Protest de Noaptea Muzeelor: Angajații nemulțumiți de discriminarea din sistem vor boicota evenimentul. Ciolacu e revoltat de șantaj. Turcan vrea să le majoreze salariile

Protest de Noaptea Muzeelor: Angajații nemulțumiți de discriminarea din sistem vor boicota evenimentul. Ciolacu e revoltat de șantaj. Turcan vrea să le majoreze salariile

O parte reprezentativă din muzeele din România nu participă la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor, ca formă de protest față de „disproporțiile salariale majore, incorecte și nejustificate” apărute între muzeografi, cercetători, restauratori și ale posturi de profil din Ministerul Educației.

La ediţia din acest weekend se marchează 20 de ani de existenţă pentru Noaptea Muzeelor, motiv de sărbătoare în condiţii normale, care însă va aduce cu sine probabil cel mai mare protest al muzeelor din ’89 încoace.

Angajaţii din muzee cer creşterea cu 20% a salariilor, însă premierul Marcel Ciolacu spune că nu va ceda la şantaj şi, dacă e nevoie, va chema miniştrii să ţină muzeele deschise.

În schimb, ministrul Culturii, Raluca Turcan, este de partea angajaţilor nemulţumiţi şi vrea să le dea majorarea salarială cerută. Ea a primit asigurări că, în şedinţa de joi a Executivului, va fi luată o decizie în acest sens, care „în realitate ţine exclusiv de o decizie, care este eminamente politică a actualei coaliţii şi a Guvernului”.

Noaptea Muzeelor din România are loc, sâmbătă, 18 mai. Mai multe detalii despre eveniment pot fi accesate AICI.

ADVERTISING

Noaptea Muzeelor 2024, cu protest

Muzeul Municipiului Bucureşti este printre cele care se solidarizează cu revendicările legitime ale sectorului muzeal cu privire la creşterea salariilor angajaţilor din domeniu şi nu va participa la Noaptea Muzeelor din acest an.

"Intenţia iniţială a MMB era aceea de a participa, aşa cum s-a întâmplat în fiecare an, prin mobilizarea tuturor resurselor interne şi externe, iar muzeele din structura MMB chiar au fost înscrise la Noaptea Muzeelor. Însă este nevoie ca sectorul muzeal să îşi recapete demnitatea pe măsura valorii sale şi a contribuţiei la creşterea calităţii vieţii tuturor românilor. O decizie în această privinţă vedem că întârzie", se arată într-un mesaj publicat de muzeu pe Facebook.

Solidari cu revendicărilor celor din sectorul muzeal sunt şi angajaţii de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa", Muzeul Naţional de Artă al României, scrie News.ro.

Muzeul Naţional de Istorie a României a anunţat că "din motive obiective" nu va organiza Noaptea Muzeelor.  

Revendicările angajaţilor din muzee

Angajaţii din muzee cer creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal pentru orice poziţie profesională, dar şi echilibrarea unor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural.

ADVERTISING

Sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural asociate în cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media "CulturMedia" - CNS Cartel Alfa au anunţat că vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu.

„Luând act de disproporțiile salariale majore, incorecte, nejustificate, apărute între muzeografi, cercetători, conservatori, restauratori și celelalte posturi de profil din rețeaua Ministerului Educației, cu peste 20-30% mai mari decât ale celor cu responsabilități mult mai mari, patrimoniu cultural mobil administrat infinit superior și complexitate a muncii net superioare din instituțiile muzeale aflate în rețeaua Ministerului Culturii sau a autorităților locale, generate de aplicarea globală și necorelată sistemic a reglementărilor de salarizare din învățământ, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, organismul științific de specialitate cu rol consultativ în domeniul patrimoniului cultural mobil al Ministerului Culturii, își exprimă respectul față de decizia unei mari și reprezentative părți a muzeelor din România de a nu participa în acest an, urmare a acestei situații nefirești, la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor, sub deviza Noapte în muzeele din România”, transmite şi Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, citată de Agerpres.

Potrivit comunicatului citat, „desconsiderarea pregătirii complexe a specialiștilor din muzee, tratamentul discriminatoriu între diferitele tipuri de instituții culturale, subfinanțarea cronică a muzeelor nu creează condițiile necesare pentru ca sectorul muzeal să își recapete demnitatea pe măsura valorii sale, a complexității activității și a răspunderii, după cum nu creează condițiile pentru sporirea patrimoniului cultural muzeal prin participarea sistematică la achizițiile de pe piața de profil națională și internațională”.

ADVERTISING

Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor constată, astfel, alături de muzeografi, că o decizie în această privință este amânată.

Astfel, cum organizarea evenimentului Noaptea Muzeelor se derulează în afara orelor de program și se bazează pe participarea voluntară a personalului din instituțiile muzeale, demersul muzeografilor din domeniu „este cu atât mai legitim”.

Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor arată, totodată, că „se fac eforturi mari pentru rezolvarea acestor situații din partea tuturor factorilor implicați” și speră că vor fi adoptate rapid „măsuri de corecție juste și necesare”.

Ciolacu e revoltat şi nu vrea să cedeze

Pus în faţa acestei situaţii, premierul Marcel Ciolacu susţine că şi el este nemulţumit de multe, dar nu i-a trecut prin cap să boicoteze nişte copii să viziteze muzeele.

”Am avut o discuţie cu doamna ministru al Culturii şi eu sunt nemulţumit de foarte multe lucruri, dar nu mi-a trecut prin cap să boicotez nişte copii să viziteze muzeele. Din punctul meu de vedere, o să fac un apel la dânşii să îşi facă serviciul pentru care au fost angajaţi”, a spus premierul, miercuri, la Constanţa.

El a precizat că la un asemenea şantaj nu va răspunde.

”Calea cea mai corectă este ca în perioada următoare să ne aşezăm la masă şi dânşii să îşi facă slujba pentru care sunt plătiţi, cum şi eu sunt plătit din impozitele mele şi ale dvs. Înţeleg că este an electoral, că există nemulţumiri, dar trebuie să avem şi un dialog şi nu îmi aduc aminte până acum să nu fi stat cu vreo categorie la masă, decent, şi stând de vorbă punctual.

La şantaj, îi anunţ oficial că nu voi răspunde. Dacă e nevoie, voi apela la alţi miniştri şi mergem noi să avem grijă de muzee în Noaptea Muzeelor”, a menţionat Ciolacu, citat de News.ro.

Ministrul Turcan speră la o majorare de salarii în şedinţa de joi

În schimb, ministrul Culturii, Raluca Turcan, este de partea angajaţilor nemulţumiţi şi vrea să le dea majorarea salarială cerută.

„Sunt extrem de îngrijorată cu privire la protestul anunţat de către angajaţii din sistemul muzeal din România cu ocazia desfăşurării Programului „Noaptea Muzeelor” 2024 şi sunt convinsă că aceştia au ajuns la capătul răbdării.

(...) angajaţii din muzee şi biblioteci au mai primit o lovitură sub centură atunci când angajaţilor din muzeele şi bibliotecile care lucrează în sistemul de educaţie li s-au majorat salariile cu 20%, deşi cu toţii desfăşoară o muncă ce necesită aceeaşi pregătire profesională şi cel puţin aceleaşi responsabilităţi.

Din momentul în care s-a produs această inechitate salarială, am discutat cu ministrul Finanţelor care m-a asigurat că impactul bugetar de aproximativ 59,1 milioane lei pentru anul 2024 este sustenabil”, a declarat Raluca Turcan, pentru News.ro.

În plus, Turcan spune că a elaborat mai multe amendamente la alte acte normative, care prevedeau majorări salariale pentru alte categorii profesionale, tocmai pentru a corecta aceste inechităţi.

„Am reuşit să obţin avize favorabile de la ministerele partenere, inclusiv de la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Dincolo de toate aceste eforturi, transformarea propunerilor mele în realitate ţine exclusiv de o decizie, care este eminamente politică a actualei coaliţii şi a Guvernului. Îmi exprim speranţa că, aşa cum am primit din nou asigurări, decizia se va materializa mâine în şedinţa de guvern, pentru a nu periclita un moment mult aşteptat de către iubitorii de cultură –«Noaptea muzeelor»”, a completat Turcan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇