Percheziții în București și Ilfov: O asistentă și patru medici au vândut "la negru" Ozempic pentru slăbit UPDATE Deciziile instanței

Percheziții în București și Ilfov: O asistentă și patru medici au vândut "la negru" Ozempic pentru slăbit <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Deciziile instanței
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

13 persoane au fost reţinute de poliţiştii şi procurorii din Bucureşti într-un dosar care vizează o reţea care se ocupa cu traficul de Ozempic, un medicament pentru persoanele cu diabet, vândut ”la negru” pentru slăbit. Medicamentul era decontat ilegal de la Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (OPSNAJ).

În acest caz, o asistentă medicală de la o clinică privată din Sectorul 1 este suspectată că falsifica reţete, cu ajutorul a patru medici, pentru a obţine medicamentele.

ADVERTISING

UPDATE Judecătoria Sectorului 1 a emis, miercuri seară, mandate de arestare preventivă pe numele a trei dintre cei 13 inculpaţi.

Două completuri de la Judecătoria Sectorului 1 judecă propunerile de arestare preventivă formulate de procurori.

Primul complet, în faţa căruia au fost prezentaţi şapte inculpaţi, s-a pronunţat. Judecătorii au emis mandate de arestare preventivă pe nunele a trei dintre suspecţi, alţi patru fiind trimişi în arest la domiciliu.

Surse judiciare au precizat, pentru News.ro, că printre cei arestaţi preventiv se numără asistenta medicală suspectată că a falsificat reţetele şi reprezentantul clinicii private, acuzat că ştia de activitatea ilegală.

ADVERTISING

Al doilea complet de judecată, în faţa căruia au fost prezentaţi, miercuri după-amiază, ceilalţi şase inculpaţi, urmează să se pronunţe asupra propunerii de arestare preventivă formulate de către procurori.

Cum funcţiona traficul de Ozempic

Potrivit anchetatorilor, în perioada ianuarie 2023 - ianuarie 2024, o femeie în vârstă de 32 de ani, asistent medical şi recepţioneră în cadrul unei clinici medicale private, cu punct de lucru în Sectorul 1, ar fi falsificat reţete, prin introducerea unor date fictive în sistemul informatic, pentru a intra în posesia unor medicamente în mod gratuit şi pentru a le vinde ilegal.

ADVERTISING

Astfel, a obţinut 1 milion de lei.

În urma falsificării reţetelor, medicamentele ar fi fost obţinute în baza unei înţelegeri prealabile cu alţi angajaţi ai unui lanţ de farmacii, dar şi cu sprijinul altor persoane, apropiaţi ai asistentei medicale în cauză, şi vândute fie prin intermediul platformelor comerciale, fie prin intermediul reţelelor de socializare.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre o reţea care făcea trafic cu Ozempic, medicament prescris pentru persoanele cu diabet, dar care a început să fie vândut pe piaţa neagră, pentru slăbit, în pofida avertismentelor medicilor care afirmă că efectele utilizării de către persoane care nu au diabet pot fi devastatoare pentru sănătate.

Poliţiştii au adăugat că, în urma investigaţiilor, s-a mai stabilit că falsificarea era efectuată de către asistentă cu sprijinul şi cu acordul a patru medici, angajaţi în cadrul aceluiaşi punct de lucru al clinicii private, care nu aveau competenţa necesară să le prescrie.

Astfel, luni a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 13 persoane, cu vârste cuprinse între 25 şi 47 de ani.

Poliţiştii au făcut marți 21 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, în urma cărora au identificat şi ridicat mai multe bunuri de interes în cauză.

Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals informatic în formă continuată şi înşelăciune, prejudiciul fiind de peste 1.000.000 de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇