În ziua 837 de război, aflăm că forțele ucrainene au lovit pentru prima dată un avion Su-57 staționat în Rusia, cea mai modernă aeronavă de luptă a Rusiei. Avionul a fost distrus în timp ce se afla în baza aeriană Ahtubinsk, din regiunea sudică Astrahan, la 589 km de linia frontului.
O tentativă de asasinare a fostului primar din Kupiansk a avut loc în regiunea rusă Belgorod, a anunțat Serviciul de informații al Ucrainei. Fostul edil a fost acuzat de trădare după ce a trecut de partea trupelor ruse la începutul războiului și se refugiase în Rusia.
Rușii au atacat noaptea trecută și în cursul dimineții districtul Nikopol cu lovituri de artilerie și drone, provocând mai multe distrugeri. În ultimele 24 de ore au atacat 103 localități și 93 de elemente de infrastructură din Ucraina. Iar în Crimeea au plasat opt șlepuri pe partea de sud a podului Kerci din Crimeea, în încercarea de a apăra podul și canalul de transport maritim, potrivit celui mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării.
Ucraina folosește peste 110 tipuri de vehicule pe front. O treime din aceste vehicule sunt de producție autohtonă, iar restul provine din străinătate, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării.
Trei cetățeni moldoveni au fost arestați preventiv la Paris, fiind suspectați că au aplicat pe ziduri şabloane de tip graffiti ce reprezintă sicrie, însoţite de menţiunea "Soldat francez în Ucraina". Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, acțiunile acestora fac parte dintr-o strategie hibridă.
Joe Biden a avertizat că agresiunea Kremlinului va continua dincolo de Ucraina, dacă Rusia va câștiga războiul. Toată Europa va fi amenințată, a spus președintele Statelor Unite.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, renunță la planurile de înființare a unui fond de 100 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei timp de cinci ani. Ideea a fost respinsă de membrii alianței, iar acum Stoltenberg are alt plan.
Situația pe front
- Rușii, blocați în Harkov - Zelenski a confirmat, în discursul de sâmbătă seara, că ofensiva rusească din Harkov a fost oprită. "Acum îi reţinem cât mai mult posibil şi distrugem unităţile ruseşti care intră pe teritoriul nostru şi terorizează regiunea Harkov. Direcţia a fost întărită. Şi va fi întărită în continuare", a promis Zelenski. În schimb, el a recunoscut că zona Doneţk rămâne "cea mai dificilă" de pe linia frontului.
- Atac în Nikopol - Forțele ruse au atacat noaptea trecută și în cursul dimineții districtul Nikopol cu lovituri de artilerie și drone, provocând mai multe distrugeri. Clădirile unei companii de utilități, cinci case, un garaj și o linie de tensiuni au fost avariate, a anunțat Serhii Lîsak, șeful administrației militare regionale.
- Unde au atacat rușii - Rusia a atacat 103 localități și 93 de elemente de infrastructură din Ucraina în ultimele 24 de ore, a anunțat duminică dimineață armata ucraineană. În total, forțele ruse au atacat 10 regiuni din sudul, estul și centrul Ucrainei.
- Podul lui Putin, apărat cu barje - Forțele ruse au plasat opt șlepuri pe partea de sud a podului Kerci din Crimeea, în încercarea de a apăra podul și canalul de transport maritim, potrivit celui mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării. Barjele sunt, totodată, o încercare de a reduce unghiurile de apropiere pentru dronele navale ucrainene. Plasarea șlepurilor pe poziții a început pe 10 mai și s-a încheiat pe 22 mai, după ce barjele așezate anterior acolo au fost avariate de furtuni.
- Cu ce luptă Ucraina - Peste 110 modele de vehicule militare ucrainene și străine au fost aprobate pentru a fi utilizate de către forțele armate ale Ucrainei începând din martie 2022, a anunțat Ministerul Apărării de la Kiev. O treime din aceste vehicule sunt de producție autohtonă, iar restul provine din peste 20 de țări, inclusiv din SUA, Marea Britanie, Germania, Suedia și Italia. Producătorii ucraineni furnizează mașini blindate, camioane și motociclete electrice. Din echipamentele de fabricație străină, armata ucraineană folosește vehicule de teren și blindate grele. Aproape 100% dintre dronele forțele armate ucrainene sunt dezvoltate pe plan intern, potrivit ministerului.
Ce se întâmplă în Rusia
- Su-57, distrus pentru prima oară - Forțele ucrainene au lovit pentru prima dată un avion de luptă Su-57 staționat în Rusia, a anunțat spionajul militar al Kievului. Avionul a fost distrus în timp ce se afla în baza aeriană Ahtubinsk, din regiunea sudică Astrahan, la 589 km de linia frontului, relatează Kyiv Independent. Serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR) a difuzat imagini din satelit în care se vede că vineri avionul era intact, dar sâmbătă suferise avarii. Rusia a anunțat ieri că un atac cu drone ucrainene a avut loc în mai multe regiuni. Su-57 este cel mai modern avion de luptă al Rusiei, putând fi echipat cu rachete de croazieră Kh-59 și Kh-69 cu care este atacată constant Ucraina. Doar câteva astfel de aeronave au intrat în dotarea armatei ruse. Ucraina a atacat pe 17 mai baza aeriană Balbek din Crimeea, distrugând trei avioane staționate: un Su-27 și două aparate MiG-31.
- Tentativă de asasinat în Belgorod - Oficialii ucraineni au anunțat că a avut loc o tentativă de asasinare a fostului primar din Kupiansk, oraș din regiunea Harkov. Potrivit Serviciului de informații al Ucrainei, Hennadiî Mațehora se află în stare critică, după ce a fost atacat vineri în regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina. Potrivit Nexta, acesta a fost împușcat în fața casei lui din Starîi Oskol, dar a supraviețuit și a fost spitalizat de urgență la Moscova. Fostul primar e acuzat de trădare după ce a acceptat să colaboreze cu trupele ruse la începutul războiului, iar în iunie 2022 a semnat protocolul de înființare a administrației de ocupație din Harkov. După ce armata ucraineană a eliberat Kupiansk, primarul a fugit cu trupele ruse în regiunea Belgorod, a anunțat serviciul ucrainean de informații.
Alte informații relevante
- Moldoveni arestați pentru graffiti cu sicrie la Paris - Trei cetățeni moldoveni au fost plasați în arest la Paris, fiind suspectaţi că au aplicat pe ziduri şabloane de tip graffiti ce reprezintă sicrie, însoţite de menţiunea "Soldat francez în Ucraina". Desenele au fost descoperite vineri pe mai multe clădiri din arondismentul 7 al Parisului, inclusiv la parterul unui bloc. Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău condamnă "cu fermitate" acțiunile celor trei cetățeni moldoveni despre care s-a scris în presă că au fost reținuți pentru acte de vandalism în capitala Franței. Potrivit instituției, acțiunile acestora fac parte dintr-o strategie hibridă, relatează publicația moldovenească Ziarul de Gardă. Potrivit France.Info, este vorba de o operațiune venită din Rusia. Desenele au apărut după ce pe 1 iunie cinci sicrie în mărime naturală acoperite cu un steag francez, pe care era scris "Soldaţi francezi din Ucraina", au fost depuse la picioarele Turnului Eiffel, stârnind o alertă de securitate. Detalii AICI.
- Avertismentul lui Biden - Președintele american Joe Biden a avertizat că agresiunea Kremlinului va continua dincolo de Ucraina, dacă Rusia va câștiga războiul: "Putin nu se va opri în Ucraina… Toată Europa va fi amenințată. Nu vom permite să se întâmple acest lucru", a declarat el sâmbătă, în Franța, în timpul unei întâlniri cu Emmanuel Macron. "Statele Unite susțin puternic Ucraina. O spun din nou, nu o vom părăsi", a subliniat Biden, citat de Radio Europa Liberă.
- Schimbare de plan la NATO - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, renunță la planurile de înființare a unui fond de 100 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei timp de cinci ani, după ce ideea a fost respinsă de membrii alianței, potrivit unor surse citate de Bloomberg. Noua propunere a lui Stoltenberg prevede ca aliații să cheltuiască cel puțin 40 de miliarde de euro pe an pentru ajutorul acordat Kievului, adică aproape cât contribuția medie anuală oferită de la începerea războiului. Se pare că NATO va stabili cuantumul donațiilor pentru fiecare țară pe baza unui procent din produsul lor intern brut, iar SUA ar urma să contribuie cu aproximativ jumătate din sumă, arată sursele. Noul plan al lui Stoltenberg nu include fonduri noi, dar NATO vrea ca astfel să ofere Kievului mai multă predictibilitate cu privire la sprijinul pentru următorii ani.
- Soluţii noi pentru apărare - Întors din Franţa, unde a avut convorbiri cu Macron şi Biden, Zelenski le-a spus sâmbătă seara compatrioţilor că Ucraina are noi soluţii pentru sistemele suplimentare de apărare aeriană, iar unele vor fi puse în aplicare mai repede, iar altele - "mai aproape de toamnă". "De asemenea, lucrăm pentru a asigura mai multe rezerve pentru armata noastră", a spus Zelenski, fără a detalia. Acesta a menționat că există "progrese în domeniul artileriei", inclusiv în ceea ce priveşte producţia de obuze de calibru 155 în Ucraina. El s-a referit, foarte probabil, la acordul încheiat în Franţa cu grupul franco-german de armament KNDS, producător al tunului Caesar, care a oficializat vineri la Paris crearea unei filiale în Ucraina pentru a produce aici echipamente şi muniţii, inclusiv proiectile de 155 mm. Ucraina aşteaptă să-i fie furnizate primele avioane F-16, iar Franţa a anunţat că îi va livra avioane Mirage-2000 şi va începe instruirea piloţilor ucraineni.
- Ministrul turc de Externe merge în Rusia - Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, se va afla luni şi marţi în Rusia, unde va avea convorbiri cu omologul său rus Serghei Lavrov şi va participa la o reuniune a BRICS, a anunţat duminică ministerul său. Cele mai recente evoluţii din Ucraina şi Gaza, precum şi din Siria, Libia şi Caucazul de Sud urmează să fie discutate în timpul vizitei, potrivit unui comunicat al Ministerului turc de Externe, preluat de AFP.