Anul 799 – Papa Leon al III-lea este molestat de cetățenii Romei. După ce a reușit să scape, Papa fuge din Roma și se adăpostește la curtea lui Carol cel Mare de la Paderborn pentru protecție.
Anul 1566: Moare Diane de Poitiers, nobilă franceză, metresa regelui Henric al II-lea al Franței, creditată a fi una din cele mai frumoase și mai inteligente aristocrate pe care le-a avut Franța.
Adesea se spune că ea a stăpânit cu adevărat țara cât timp a fost în grațiile regelui Henric al II-lea, față de care era mai tânără cu vreo 20 de ani, dacă nu chiar mai mult. Dar acest amănunt nu prea era luat în seamă în secolul XVI, ba chiar constituia adesea un titlu de glorie.
A fost rivala cea mai de temut a reginei Caterina de Medici. Caterina știa că regele îi face cadouri scumpei sale Diane, dar scrâșnea din dinți, neavând încotro. Stefan Zweig notează că un astfel de cadou a fost superbul castel Chenonceau, situat lângă localitatea cu același nume din departamentul Intre-et-Loire, Franța.
Dar poate cel mai senzațional fapt cu care a intrat Diane și în legendă, nu numai în istorie, îl reprezintă obiceiurile sale de întreținere a frumuseții. Sunt oarecum asemănătoare cu cele ale unei femei cochete din zilele noastre. Făcea zilnic exerciții fizice pentru a-și menține silueta, se spăla pe față cu apă foarte rece, convinsă că astfel amână apariția ridurilor, și, lucru ciudat pentru secolul al XVI-lea, se îmbăia în fiecare zi.
Diane de Poitiers își făcuse un propriu regim alimentar, căci nutriționiștii nu apăruseră încă în acea vreme. Se baza pe mâncăruri reci - legume, fructe, supe reci, rasol rece de vită, curcan, fazan și pui. Toate rezultă „dintr-un jurnal de zi”, pe care era la modă ca femeile să-l țină în fiecare zi. Multe doamne din ziua de astăzi adoptă regimul Dianei de Poitiers.
Au și de ce: toți memorialiștii confirmă într-un glas impresia lor că Diane a rămas o femeie foarte frumoasă chiar și la bătrânețe.
Senzațional pentru noi este și faptul dovedit documentar că frumoasa Diane de Poitiers avea legături de rudenie în ascendență cu regele Mihai al României. Un tabel publicat de portalul Wikipedia arată că regele Mihai era al 17-lea descendent al Dianei, prin Amalie Zephyrine de Salm-Kyrburg. Argumentele le găsiți aici.
Anul 1595: Moare Torquato Tasso, poet renascentist italian, unul dintre cei mai însemnați reprezentanți ai Renașterii italiene. Capodopera cu care s-a făcut cunoscut în întreaga lume, fiind citată chiar și în manualele școlare, este epopeea în versuri "La Gerusalemme liberata", tradusă „Ierusalimul Eliberat”.
Personalitatea lui Tasso a fost privită cu respect și înaltă apreciere atât de contemporani, cât și de posteritate. Totuși, în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, Tasso este prezentat de unii literați ca figură simbolică a tragediei geniului neînțeles. A exercitat o deosebită influență asupra creației lui Lord Byron, a lui Goldoni, Goethe și chiar a lui Pușkin. Goethe, impresionat de viața poetului, a scris o dramă biografică, întitulată "Torquato Tasso".
Torquato Taso a fost și a rămas un simbol al culturii italiene medievale.
Anul 1707: Războiul Succesiunii Spaniole - armatele franco-spaniole înving trupele alianței formată din Portugalia, Anglia și Țările de Jos, în bătălia de la Almansa.
Războiul nu s-a purtat doar în Europa, ci și în Indiile de Vest și în America de Nord și de Sud, unde conflictul a fost denumit de coloniștii englezi Queen Anne's War (Războiul Reginei Ana). Circa 400.000 de oameni au murit în lupte.
Anul 1792: Claude Joseph Rouget de Lisle, compozitorul celebrului imn La Marseillaise, l-a cântat pentru prima oară în fața primarului din Strasbourg, la 25 aprilie 1792.
Rouget de Lisle nu era conștient nici de valoarea compoziției sale, nici de importanța pe care i-o va hărăzi viitorul. Pur și simplu, a compus un cântec soldățesc, așa cum i s-a cerut. L-a întitulat Chant de guerre pour l'armée du Rhin (Cântec de război pentru armata Rinului) și l-a cântat el însuși în casa primarului din Strasbourg, posibil tocmai cel care-i comandase cântecul.
Melodia a plăcut și, la 30 iulie al aceluiași an, o cântau soldații republicani din Marsilia cu ocazia intrării lor în Paris. Parizienilor le-a sunat plăcut cântecul la ureche și i-au zis La Marseillaise, după originea soldaților din Marsilia.
După trei ani, frumoasa melodie atrage atenția autorităților, care, cu prilejul aniversării din 14 iulie 1795, decid ca La Marseillaise să fie adoptată ca imn național al Franței.
Anul 1792: Condamnatul Nicolas J. Pelletier a fost cobaiul pe care s-a „experimentat” prima execuție prin ghilotinare.
Pelletier era învinuit de faptul că a atacat un trecător pe strada Bourbon-Villeneuve din Paris. i-a furat portofelul, și-a însușit mai multe valori și a ucis victima.
Execuția a avut loc în piața publică, în fața unei mulțimi care s-a declarat nemulțumită. Ea dorea ceva mai spectaculos, care să nu se consume în câteva minute. Tribunalul Revoluționar a mai executat ulterior încă 28 persoane, tot prin ghilotinare.
Anul 1859: A început construirea Canalului Suez. Construcția s–a încheiat după mai bine de 10 ani, la 17 noiembrie 1869.
Wikipedia consemnează că, pe singura bandă de navigație, trec, de obicei, zilnic trei convoaie: două către sud și unul către nord. Trecerea durează între 11 și 16 ore, cu o viteză de circa 8 noduri. Viteza redusă previne erodarea malurilor canalului de valurile generate de nave.
Din 1980 s-a deschis un tunel pe sub canal, iar, începând cu 1999, canalul este traversat de o linie de înaltă tensiune. O linie de cale ferată aflată pe malul de vest parcurge paralel întreaga sa lungime.
Anul 1874: Se naște Guglielmo Marconi, fizician italian, laureat al Premiului Nobel, considerat inventator al radioului, respectiv cel care și-a patentat această invenție. Totuși, rușii își arogă paternitatea invenției, după ce inventatorul rus Pavlov pretindea că a construit și experimentat același dispozitiv, fără să-l înregistreze însă la vreo autoritate pentru Invenții, pentru ca pretențiile să poată fi luate în seamă.
Anul 1898: SUA declară război Spaniei. În urma acestuia, Spania pierde suveranitatea asupra Cubei, precum și insulele Puerto Rico, Guam și Filipine.
Anul 1901: New York a devenit primul stat american în care posesorii de automobile au fost obligați să-și monteze plăcuțe de înmatriculare pe mașini. Măsura era luată după mai multe accidente rutiere, care demonstrau că „circulația cu automobilele este mult mai periculoasă pentru pietoni, decât cea a oricărui vehicul tras de cai”.
Anul 1915: Batălia de la Galliopoli (Turcia) a durat 8 luni, iar aliații nu au putut cuceri Istanbulul, deși au intrat în luptă, alături de aliați, trupele proaspete ale ANZAC (Australia și Noua Zeelandă).
Anul 1920: A luat ființă Compania Franco–Română de Navigație Aeriană (CFRNA) care avea să deschidă prima linie aeriană între Franța și România.
Anul 1920: Se naște Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume. Cariera ei a fost marcată de un fapt bizar. În 1944 – anul unor evenimente tragice ale războiului – a fost adus la spital un copil rănit, pentru care intervenția chirurgicală era de maximă urgență, dar nici un medic nu era disponibil. Atunci, o tânără studentă s-a oferit să-l opereze, iar intervenția s-a dovedit salvatoare. A operat studenta Sofia Ogrezeanu.
„Această operație - va mărturisi dânsa mai târziu - mi-a decis viața pentru următorii 47 de ani, cât am stat în neurochirurgie, și mi-a adus-o la 180 de grade față de ceea ce îmi propusesem eu, o viață liniștită de medic internist în orașul meu natal, Fălticeni”.
În 1945 își susține doctoratul în medicină și chirurgie. În același an se căsătorește cu doctorul Ionel Ionescu, secundar neurochirurg, cu care a avut doi copii. În 1946 participă la concursul de secundariat, în 1954 este încadrată medic primar la Clinica Spitalului „Dr. Gh. Marinescu”, iar în 1976 obține gradul de medic primar neurochirurg II.
Pentru meritele sale excepționale în neurochirurgie, a fost răsplătită cu numeroase premii și distincții, ultima fiind ordinul Steaua României, în grad de cavaler, acordată în martie 2008, cu câteva săptămâni înainte de trecerea în neființă.
Anul 1932: A fost creată Armata Populară Coreeană.
Anul 1932: Se naște Lia Manoliu, atletă, campioană olimpică la aruncarea discului, președinte al Comitetului Olimpic Român, decedată în 1998.
Anul 1945: Ziua Elbei, ziua în care trupele sovietice și americane s-au întâlnit pentru prima oară față în față, pe râul Elba, lângă Torgau, în Germania aproape înfrântă.
Anul 1945: A avut loc Conferința de la San Francisco, locul unde s-a pus în dezbatere pentru prima dată înființarea ONU. Instituția era menită să facă imposibilă izbucnirea unui nou Război Mondial și să vegheze ca orice neînțelegeri între state să poată fi rezolvate prin tratative.
Anul 1946: Se naște politicianul rus Vladimir Jirinovski, un personaj controversat, neprieten al României. În calitatea sa de membru al Dumei de Stat, Jirinoski a susținut un fel de teorie cum că România ar fi un stat artificial, creat la masa tratativelor de după Primul Război Mondial.
Pe această „bază”, Jirinovski propunea dezmembrarea României. N-a apucat să vadă ce curs are propunerea sa, întrucât, după nu mult timp, Jirinovski a decedat.
Anul 1958: Moare Iosif Iser, pictor și grafician român, membru al Academiei Române. După o perioadă în care practicat stilul expresioniștilor, bazat pe tușe groase și umbre severe, Iosif Iser s-a lăsat furat de culori mai luminoase și expresii atrăgătoare, mai ales prin seria de figuri dobrogene – îndeosebi tătăroaice.
Iosif Iser a fost și un grafician de excepție, iar în ultimii ani ai vieții a adoptat și caricatura, punându-se în slujba presei comuniste, fără să se alinieze ideologic la aceasta. Am avut ocazia să-l aud chiar pe dânsul rostindu-și principiul: „pensulez numai ce-mi place mie și creionez numai ce-mi vine mie”.
Anul 1974: În Portugalia a avut loc „Revoluția garoafelor”, care a înlăturat regimul de dictatură fascistă instaurat de Antonio de Oliveira Salazar în 1933 și a deschis calea spre restaurarea democrației („Ziua libertății”).
Anul 1983: Pioneer 10 călătorește dincolo de orbita lui Pluto.
Anul 1990: Violeta Chamorro devine președinte al statului Nicaragua și este prima femeie care deține această funcție.
Anul 1995: Moare Ginger Rogers, actriță și dansatoare americană, diva anilor ’30 ai secolului trecut, extraordinara parteneră a dansatorului Fred Astaire (numele real Frederick Austerlitz), cunoscutul actor, dansator și cântăreț, celebru și el. Merită să urmăriți o secvență de câteva minute, în alb/negru:
Anul 2005: România și Bulgaria semnează la Luxemburg Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, urmând ca cele două țări să adere efectiv de la 1 ianuarie 2007.
După semnarea Tratatului de aderare la 25 aprilie 2005, România a devenit stat în curs de aderare, obținând statutul de observator activ la nivelul tuturor instituțiilor comunitare, fiind necesară asigurarea prezenței reprezentaților români la nivelul instituțiilor europene și al grupurilor de lucru ale acestora.
Statutul de observator activ a permis României să își exprime punctul de vedere, fără drept de vot, în procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar, putând astfel influența aceste decizii și promovându-și interesele naționale.
Anul 2007: Au loc funeraliile de stat ale lui Boris Elțîn – pentru prima dată desfășurate cu participarea și sprijinul Bisericii Ortodoxe Ruse, până atunci neimplicată în ceremoniile funerare ale unui lider rus. Cele din urmă fuseseră la decesul țarului Alexandru al III-lea, în 1894.
Anul 2009: În România a avut loc un seism având epicentrul în zona Vrancei, la 120 km. Magnitudinea a fost de 5,3 pe scara Richter.
Anul 2023: Moare, la 96 ani, Harry Belafonte, muzician și actor american. Belafonte a ajuns de notorietate internațională după lansarea cu mare succes a muzicii calipso. Albumul său revoluționar cu piesa Calypso (1956) a fost primul LP al unui singur artist, vândut în milioane de exemplare.
Belafonte și-a adjudecat trei premii Grammy, un premiu Emmy, un premiu Tony, a primit distincția Kennedy Center Honors, a primit Medalia Națională a Artelor în 1994, Premiul Umanitar Jean Hersholt pe 2014, iar în 2022 a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame la categoria Early Influence. Este unul dintre puținii interpreți care au primit câte un Emmy, Grammy, Oscar și Tony (EGOT), concomitent cu un Oscar, la o categorie necompetitivă.
MEMENTO:
- Italia: Festa della Liberazione
- Portugalia: Ziua Libertății
- Insulele Faroe: Ziua steagului
- Regatul Eswatini*): Ziua steagului
- Ziua internațională pentru combaterea malariei.
*) Regaul Eswatini, este o țară din sudul Africii, situată între Africa de Sud la vest și Mozambic la est.