De ce nu a tras mai repede lunetistul care i-a salvat viața lui Trump? Explicațiile unor foști agenți Secret Service

De ce nu a tras mai repede lunetistul care i-a salvat viața lui Trump? Explicațiile unor foști agenți Secret Service

Un lunetist de la Secret Service l-a ucis pe atacatorul lui Donald Trump, dar a pierdut secunde prețioase care puteau fi fatale. Experții explică de ce agentul serviciului american de pază și protecție nu a apăsat mai repede pe trăgaci.

Lunetistul de la Secret Service care l-a neutralizat pe atacatorul de la mitingul lui Trump din Pennsylvania a pierdut câteva clipe vitale din cauza mai multor factori. Printre aceștia s-ar putea număra lipsa de sprijin pentru contra-lunetiști, concentrarea atenției pe copacii din apropiere și căldura excesivă, a declarat un fost agent al serviciului special pentru Business Insider.

"Acest contra-lunetist a luat o deciie remarcabil de rapidă și în mod clar i-a salvat viața lui Trump. Oamenii noștri sunt cei mai buni din lume. Asta fac ei. Și la o secundă după ce puștiul ăsta (Thomas Matthew Crooks, n. red.) a tras, contra-lunetistul l-a împușcat", a spus Bill Pickle, fost agent special care a asigurat protecția vicepreședintelui Al Gore.

ADVERTISING

"Dar unii ar putea reclama că lunetistul și obsevatorul lui ar fi trebuit să fie cu două secunde mai rapizi în a observa trăgătorul. Adevărata întrebare este - dacă erau mai mulți anti-lunetiști pe clădirea aceea, ar fi putut fi evitat totul?", a adăugat acesta.

De ce nu a fost văzut mai repede suspectul?

Pickle a spus că o direcție pe care se vor concentra anchetatorii va fi modul în care atacatorul a reușit să ajungă pe acoperișul clădirii fără ca autoritățile să-l observe.

"Cealaltă întrebare este de ce nu a fost securizat acoperișul și dacă agenții și forțele de ordine de acolo au verificat identitatea oamenilor. Cum a găsit puștiul ăsta un mod de a ieși pe acoperiș și de a se întinde acolo? S-a târât pe acoperiș pe coate și genunchi și a împins arma înaintea lui, ca în armată?", a spus el.

Dar chiar dacă ar fi zărit suspectul mai repede, contra-lunetiştii nu pot avea întotdeauna capacitatea de a acționa imediat atunci când observă o amenințare, a spus Anthony Cangelosi, un fost agent special.

ADVERTISING

"Ai de luat o decizie: 'Trag sau nu trag?'. Ce se întâmplă dacă descoperi pe urmă că ai omorât un puști de 20 de ani care o apreciază pe persoana protejată dar nu a putut intra în locație și care a vrut doar să ajungă pe acel acoperiș? Nimeni nu vrea să fie în această situație", a spus Cangelosi.

Potrivit acestuia, echipa Secret Service prezentă la miting ar fi trebuit să dețină un plan de amplasament care să includă o schiță a zonei și clădirile învecinate.

"Cineva a decis că numărul contra-lunetiștilor era suficient. Și, evident, în retrospectivă, s-au înșelat, pentru că a fost un puști care a putut să se urce acolo, pe acel acoperiș și să apese pe trăgaci de cel puțin trei ori", a spus Pickle.

ADVERTISING

Cangelosi e convins că trăgătorul știa să folosească o armă. "Puștiul acesta, de la 137 de metri, a reușit o lovitură tare. Nu cunosc dacă a avut o lunetă pe pușca lui. Dar chiar și cu lunetă, e nevoie de cineva cu pregătire pentru a lovi capul cuiva de la 137 de metri și de fapt nimereși vârful capului. Asta nu e o lovitură norocoasă, E cineva care a mai tras înainte", a spus el.

Lipsa de oameni, căldura și copacii

Cel puțin trei factori ar fi putut provoca întârzierea de două secunde dintre momentul în care Crooks a apărut pe marginea acoperișului și momentul în care echipa CS (counter-sniper) l-a reperat și l-a eliminat, a subliniat expertul.

Deciziile privind forțele trimise la fața locului au fost luate la sediul Secret Service din Washington, în funcție de personalul disponibil și după o cercetare de câteva zile la fața locului, a spus Pickle.

"O echipă anterioară a făcut o cercetare la fața locului, unde a analizat tot și a făcut recomandări pentru ce este nevoie. Dar dacă nu au resurse, cei de la sediu pot să spună că trimit doar o echipă acolo. Și nu e ceva neobișnuit - dacă n-ai, n-ai", a explicat el.

"Întotdeauna se rezumă la resurse. Iar dacă nu e o problemă legată de resurse și sunt bani, atunci e tot o problemă legată de alocare", a adăugat fostul agent, ceea ce înseamnă că cineva a subestimat efectivul necesar pentru protejarea lui Trump.

Oricâți lunetiști ar fi prezenți, Secret Service ar avea de obicei "acoperire la 360 de grade" a unui eveniment la care participă un fost președinte, a spus Cangelosi.

Vremea poate fi un alt factor care a influențat întârzierea. "Cei de la CS ar spune probabil că au fost acolo sus timp de patru ore la 38 de grade și dacă ar fi avut o altă echipă aici sau asistență cu drone, acest lucru nu s-ar fi întâmplat", a spus Pickle.

În plus, echipa de securitate s-ar fi putut concentra pe niște copaci din zonă, considerându-i un risc mai mare. "Te uiți la tot ce ar putea acunde un potențial asasin", a precizat el.

"Prima presupunere este că, dacă sunt un tip rău, mă voi ascunde. Natura umană e în așa fel încât voi urmări mai întâi acoperișurile, pentru a mă asigura că sunt goale, dar apoi mă voi concentra pe acea linie de copaci pentru că mă gândesc că individul rău se va ascunde. Nu te gândești că va ieși la vedere", a explicat el.

"Un acoperiș deschis nu este cel mai bun loc pentru a te ascunde. Dacă s-a dus acolo, era pregătit să moară", a spus el despre atacator. "Cel mai rău scenariu pentru Secret Service a fost întotdeauna un trăgător singuratic care nu și-a expus opiniile public și care e pregătit să moară."

Tentativa de asasinat va intra în manualele serviciilor secrete

Odată ce viitorul asasin a deschis focul, "tot ce s-a întâmplat acolo sus a fost ca la carte, așa cum ar fi trebuit să se întâmple", subliniază Pickle.

Echipa CS a tras, agenții de contraatac cu arme lungi, îmbrăcați în salopete negre și cu căști de protecție pe cap, s-au grăbit pe scenă, iar agenții de pază și protecție în ținute civile l-au extras pe Trump de la locul incidentului.

Fostul agent este convins că incidentul de sâmbătă va fi disecat în anii următori și va fi în inclus pentru totdeauna în programa de pregătire a cadrelor din Secret Service și alte agenții.

Cangelosi a declarat că un astfel de eveniment de o asemenea magnitudine va provoca schimbări majore în cadrul Secret Service. Însă va mai dura până când vom afla cum a fost posibil ca trăgătorul să le scape agenților.

"Toți vrem răspunsuri și le vrem cât mai repede posibil, dar va dura ceva timp. Știți cum e Secret Service: sunt profesioniști. Se mai fac și greșeli, ei le vor remedia", a spus expertul.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇