Moartea rinocerului Clara – Cine ar fi putut salva de la catastrofă transatlanticul Titanic? – „Duminica Neagră” în SUA – Cățelușa abandonată în Cosmos – Vizita domnului Putin la Londra – Ipoteza extraterestră: nici da, nici nu – „Nu trageți, tovarăși!”.
Anul 69: Vitellius, guvernator roman și comandantul armatelor Rinului, îl învinge pe împăratul Otho în bătălia de la Bedriacum și este proclamat împărat de către Senatul roman. Dar nu domnește decât câteva luni, întrucât, la puțin de la proclamare, îl înving legiunile generalului Vespasian și cade ucis la 20 decembrie al aceluiași an 69.
Automat, învingătorul este proclamat împărat de către Senat. A domnit doar șase luni, dar în acest timp a știut să restabilească liniștea și securitatea statului, grav afectate de războiul civil. A reorganizat finanțele și armata, a întărit frontiera Dunării inferioare, creând o flotă în Marea Neagră, a reconstituit Capitoliul și numeroase edificii din Roma distruse și a început construcția Colosseumului.
Dar nu pentru toate acestea a rămas vestit în întregul imperiu, și chiar mai mult, pentru posteritate, ci pentru inițiativa de a construi primele toalete publice din lume, devenite atât de notorii, încât au ajuns individualizate cu numele împăratului: vespasiene.
Deși inițiativa este benefică din multe puncte de vedere, mai ales cele privind igiena, Vespasian a fost criticat dur de contemporani în momentul când a încercat să instituie o modestă taxă pentru acces în vespasiană.
Atunci, Vespasian le-a dat o replică, ajunsă proverb în legenda veacurilor ce au urmat: „Banii nu au miros”.
Anul 754: Se semnează „donația” lui Pépin cel Scurt, regele francilor, către papa Stefan al II-lea, sau tratatul de la Quierzy. Prin Donație, regele franc admite și susține Statele Papale, care au existat în această formă din acel moment și până în anul 1870.
Anul 966: După căsătoria sa cu prințesa creștină Dobrawa a Boemiei, conducătorul păgân al polonilor, Mieszko I, se convertește la creștinism. Se consideră că evenimentul marchează întemeierea statului polonez.
Anul 1574: Are loc victoria de la Jiliștea a lui Ioan Vodă, domn al Moldovei, împotriva unei alianțe a oștilor turcești și celor valahe, comandate de Petre Șchiopul, un râvnitor la tronul Moldovei, care se zice că ar fi și plătit vizirului peșcheșul de 100.000 galbeni aur, ca taxă de tron.
Otomanii n-au putut îndura ofensa, s-au întors cu oaste sporită, dar și aceasta este nimicită în Buceag. Cetatea turcească Tighina de pe Nistru este prădată, iar, dincolo de râu, sunt zdrobite oștile de ajutorare a celor turcești, tătarii.
Abia acum, sultanul dă firmanul de mazilire a îndrăznețului domn moldav, inițiază o expediție de pedepsire pentru îndrăzneala domnului, și declanșează măcelul de la Cahul, pe Prut, încheiat tragic pentru Domnul Moldovei, prins și supus cu săbătăcie la cazne prea crunte, ca să le pot aminti aici.
Anul 1629: Se naște Christiaan Huygens, matematician, astronom și fizician neerlandez. Ca astronom, a descoperit în 1655 satelitul Titan, primul satelit cunoscut al planetei Saturn. În fizică, este celebru pentru că a formulat teoria despre natura ondulatorie a luminii și pentru calculul forței centrifuge.
Anul 1758: Eveniment trist: rinocerul Clara, o femelă care, timp de 17 ani, a făcut turul Europei într-o demonstrație ca de circ, moare la Londra. Clara este primul rinocer din lume îmblânzit astfel, încât să poată face demonstrații în captivitate.
Anul 1816: Bussa, sclav în insula Barbados (Caraibe), stăpânită de britanici, conduce o rebeliune a sclavilor. Astăzi, el figurează ca prim erou național al republicii Barbados, stat independent, suveran și membru al ONU.
Micuțul stat are o suprafață de 439 kmp și o populație de 281.998 locuitori, cu un PIB de 5.436 miliarde dolari. Conform statisticilor publicate de Wikipedia, Barbados este a 52-a cea mai bogată țară din lume în ce privește PIB. Economia se bazează pe cultivarea trestiei de zahăr, pe producția zahărului, inclusiv activitățile conexe, și – în mare măsură – pe turism.
După organizarea Cupei Mondiale de Cricket din 2007, insula a cunoscut un puternic boom al construcțiilor, prin dezvoltarea și reamenajarea hotelurilor și a restaurantelor, a complexelor de birouri și a locuințelor de tot felul. Avântul s-a mai încetinit însă în timpul crizei economice mondiale de după anul 2008, dar și după pandemia COVID, dezastruoasă pentru turism.
Anul 1849: Kossuth Lajos proclamă Ungaria stat independent, dar intervenția habsburgică și țaristă duce la înăbușirea în sânge a revoluției declanșate la 15 martie 1848.
Anul 1865: În timpul unui spectacol de teatru la Washington DC, actorul american John Wilkes Booth trage asupra președintelui Abraham Lincoln și, conform unor martori, rostește motto-ul statului Virginia: „Sic sempre tyrannis!”.
În aceeași seară, conspiratorul lui Booth pătrunde în casa secretarului de stat William H. Seward și îl rănește grav, dar nu fatal. Lincoln însă nu poate fi salvat și moare a doua zi, în urma rănilor.
Cercetările ulterioare au stabilit că Booth și micul său grup de conspiratori complotaseră inițial să-l răpească pe Lincoln. Ulterior, însă, au decis să-l ucidă. După atentat, Booth a fugit călare în sudul Marylandului. Dar, după aproape două săptămâni, a fost găsit adăpotit într-un hambar din zona rurală a Virginiei de Nord.
Însoțitorul lui Booth, un oarecare David Herold, s-a predat imediat, dar Booth a încercat să se apere. După ce autoritățile au incendiat hambarul, unde se ascunsese, un urmăritor l-a împușcat mortal în gât. Din cei opt conspiratori condamnați ulterior, patru au fost spânzurați.
Anul 1884: A apărut, la Sibiu, publicația politică și culturală Tribuna.
Anul 1885: Se naște Iuliu Hațieganu, medic român, recunoscut în mod special pentru cercetările făcute în domeniul tuberculozei. A format la Cluj o valoroasă școală de medicină internă. Astăzi, Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj îi poartă numele.
A fost membru al Academiei Române și fratele politicianului Emil Hațieganu. De asemenea, Iuliu Hațieganu a pus bazele sportului clujean prin înființarea Clubului Sportiv Universitatea Cluj în toamna lui 1919.
Anul 1900: Federațiile de ciclism din Belgia, Franța, Italia, Elveția și SUA au fondat la Paris Uniunea Ciclistă Internațională (UCI).
Anul 1912: Tragedia de pe Titanic: vasul de pasageri RMS Titanic lovește un iceberg în Atlanticul de Nord. După o noapte de coșmar, în dimineața următoare, la ora 11:40, vasul va dispărea în adâncurile oceanului.
Din cei 2.224 de pasageri și membri ai echipajului, peste 1.500 au murit. A fost cea mai mare catastrofă cauzată de scufundarea unei singure nave de până atunci. Este și până astăzi dezastrul cel mai mare, privind scufundarea unei nave de linie, pe timp de pace.
Catastrofa a atras atenția publicului, a oferit material de inspirație pentru multe lucrări artistice, dar este și „caz” pentru cercetători, în ce privește siguranța navigației.
Anul 1916: Bulgaria abandonează vechiul calendar Iulian și îl adoptă oficial pe cel gregorian.
Anul 1930: Se sinucide și moare poetul și dramaturgul sovietic Vladimir Maiakovski. Incontestabil, Maiakovschi a servit cauza comunistă, dar totodată era deranjat de cenzura impusă oamenilor de artă, atunci când aceștia își expun ideile și convingerile altfel decât implicați în cauza prtidului unic.
Maiacovschi era un comunist cu acte în regulă, dar nu-i prea convenea să amestece comunismul cu poezia. Nici cu literatura, în general. Din acest motiv, devenise incomod pentru autorități. Dar și autoritățile deveniseră incomode pentru el, care nu admitea ca politicul să se amestece în poezie non stop.
Ajuns într-un moment de depresie, Maiacovski s-a sinucis. Varianta oficială este că sinuciderea a avut loc pe fondul unei boli fără leac, de care suferea, nu pentru altceva.
Varianta neoficială este o butadă. Se zice că ultimele sale cuvinte, înainte de a se sinucide, au fost acestea: „Nu trageți, tovarăși!”.
Anul 1931: Regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei abdică și fuge din țară. Spania se proclamă, pentru a doua oară, republică. Dar asta nu o va scuti de un crunt război civil, care va începe în iulie 1936 și se va încheia în aprilie 1939 prin victoria forțelor franchiste (naționaliste), conduse de generalul Francisco Franco. Înfrângerea au suportat-o formațiunile celei de a doua republici – cuprinzând liberali anticlericali, socialiști, comuniști, anarhiști și autonomiști.
Anul 1935: Se naște Erich von Däniken, scriitor elvețian, unul dintre cei mai reputați futurologi ai secolului trecut. Punctând numeroase enigme nedeslegate ale trecutului, Erich von Däniken relansează cu pretenții de certitudine ipoteza extraterestră: unele vestigii notorii ale trecutului nu par să fi putut fi realizate de oamenii antichității și deci (în viziunea sa) au fost ori opera extratereștrilor, ori a strămoșilor noștri, instruiți în acest scop de către extratereștri.
Poziționarea piramidelor, construcția lor (dizlocarea rocilor, transportul, ridicarea și poziționarea în construcție), epopeea lui Gilgamesh cel care pare să fi zburat în Cosmos, ruinele incașe de la Machu Picchu (Peru), enigmaticele statui înșiruite pe litoralul Insulei Paștelui, inscripții aflate în Mesopotamia, Egipt sau în Orientul Apropiat și multe, foarte multe altele îi sugerează autorului că aparțin unor ființe foarte, evoluate din afara Terrei.
Von Däniken este una dintre principalele figuri responsabile pentru popularizarea ipotezei „paleo-contactului” și a teoriei astronautului antic. El a proiectat Mystery Park (cunoscut acum ca Jungfrau Park), un parc tematic situat în Interlaken, Elveția, care a fost deschis publicului în mai 2003.
Teoretic, nimic din cele susținute de Von Däniken nu e infirmat fără drept de apel. Dar nici nu poate fi demonstrat cu contra-argumente zdrobitoare.
Anul 1935: Un fenomen meteorologic fără precedent în SUA: Duminica Neagră, numită astfel din cauza norilor întunecați, conținând praf, care au acoperit lumina soarelui. Martorii declarau că cerul s-a întunecat la amiază, așternându-se în plină zi crepusculul. A fost cea mai puternică și cea mai înfricoșătoare furtună de praf din istorie.
Anul 1933: A apărut legea privind crearea Fundațiilor Culturale Regale ale României. Fundația a jucat un rol de prim rang în propășirea culturii de vârf în România.
Anul 1944: Nava britanică Fort Stikine, încărcată cu explozivi și muniție, explodează în portul Bombay, India. Au rezultat 231 de morți și 476 răniți din rândul echipajului și altor călători de pe navă. Victimele civile depășeau 500 de morți și 2.408 răniți, tratați în spital. Din cauza exploziilor puternice, alte 16 nave aflate în port au fost scufundate sau grav avariate.
Anul 1956: Prin HCM nr. 623, guvernul comunist al României dădea dreptul de a se întoarce în localitățile de origine tuturor persoanelor care fuseseră strămutate din localitățile lor de domiciliu, în general pentru motive politice. Prin hotărâre urma să le fie redate acestor persoane casele și terenurile aflate anterior în posesie. Numai că, din cauza condițiilor mizerabile de viață în noile spații acordate, mulți dintre cei dislocați plecaseră demult pe lumea cealaltă.
Anul 1958: Satelitul sovietic Sputnik 2 părăsește orbita, accesând o traiectorie necontrolată și cade. Misiunea acestui de-al doilea satelit lansat de Uniunea Sovietică a durat 162 de zile. Aceasta a fost prima navă spațială care a transportat un animal viu, un câine, mai exact cățelușa Laika, care a suportat cu succes zborul pe orbită, dar s-a dezagregat odată cu vehiculul cosmic.
Anul 1960: Germania răsăriteană declară încheierea completă a colectivizării agriculturii. Pentru neavizați este vorba de varianta est-germană a colhozurilor.
Anul 1978: Demonstrațiile din Georgia: mii de georgieni protestează față de încercările sovietice de a schimba statutul constituțional al limbii georgiene.
Anul 1986: Ronald Reagan ordonă lansarea de atacuri aeriene împotriva Libiei, atacuri care vor duce la decesul a 60 de oameni. Acesta a fost răspunsul american la atacul terorist din 5 aprilie, când au căzut uciși doi soldați azi SUA, în Berlinul de Vest.
Anul 1989: Are loc în Bangladesh Mangal Shobhajatra, o paradă populară organizată de studenții și profesorii Facultății de Arte Plastice a Universității Dhaka (denumire nouă pentru Dacca). Demonstrația, care are loc pentru prima dată, a fost declarată în 2016, de către UNESCO „patrimoniu cultural imaterial”.
Anul 1999: NATO bombardează din greșeală, în fosta Iugoslavie, un convoi de refugiați etnici albanezi. Oficialii iugoslavi spun că 75 de persoane au fost ucise.
Anul 1999: O grindină puternică lovește orașul Sidney din Australia, provocând daune asigurate de 2,3 miliarde de dolari, cel mai costisitor dezastru natural din istoria Australiei.
Anul 2000: Președintele rus, Vladimir Vladimirovici Putin, începe o vizită la Londra, unde se întâlnește cu premierul Tony Blair și cu regina Elisabeta a II-a, această vizită fiind prima ieșire în Occident de la alegerea sa.
Anul 2002: Președintele venezuelean Hugo Chávez revine în funcție la două zile după ce a fost destituit și arestat de armata țării. Chávez și-a continuat mandatul până în 2013, când a intervenit decesul, urmare unei boli grave, la vârsta e 58 de ani.
Anul 2008: Uniunea Europeană a adoptat o nouă legislație pentru combaterea poluării aerului în orașe, eliminând astfel „o cauză a mortalității premature”.
Anul 2010: A erupt vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda, formând un nor de cenușă care a cuprins întregul continent european.
Anul 2018: Statele Unite, Marea Britanie și Franța au lansat 103 rachete de croazieră împotriva Siriei, ca răspuns la un atac chimic atribuit administrației Bashar al-Assad, și în care au fost ucise cel puțin 60 de persoane.
Rusia a cerut numaidecât o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a se discuta despre "acțiunile de agresiune ale Statelor Unite și ale aliaților lor".
Consiliul de Securitate al ONU a respins însă rezoluţia propusă de Rusia, care condamna loviturile aeriene din Siria.