Ziua 836 Explozii în Crimeea. Primul atac ucrainean în Osetia de Nord. Număr record de civili uciși în Ucraina

<span style="color:#990000;">Ziua 836</span> Explozii în Crimeea. Primul atac ucrainean în Osetia de Nord. Număr record de civili uciși în Ucraina

Ziua 836 a războiului din Ucraina a debutat cu mai multe explozii care s-au auzit în timpul nopții în peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. Un oficial impus de Moscova a susținut că forțele rusești au distrus o dronă marină în acea zonă.

De asemenea, potrivit unor surse, Ucraina a atacat cu drone un aerodrom militar din regiunea rusă Osetia de Nord, în Caucazul rus, fiind o operațiune specială a GUR. Este primul atac cu drone ce a vizat Osetia de Nord, situată la circa 1.500 de km de frontiera ucraineană, de la declanşarea invaziei ruse.

Tot în timpul nopții, apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât o rachetă rusească de tip Kh-59 şi nouă drone inamice. Regiunile vizate de aceste atacuri au fost Harkov, Zaporojie, Poltava şi Dnipropetrovsk.

ADVERTISING

Iar bilanțul negru arată că cel puţin 174 de civili au fost ucişi şi 690 răniţi în Ucraina în luna mai, un record de la începutul războiului.

Urmăreşte şi Ziua 837 Rușii sunt blocați în Harkov, primar trădător împușcat în fața casei. Biden avertizează: Putin nu se va opri în Ucraina, toată Europa va fi în pericol

Iată cele mai importante evenimente și informații de sâmbătă, 8 iunie, ziua 836 de război în Ucraina:

  • Explozii în Crimeea: Explozii au fost auzite în Sevastopol, în Crimeea ocupată, în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit canalului de Telegram Crimean Wind, citat de The Kyiv Independent. În jurul orei locale 1:39, locuitorii din Balaklava, o localitate care face parte din Sevastopol, au raportat explozii. Prima s-a produs în apropierea centralei termice din Balaklava. Crimean Wind afirmă că, înainte de explozie, s-au auzit arme de calibru mare, ceea ce ar putea sugera un atac cu drone. O a doua explozie a fost auzită mai aproape de coastă, lângă portul Sevastopol. Mihail Razvozhayev, liderul numit de Rusia în Sevastopol, a declarat ulterior că „zgomotele puternice” auzite de locuitori în Golful Striletska erau forțele rusești distrugând o „navă fără pilot”.
  • Atac la un aerodrom militar din Osetia de Nord - Ucraina se află la originea atacului cu drone care a avut loc sâmbătă împotriva unui aerodrom militar din regiunea rusă Osetia de Nord, informează AFP care citează o sursă din cadrul serviciilor de informaţii ucrainene. "Atacul de astăzi asupra aerodromului din Osetia de Nord este o operaţiune specială a GUR", a afirmat această sursă. Anterior, Rusia anunțase că a respins un atac ucrainean cu drone ce a vizat un aerodrom militar din Osetia de Nord, în Caucazul rus. Acesta este primul atac cu drone ce a vizat Osetia de Nord, situată la circa 1.500 de km de frontiera ucraineană, de la declanşarea invaziei ruse.
  • Drone doborâte: Armata ucraineană a doborât o rachetă rusească de tip Kh-59 şi nouă drone de atac Shahed, în timpul nopții, a anunțat comandantul Forţelor Aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleşciuk. Regiunile vizate au fost Harkov, Zaporojie, Poltava şi Dnipropetrovsk.
  • Număr record de victime civile: Cel puţin 174 de civili au fost ucişi şi 690 răniţi în Ucraina în luna mai, acesta fiind cel mai mare bilanţ începând din iunie 2023 înregistrat într-o lună, potrivit datelor Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina (HRMMU). Numărul civililor ucişi reprezintă o creştere de 31% faţă de aprilie 2024, notează raportul. Mai mult de jumătate dintre victimele din luna mai au fost înregistrate în oraşul şi regiunea Harkov, unde forţele armate ruse au lansat o nouă ofensivă terestră la 10 mai.
  • Civil ucis de bombele ruseşti la Nikopol: Un civil de 70 de ani a fost ucis vineri seară în districtul Nikopol, din sudul Ucrainei, în timpul unui bombardament rusesc cu drone kamikaze şi artilerie. Anunțul a fost făcut de şeful administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk, Sergii Lisak, care a adăugat că o companie de utilităţi, infrastructura şi o clădire administrativă au fost avariate în atac. În plus, o casă a fost distrusă şi alte cinci au fost avariate.
ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇