Medicamentul Ozempic va mai fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie.
Este vorba despre un medicament pentru persoanele cu diabet, vândut însă ”la negru” şi pentru slăbit.
În toate cele trei concentraţii - 0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg - şi sub formă de soluţie injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, Ozempic nu va mai fi vândut în ţara noastră din motive comerciale, anunţă Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.
”Conform informaţiilor primite din partea deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP), medicamentul OZEMPIC (SEMAGLUTIDUM), în toate cele trei concentraţii (0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg) şi sub formă de soluţie injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, din motive comerciale, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024.
Conform prevederilor legale, medicamentul OZEMPIC nu va mai fi comercializat în România după această dată”, a transmis sursa citată.
După 1 august 2024, Semaglutida va fi disponibilă persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, în forma de comprimate orale, la recomandarea medicului.
Producătorul şi-a luat angajamentul de a pune pe piaţă cantităţi care să asigure întreg necesarul pacienţilor care suferă de diabet zaharat de tip 2 şi care primesc în prezent tratament cu forma orală conţinând această moleculă sau cărora medicii de specialitate le vor recomanda înlocuirea tratamentului injectabil cu tratamentul sub formă de comprimate orale.
Agenţia subliniază că va urmări respectarea acestui angajament, astfel încât să nu existe niciun impact negativ asupra pacienţilor diabetici.
Ce trebuie să facă pacienţii care foloseau acest medicament
Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Bogdan Timar, afirmă că medicamentul Ozempic se va retrage de pe piaţa din România nu din motive de siguranţă, ci din raţiuni financiare.
”Din păcate, într-adevăr, Ozempicul se va retrage din piaţa din România. Trebuie menţionat că retragerea nu ţine de motive de siguranţă, adică nu au fost probleme medicale în urma administrării Ozempicului, singurul motiv pentru care este retras e reprezentat de motivele financiare. Practic, costul Ozempicului nu mai putea fi acoperit la nivelul în care era solicitat de către producător.
În ceea ce priveşte retragerea acestei variante terapeutice, care a fost de succes pentru tratamentul diabetului zaharat, tip 2, există în continuare alternative. Alternativele sunt fie tablete care conţin aceeaşi substanţă activă, practic tot semaglutida, fie alte tratamente injectabile care pot să fie administrate spre exemplificare atât săptămânal, cum se întâmpla şi în cazul Ozempicului, cât şi zilnic”, a declarat Bogdan Timar.
El a precizat ce trebuie să facă pacienţii care foloseau acest medicament.
”În ceea ce priveşte ce ar trebui să facă pacienţii cu Diabezt zaharat tip 2, care erau în tratament cu Ozempic, aceştia trebuie să se adreseze medicului diabetolog pentru a conveni împreună cu medicul diabetolog calea de urmat în continuare şi anume înlocuitorul acestui tratament.
Există variante de a înlocui Ozempicul atât cu aceeaşi substanţă terapeutică, aceeaşi moleculă, cât şi cu alte variante din aceeaşi clasă care au o acţiune similară prin prisma reducerii valorilor glicemiei”, a spus medicul.