Târgul de Sfinții Apostoli Petru și Pavel la Muzeul Satului

Afis_Targ-Petru-si-Pavel_A4_v2

Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită în perioada 29 iunie – 2 iulie la Târgul de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. 

Importanța sărbătorii, cunoscută și sub numele Sânpetru de vară sau Moșii de vară, va fi adusă în atenția vizitatorilor prin numeroase activități organizate de-a lungul celor 4 zile ale târgului. 

Cei care vor trece pragul muzeului vor afla că, pe lângă prăznuirea celor mai cunoscuți apostoli ai lui Iisus, morți în timpul prigoanei împotriva creștinilor a împăratului roman Nero, data de 29 iunie este legată și de multe obiceiuri și credințe agrare. Această sărbătoare creștină marchează jumătatea verii agrare și a secerișului, Sfântul Petru fiind patronul agriculturii și stăpânitor al grindinii, dar și al lupilor și păzitor al porților Raiului,  unde hrănește animalele sălbatice, fapt pentru care sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub numele de Sărbătoarea lupilor. Cei doi Sfinți Apostoli sunt totodată și ocrotitorii celor lipsiți de libertate,  protectori ai închisorilor.

ADVERTISING

Toate acestea și multe alte semnificații și obiceiuri interesante vor fi valorificate prin momente muzical-coregrafice, demonstrații meșteșugărești și prezentări de carte. Pe 30 iunie îi avem oaspeți pe reprezentanții comunității din Isaccea, jud. Tulcea. De La Anticul Noviodunum La Isaccea De Azi! este evenimentul ce va cuprinde prezentări de carte, ale artiștilor plastici din zonă, ateliere de cusături și de sculptură în os și lemn, spectacol al Ansamblului ”Flori de cimbrișor” al Casei de Cultură Isaccea, al grupului vocal feminin ”Dunăreanca” al Casei de Cultură Isaccea și un recital al interpretei Mădălina Artem. Pe 1 și 2 iulie vă așteptăm la scena Dumitra unde vor evolua Lucian Molnar, Ilie Măndoiu, Nicu Mâță,  Ansamblul folcloric Doinița (București), Ansamblul Mlădițe Ilfovene (București), Narcisa Băleanu și ansamblul Dor Lior Dor, Nechita Dragomira și Călușarii de la Cezieni (jud. Olt), Ansamblu Reabinușca, Taraful lui Enache  (Morunglav, jud. Olt), Beatrice Băndoiu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Bineînțeles, ca în fiecare an, aleile muzeului vor găzdui creații ale meșterilor populari și produse tradiționale.

Vă așteptăm să vă bucurați de atmosfera târgurilor de odinioară,  cu produse tradiționale, și să participați la activități recreative și educative.