sâmbătă, 20 iulie, Camping
12:00 - Atelier de actorie pentru copii cu Alex Mărgineanu
13:00 - Atelier de creație - amprentă broderie cu Cristina Toma și Marin Grigore
17:00 - 19:00 - Action painting cu Cristina Toma

ADVERTISING

*În caz de ploaie, atelierele se vor desfășura la Casa de cultură Întorsura Buzăului.

18:00 - 19:00 - Proiecție selecție de filme de scurt metraj 
20:00 - Concert - Jam Session DJ Vasile, Popică, Grig
21:30 - Proiecție lungmetraj “Visul” (r. Cătălin Saizescu).
Detalii: comedie, România, 2023, AP - 12 (cu acordul părinților pentru copii sub 12 ani).
Cu: Vlad Logigan, Georgiana Saizescu, Serghei Mizil, Gloria Găitan

Inspirat din fapte reale, filmul regizat de Cătălin Saizescu după un scenariu semnat de Gabriel Gheorghe, este o comedie în care visul unui actor de provincie pare să se năruie, în timp ce visurile celor din jur sau ale deținuților cu care ajunge să pună în scenă un spectacol de teatru par să se apropie mai mult de îndeplinire. Alex e un artist ocolit de succes, înlănțuit într-o relație amoroasă căzută în ruină. Trimis la un penitenciar de maximă siguranță să regizeze o piesă de teatru, alege o scenă din „Visul unei nopți de vară”, a marelui Shakespeare. În fața eforturilor hoților semianalfabeti de a-și depăși limitele, Alex realizează că este prizonier în propria viață. La rândul lor, deținuții fac totul pentru a fi selectionati în cadrul Festivalului de teatru de penitenciar, știind că fiecare scenă are o trapă prin care ar putea evada.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=_yo3rPlQzhM 

Film-in-Sat_Jam-session

Duminică, 21 iulie, Casa de cultură Întorsura Buzăului
18:00 - Spectacol de teatru “Emigranți” (Teatrul Mic din București) de Sławomir Mrożek, regia: Claudiu Istodor
Cu: Cuzin Toma, Tudor Istodor
Detalii: Piesa de teatru „Emigranții” a fost publicată în anul 1974 și este una dintre cele mai renumite scrieri ale autorului polonez Sławomir Mrożek.

„E o poveste despre doi emigranți dintr-o țară din est într-una din vest. În secolul al XX lea. Unul muncește și nu gândește, iar celălalt viceversa. Și până la urmă, e vorba de noi. Noi, noii oameni ai secolului XXI. Mai superiori într- un secol mai superior. Dar, nu disperați, e de râs.” - Claudiu Istodor.
Programul complet al evenimentelor de la Întorsura Buzăului este disponibil pe https://filminsat.ro/.

După succesul înregistrat de prima ediție, care a avut loc la Peștișani (Gorj) și Dolhasca (Suceava) în 2022, la care au participat peste 7000 de persoane, Film în Sat a revenit în 2023 cu 4 ediții, la Islaz (Teleorman), Cernătești (Dolj), Peștișani (Gorj) și Murighiol (Tulcea), aducând filmul și alte forme ale artei în fața unui public de peste 15.000 de persoane.

Evenimentele organizate sub conceptul „Film în sat” au pus 6 localități rurale pe harta turistic-culturală a României, iar comuna Peștișani, începând cu cea de-a doua ediție a festivalului, a fost declarată stațiune turistică.

Proiectul, organizat de Asociația Culturală „CUZIN TOMA – Dacă eu pot, poți și tu”, își propune să aducă mai aproape de sufletul omului filmele românești, atât de apreciate la marile festivaluri internaționale, dar atât de rar văzute de publicul larg din țara noastră.

Ne puteți urmări pe Facebook, Instagram și YouTube.

Organizator: Asociația Culturală „CUZIN TOMA – Dacă eu pot, poți și tu”
Finanțator: Ministerul Culturii.
Cu sprijinul: Primăria Întorsura Buzăului, Consiliul Local Întorsura Buzăului.
Sponsori: Frame Film, Meva Concept.
Văzut de: Radio Guerrilla.
Parteneri media: AARC - All About Romanian Cinema, Bookhub, Cărturești, Cinefan, filme-carti.ro, Happening, IQads, Liternet, MovieNews, Observator Cultural, Răsfoiala, Revista BIZ, Revista Film, Revista Golan, Scena9, Spotmedia, The Institute, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți.