Silence în București, în acest weekend: Festivalul Unfinished revine cu artiști și speakeri din toate colțurile lumii care împărtășesc arta tăcerii

Silence în București, în acest weekend: Festivalul Unfinished revine cu artiști și speakeri din toate colțurile lumii care împărtășesc arta tăcerii

Tăcerea amplifică trăiri, ne conectează cu noi înșine și adesea spune mai multe decat am putea să transmitem prin cuvinte. De fapt, cele mai profunde relații sunt cele care nu au nevoie de cuvinte, iar tăcerea este o artă nu tocmai ușor de stăpânit.

Despre arta ”tăcerii” este vorba și în ediția de anul acesta a festivalului Unfinished care poartă numele de ”Silence” și are loc în weekend-ul 22-24 septembrie la Casa Universitarilor din București, pe strada Dionisie Lupu 46.

📷 Explore the world through the lens of @joaopaulobarbosaphotography, the adventurer who found serenity in silence. 🌍 In…

Publicată de Unfinished pe Miercuri, 20 septembrie 2023

Vor fi trei zile de experiențe, momente artistice, instalații, sesiuni de wellness, reuniuni în jurul mesei, degustări de vin și conversații în jurul focului, promit organizatorii, care aduc în fața publicului bucureștean fotografi, muzicieni sau dansatori care vor vorbi despre… ”Silence”.

JOAO-PAULO-BARBOSA
Foto: JOÃO PAULO BARBOSA

JOÃO Paulo Barbosa, de exemplu, este un fotograf brazilian premiat pe patru continente, autor a zece cărți, care și-a publicat fotografiile în 50 de țări până acum. Proiectul său actual gravitează în jurul ideii de libertate de a păși în locuri cu liniște deplină și s-a conturat în 27 de expediții în zone precum Antarctica, Himalaya sau Anzi.

ADVERTISING

Tăcerea, pentru mine, este cel mai rapid și mai eficient mod de a ne asculta pe noi înșine. Poetul persan Rumi spunea că tăcerea este limba lui Dumnezeu. Există multe tipuri de tăceri, însă toate se îndreaptă înspre una mai mare. Tăcerea este posibilitatea, pentru un moment, să încui lumea pe dinafară, așa cum spune exploratorul și filosoful norvegian Erling Kaage. Fiindcă n-are niciun rost să asculți tăcerea exterioară fără cea interioară. Tăcerea este, în același timp, și o atitudine, o declarație.

Monastério no Himalaia, 2008, Leh/Índia
Monastério no Himalaia, 2008, Leh/Índia @joaopaulobarbosaphotography

Libertatea de a merge în tăcere este ceva ce am căutat mereu. Fiindcă libertatea, mersul și tăcerea sunt cele 3 teme principale după care mă ghidez. Iar când le am pe toate, mă simt și mai viu și dau mai mult sens zilelor, mai mult sens trecerii orelor, așa cum m-a învățat fotografa și călătoarea braziliană Isabela Lyrio.

"Sou meu próprio templo", 2011, Yaksuam/Coreia do Sul @joaopaulobarbosaphotography

Îmi dau seama, în plimbările mele prin lume, fie ele sălbatice sau urbane, că lucrurile simple și gratuite, cum ar fi mersul în liniște, sunt o adevărată comoară și reprezintă o călătorie limpede spre un anumit univers. Este șansa unică de a te apropia de esența ta”, spune fotograful pentru Spotmedia.ro.

Condor-Chile-Andes-Joao-Paulo-Barbosa
@joaopaulobarbosaphotography

”Am avut norocul să vizitez Chile de 37 de ori. Și, în principal, munții tăcuți de acolo (pentru că sunt practic nelocuiți). Într-o plimbare m-am întâlnit cu Condorul, una dintre cele mai mari păsări din lume. A fost momentul în care am înțeles că tăcerea are și mișcare, că și liniștea zboară și poate fi suspendată în aer. Imaginea Condorului liber este, pentru mine, un simbol a ceea ce înțeleg despre viziunea tăcerii”, mai spune el.

Lexis_Credit-Ville-De-Pluie-_-Piknic-Electronik
Foto: Lexis/Ville de Pluie

Un alt artist care ne-a împărtășit viziunea sa asupra tăcerii este Lexis, fondatorul platformei Music Is My Sanctuary și al evenimentelor 24 Hours of Vinyl, dar și speaker TED pe tema discurilor de vinil. Munca sa este aceea de curator de muzică și vine astăzi la UNFINISHED să dea un nou sens termenului de ”Silence”, așa cum îl știam până acum.

ADVERTISING

”Cred că Debussy a spus-o cel mai bine: muzica este despre spațiul dintre note. Cred că un moment de tăcere poate face un moment muzical frumos să fie și mai bun, și invers.

Când pun discul pe placă, unul dintre cele mai plăcute momente este la început, înainte să înceapă muzica, când trosnește acul - e despre tensiune și eliberare. Îmi place și când se termină prima față a vinilului și sare acul, mi se pare un moment fain și hipnotizant. De obicei îl las să sară câteva minute. Tăcerea joacă un rol crucial în orice compoziție sau experiență muzicală”, povestește Lexis pentru Spotmedia.

Lexis

”Îmi place tăcerea la fel de mult pe cât îmi place muzica. Cred că majoritatea artiștilor, muzicienilor, designerilor de sunet sau inginerilor pe care îi cunosc se luptă cu presiunea de a crea muzică încontinu. Dacă vrei să te afunzi în ea pe deplin și să o înțelegi, ai nevoie și de puțin timp de calitate în tăcere. Pe lângă muzicieni, cred că aceste momente de reculegere sunt esențiale pentru orice artist sau creativ.

ADVERTISING

Plimbările în natură sau în oraș și ascultarea atentă a mediului înconjurător sunt o modalitate excelentă de resetare mentală. Am citit recent despre mindfulness-ul sonor: poți identifica diferitele cântece ale păsărilor pe care le auzi în fiecare zi? Când te plimbi în natură, poți să faci diferența între copaci după sunetul pe care îl fac frunzele în vânt? Eu lucrez la asta”, mai spune el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇