Tutunul, alcoolul, alimentele ultraprocesate și combustibilii fosili ucid în fiecare an 2,7 milioane de oameni în Europa, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care face apel la guverne să îmbunătățească reglementarea produselor care afectează sănătatea.
OMS arată, într-un raport considerat revoluționar, că industriile puternice provoacă boli și decese premature folosind strategii înșelătoare de marketing și interferând în eforturile guvernelor de a preveni afecțiuni grave precum cancerul, bolile cardiace și diabetul, relatează The Guardian.
Tutunul, alcoolul, alimentele ultraprocesate și combustibilii fosili sunt responsabile pentru peste 7.400 de decese în fiecare zi în cele 53 de țări din Europa. Cele patru industrii cauzează aproximativ 2,7 milioane de decese anual în Europa, adică aproape un sfert (24,5%) din numărul total al deceselor.
Numărul deceselor provocate în Europa de produsele comerciale:
- Tutun - 1.151.575
- Alcool - 426.857
- Combustibili folisi - 578.908
- Dieta bogată în sare - 252.187
- Riscuri ocupaționale - 174.732
- Dieta bogată în carne procesată - 117.290
- Dieta bogată în băuturi cu zahăr/îndulcitori - 15.606
- Dieta bogată în acizi grași trans - 6.056
Descoperirile agenției de sănătate a ONU reprezintă un atac fără precedent asupra daunelor uriașe pe care marile corporații și produsele lor le provoacă sănătății umane. Raportul descrie modul în care giganții industriali folosesc metode la vedere și ascunse pentru a-și crește profiturile prin amânarea și deturnarea politicilor de îmbunătățire a sănătății populației.
"Tacticile industriei includ exploatarea persoanelor vulnerabile prin strategii de marketing țintite, inducerea în eroare a consumatorilor și formularea de afirmații false despre beneficiile produselor lor sau avizele lor de mediu", a spus Dr. Hans Henri P Kluge, directorul regional OMS pentru Europa.
Strategiile aplicate de marile grupuri comerciale subminează măsurile de reducere a fumatului, a băuturii și a obezității, care sunt cele mai mari cauze ale bolilor ce pot fi evitate, arată raportul.
În ciuda riscurilor pentru sănătate, doar câteva țări europene au interzis fumatul în locurile publice, în timp ce eforturile de a face produsele dăunătoare mai puțin atractive prin ambalaje simple, impozitarea alcoolului și etichetarea alimentelor nu au fost implementate pe scară largă, se menționează în document.
Raportul întocmit de OMS a apărut după ce un studiu din 2023 a descoperit că alcoolul, tutunul, alimentele și băuturile procesate, precum și combustibilii fosili au provocat 19 milioane de decese pe an la nivel mondial, adică 34% din totalul deceselor.
T.D.