Noi îngrijorări legate de Ozempic și alte medicamente pentru diabet și slăbit

Noi îngrijorări legate de Ozempic și alte medicamente pentru diabet și slăbit

Un studiu recent a identificat un risc mai ridicat de apariție a unei afecțiuni oculare asociat cu administrarea de semaglutidă, substanța activă conținută în medicamentele pentru diabet și slăbit Wegovy și Ozempic.

Rezultatele studiului, publicate în JAMA Ophthalmology, arată că pacienții cu diabet care au luat medicamente cu semaglutidă au avut un risc de 8,9% de a fi diagnosticați cu neuropatie optică ischemică anterioară non-arteritică (NOIA-NA), o afecțiune care afectează puternic vederea.

Spre comparație, la pacienții cu diabet care au luat alte tipuri de medicamente, riscul de a se confrunta cu această boală a fost de doar 1,8%, după o perioadă de monitorizare de 36 de luni.

ADVERTISING

În cazul pacienților cărora li s-a prescris semaglutidă atât pentru diabet, cât și pentru slăbit, incidența bolii a fost de 6,7%, comparativ cu 0,8%, în grupul care a luat alte tipuri de tratamente.

Studiul a inclus 710 pacienți adulți cu diabet zaharat de tip 2 și 979 de pacienți care au luat medicamente pentru slăbit.

După ajustarea datelor în funcție de alți factori, precum comorbidități, administrarea de semaglutidă a fost asociată cu un risc mai mare de peste 4 ori de apariție a bolii oculare la pacienții cu diabet și de peste 7 ori la cei care au luat medicamentul pentru slăbit.

ADVERTISING

Neuropatia optică ischemică anterioară non-arteritică se dezvoltă de obicei la persoane în vârstă, din cauza unui flux sanguin insuficient către nervul optic și provoacă scăderea vederii rapid. Este a doua cea mai frecventă cauză a orbirii din cauza afectării nervului optic, după glaucom.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇