Obezitatea nu este numai o problemă de alimentaţie şi exerciţii fizice, ci ar putea fi o problemă de cod genetic, conform unor noi cercetări.
Cauzele obezităţii sunt foarte complexe şi, în majoritatea cazurilor, reprezintă o combinaţie de mai mulţi factori.
O echipă de cercetători din Marea Britanie a descoperit un „declanşator genetic clar pentru obezitate”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Mattia Frontini, membru senior al Fundaţiei Britanice a Inimii şi profesor de biologie celulară la Universitatea din Exeter.
Cercetătorii au folosit o mare bază de date biomedicale (UK Biobank) şi o resursă de cercetare care urmăreşte oamenii pe termen lung, potrivit studiului publicat joi în revista Med.
Ei au comparat datele de la persoanele cu două copii defecte ale unei anumite gene (SMIM1) şi cele care nu aveau cele două copii defecte.
Copiile defectuoase ale genei SMIM1 cauzează scăderea funcţiei tiroidei şi scăderea consumului energetic, explică dr. Frontini, „ceea ce înseamnă că, având în vedere acelaşi aport alimentar, se foloseşte mai puţină energie, iar acest exces este depozitat sub formă de grăsime”.
Femeile cu mutaţia genetică au cântărit în medie cu 4,6 kilograme în plus, iar bărbaţii cu această variantă au cântărit cu 2,4 kilograme în plus, potrivit studiului.
Nu numai că această corelaţie este semnificativă, dar acest studiu identifică şi o mutaţie genetică specifică, ceea ce nu este întotdeauna cazul în cercetare, a declarat dr. Philipp Scherer, director la Centrul de diabet Touchstone din cadrul Universităţii Sudice din Texas, care nu a fost implicat în acest studiu.
„Este un studiu interesant, în sensul că pune o nouă genă pe hartă (...) Credem că avem în faţă o genă pe care o putem studia în continuare”, a adăugat dr. Scherer.
O descoperire genetică „destul de rară”
Această descoperire genetică particulară nu se aplică la o populaţie mare de persoane cu obezitate – doar aproximativ 1 din 5.000 de persoane au această alcătuire genetică, a explicat dr. Frontini.
„Este destul de rar, dar dacă înmulţim acest lucru la o populaţie de 10 (milioane), 15 milioane şi sunt destul de mulţi oameni care ar avea această mutaţie şi poate că nu erau pe deplin conştienţi de faptul că există o explicaţie genetică pentru lupta lor cu obezitatea”, a completat dr. Scherer.
Disfuncţia tiroidiană este frecventă, afectând aproape 2% din populaţia din Marea Britanie, a arătat dr. Frontini, subliniind că afecţiunea este tratată în mod regulat cu un medicament relativ ieftin.
Următorul pas al cercetării este să afle dacă persoanele cu mutaţia SMIM1 se califică pentru a-şi trata tiroida cu medicamente care să ajute şi la prevenirea obezităţii.