Obiceiul pe care un expert în longevitate nu l-ar schimba pentru a trăi mai mult

Obiceiul pe care un expert în longevitate nu l-ar schimba pentru a trăi mai mult

După ce a studiat mai bine de trei decenii longevitatea, un cercetător italian a ajuns la concluzia că nu ar schimba pentru nimic în lume un obicei pe care l-a adoptat. Nici măcar pentru a-și prelungi viața.

Valter Longo, un cercetător din Italia, a fost fascinat de factorii care au o contribuție la prelungirea vieții, în special de dietă. A început să studieze longevitatea în 1989, iar astăzi, după 35 de ani de cercetare, este directorul Laboratorului de Longevitate și Cancer de la Institutul de Oncologie Moleculară din Milano (IFOM), relatează CNBC.

ADVERTISING

Longo, care speră să trăiască 120 de ani, știe cât de important este ce anume pot schimba și ce nu pot schimba oamenii pentru a-și mări longevitatea. În ceea ce-l privește, există însă un lucru pe care spune că nu vrea să-l schimbe, chiar dacă asta l-ar ajuta să trăiască mai mult.

După decenii de cercetare, Longo a ajuns la concluzia că dieta este, în mod clar, cel mai important factor care influențează longevitatea.

El are o dietă mediteraneană, despre care studiile au arătat că poate reduce șansele de apariție a bolilor cardiace și a diabetului de tip 2. Însă perioada de timp dintre mese este la fel de importantă, spune acesta.

ADVERTISING

"Recomand 12 ore de post zilnic. Să zicem că mănânci între 8:00 dimineața și 8:00 seara. Sau între 7:00 și 7:00 seara. Acest obicei de a mânca este numit dieta care imită postul", explică Longo.

Vechea zicală "mănâncă dimineața ca un rege, la prânz ca un prinț și la cină ca un sărac" este susținută și de știință pentru a întări sănătatea și se aliniază îndeaproape cu dietele celor mai longevivi oameni din lume.

ADVERTISING

Însă Longo nu preferă o cină mai devreme cu porții mai mici. "Am o cină destul de mare, destul de târziu seara, și probabil că nu e ideal, dar asta mă ajută să nu iau prânzul", spune Longo, care este și directorul Institutului de longevitate de la Universitatea din California de Sud, Los Angeles.

"Nu iau prânzul de luni până vineri, apoi am o cină bogată", adaugă el. Longo este de acord că ar fi "probabil mai bine să luăm un prânz mare și o cină mai mică. Dar așa e clădită viața mea".

Longo crede că un interval mai lung de timp între prima și ultima masă a zilei oferă beneficii mai mari pentru organism decât dezavantajele unei cine bogate seara târziu.

Privind în ansamblu, expertul consideră că efectele negative ale unei cine generoase la ore târzii sunt relativ mici: "Este unul dintre compromisurile cu care trăiesc."

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇