Anul 1111: În timp ce îl ține ostatic pe papa Pascal al II-lea, Henric al V-lea îl obligă să-l încoroneze ca împărat al Sfântului Imperiu Roman pe baza Tratatului de la Ponte Mammolo, încheiat tot sub constrângere. Papa este nevoit să accepte.
Anul 1204: A patra cruciadă, plecată pentru recucerirea Ierusalimului, ocupă deocamdată capitala bizantină Constatinopol, jefuind tot ce era mai de preț în ea.
Poate pare ciudată jefuirea Constantinopolului creștin de către cruciații porniți la război pentru apărarea creștinătății, nu pentru distrugerea ei. Dar evenimentul trebuie pus în contextul anului 1204, anul când s-a produs Marea Schismă a Bisericii creștine, care îi va separa pe creștinii Occidentului, catolicii, de cei ai Orientului, ortodocșii.
Schisma a definit cele două categorii de creștini, dar a și motivat împotrivirea unora contra celorlalți. Așadar, creștinii catolici se simțeau în drept să-i pedepsească pe ereticii ortodocși. Li s-a părut că servesc Biserica atunci când furau vasele din argint din altare sau când le tăiau în bucăți, împărțindu-le „frățește” între ei. S-au crezut îndreptățiți să profaneze locurile sfinte al ortodocșilor sau să răpească relicve și cruci ale creștinilor, în numele unei alte creștinătăți.
Cruciada a patra poate fi considerată ultima cruciadă de amploare organizată de papalitate, chiar dacă ea a fost scăpată de sub controlul Sfântului Scaun. După eșecul acestei cruciade, următoarele expediții militare de acest gen au fost organizate și conduse personal de monarhii vest-europeni, având ca țintă principală Egiptul.
Dintre toate, doar cruciada a șasea și-a atins scopul recuceririi Ierusalimului, și asta doar pentru scurtă vreme.
Anul 1605: Moare asasinat Boris Godunov, țar al Rusiei.
Anul 1695: Moare Jean de la Fontaine, fabulist francez. La Fontaine n-a ascuns sursa de inspirație pentru multe din fabulele sale: fabulistul antichității Esop. La rândul său, La Fontaine a fost sursă de inspirație pentru numeroși fabuliști europeni, printre care rusul Krylov, iar la noi, în oarecare măsură, Grigore Alexandrescu.
Anul 1742: A avut loc, la Dublin, premiera oratoriului „Messia" al compozitorului german Georg Friedrich Händel.
Anul 1743: Se naște Thomas Jefferson, al 3-lea președinte al Statelor Unite. Memorialiștii vorbesc în termeni laudativo cu privire la activitatea președintelui Jefferson în timpul mandatelor sale. Este interesant să punctăm:
- Susținerea libertății religioase și toleranței reciproce dintre cei ce se supun unor religii diferite.
- Achiziționarea Teritoriului Louisiana, cumpărat de la statul francez, fără conflicte militare sau de altă natură.
- Susţinerea expediției Lewis și Clark, cea dintâi expediție terestră efectuată de către Armata Statelor Unite în scopul traversării continentului american și explorării coastei Pacificului.
- Expediția mai sus arătată a localizat resursele naturale obținute prin achiziționarea teritoriului Louisiana. Această experiență a stat la baza expansiunii către vest a Statelor Unite.
În anii 1920, Jefferson, împreună cu George Washington , Theodore Roosevelt și Abraham Lincoln, au fost reprezentaţi într-un memorial național de piatră la Muntele Rushmore din Black Hills, Dakota de Sud.
În 1928, efigia lui Jefferson a fost imprimată pe bancnota de 2 dolari, în 1938, Jefferson a apărut pe moneda jubiliară „dolarul de nichel”, iar în 1994 a apărut pe dolarul de argint, tot jubiliar, emis la aniversarea a 250 de ani de la nașterea fostului președinte.
Anul 1864: Camera Deputaților a adoptat o moțiune de vot de blam asupra guvernului Kogălniceanu, care și-a depus demisia. Moțiunea a fost însă respinsă de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care prin drept de veto îi acorda încrederea sa prim-ministrului.
Anul 1885: Regele Carol I promulgă Legea depozitului legal, prin care orice tipografie era obligată să trimită câte trei exemplare din fiecare tipăritură bibliotecilor centrale din București și Iași, precum și Bibliotecii Academiei Române.
A fost un pas deosebit de important pentru susținerea și păstrarea patrimoniului cultural și a-l ține la dispoziția generațiilor care vin. Datorită acestei decizii, la biblioteca Academiei precum și la unele biblioteci centrale din teritoriu se găsesc și astăzi exemplare din edițiile princeps ale creațiilor unor genii precum Eminescu, Caragiale, Creangă, Rebreanu și alții, precum și lucrări știinifice ale profesorilor de la Politehnică, Medicină, ASE, Agronomie – şi nu numai.
Anul 1886: Se naște maestrul penelului românesc, pictorul Nicolae Tonitza, maestrul acelor „cap de copil”, care ne impresionează ori de câte ori le privim, prin capacitatea de sinteză a artistului și prin arta de a înfățișa expresii din doar câteva pete de culoare, câteva puncte și câteva linii.
Pânzele lui Tonitza sunt insistent căutate de colecționari, dar rareori apar la casele de licitații. În anul 2011, pictura „În iatac” – o pânză în ulei de dimensiuni medii – a fost adjudecată la o licitație cu peste 290.000 de euro.
Dar n-aș încheia aceste rânduri fără să amintesc că, înainte de a-și câștiga faima în creație, pictorul s-a făcut cunoscut pentru faptele sale de arme. A participat la cea mai grea încleștare a armatei române în Primul Război Mondial: bătălia tragică de la Turtucaia, pe Dunăre, unde a și fost rănit.
Pentru meritele sale în luptă, locotenentului Toniță Nicolae i s-a decernat, prin Decretul Regal nr.2189/6 iunie 1919, Ordinul Mihai Viteazul clasa III, cu următoarea motivație:
„Pentru exemplul de vitejie dat cu ocazia luptelor de la Turtucaia din august 1916. Rănit grav a dat probă de un devotament admirabil, uitând de suferințele sale pentru a nu se gândi decât la compania sa”.
Anul 1887 - Prima operetă țigănească din lume „Copiii pădurilor”, pusă în scenă de trupa lui Nikolai Ivanovich Şişkin, a avut premiera la Teatrul Maly din Moscova.
Anul 1889: A început să funcționeze prima agenție de presă din țara noastră, „Agenția Română".
Anul 1904: Nava amiral a Flotei Ruse din Pacific, Petropavlovsk, a lovit o mină japoneză și s-a scufundat în timpul războiului ruso-japonez. Printre alții, a murit cunoscutul pictor de lupte navale și scene marine Vasilii Vereșciaghin. Unul dintre puținii supraviețuitori a fost Marele Duce Kiril Vladimirovici Romanov.
Anul 1919: La Amritsar, India, trupele britanice și din Gurkha au masacrat peste 380 de demonstranți neînarmați.
Anul 1919 - Are loc înfrângerea rebeliunii de la München, urmată de crearea Republicii Sovietice Bavareze condusă de comuniști. Landul Bavaria a fost încă o încercare a lui Lenin de a exporta comunismul rus în Europa, după eșecul Republicii Sovietice Ungaria a lui Bela Kun și după întoarcerea Basarabiei la patria mumă.
Anul 1924: În Grecia, a fost organizat un referendum popular, privind proclamarea republicii. Aceasta era cea de a doua republică elenă, care lua sfârșit la 10 octombrie 1935, abolirea ei fiind confirmată prin referendum la 3 noiembrie al aceluiași an.
Căderea Republicii a deschis calea spre un stat totalitar cu un singur partid, care a durat până în 1941, când Grecia a fost ocupată e către ”Axa” formată din Germania și Italia.
Anul 1925 - S-a deschis prima companie aeriană de marfă regulată din lume, Detroit - Chicago (SUA). Organizator: Henry Ford. Avioanele transportau în principal echipamente pentru fabricile lui de automobile.
Anul 1930: Se naște actorul Sergiu Nicolaescu, regizor, producător de filme și om politic român. A rămas reper în cinematografia română ca realizator, scenarist, regizor și actor pentru un mare număr de titluri, din care aș aminti:
- Dacii
- Mihai Viteazul
- Nemuritorii
- Ultima noapte de dragoste
- Ciuleandra
- Felix și Otilia
- Cu mâinile curate
- Pistruiatul
- Roșcovanul
- Războiul Independenței
- Nea Marin miliardar,
- Carol I
- Orient Express
Anul 1937: Moare în fosta URSS scriitorul rus de mare succes Ilia Ilf (născut Ilia Arnoldovici Fainzilberg), autor, în colaborare cu scriitorul Evgheni Petrov (născut Evgheni Petrovici Kataev) , al romanului în două volume, unul întitulat „Douăsprezece scaune”, iar al doilea (continuarea primului) „Vițelul de aur”.
Întrucât, în cele două volume ale romanului, autorii satirizează aspecte ale modului de trai în URSS, denunțând birocrația, corupția, mediocritatea, carierismul și aventurismul, regimul stalinist i-a sancționat pe autori după obișnuitele cutume staliniste, interzicând editarea și difuzarea celor scrise.
Dar noul regim al lui Hrusciov i-a reabilitat pe amândoi. Numai că între timp amândoi muriseră.
Anul 1938: Printr-o scrisoare adresată de liberalul Gheorghe Tătărescu lui Constantin I. C. Brătianu, simpatizanții regelui Carol al II-lea din Partidul Conservator s-au separat definitiv de restul partidului.
Anul 1939: Marea Britanie și Franța au acordat României și Greciei garanții unilaterale privind frontierele respectivelor state, în speranța echilibrării jocului politic al Germaniei în zona de sud-est a Europei. Dar semnarea tratatului Ribbentrop-Molotov de la Moscova, în același an, a arătat că respectivele garanții nu au funcționat decât pe hârtie – cel puțin pentru România.
Anul 1941: La Moscova, s-a semnat Tratatul de neutralitate și neagresiune pe timp de zece ani între Japonia și URSS. Cu toate acestea, după numai patru ani, Uniunea Sovietică a declarat război împotriva Japoniei la 9 august 1945. Era momentul când Japonia înfrântă se pregătea să se predea în fața aliaților occidentali.
Anul 1943 – Al Doilea Război Mondial: presa informează despre descoperirea gropilor comune ale prizonierilor de război polonezi uciși de forțele sovietice în masacrul din pădurea Katyń , provocând o ruptură diplomatică între guvernul polonez în exil la Londra și URSS, care însă a negat oficial orice implicare și orice responsabilitate.
Imediat după război, autoritățile sovietice au emis un comunicat în care afirmau și chiar susțineau cu „probe” că masacrul ar fi fost comis de germani, în timpul ocupației.
Mult mai târziu, autoritățile ruse au recunoscut paternitatea masacrului și chiar au prezentat un fel de scuze.
Anul 1943: Se naște Rodica Mandache, actriță română de teatru, film și televiziune. A fost mare în teatru, dar și mai mare în film și televiziune, unde ne-a rămas la inimă în Zița din O noapte furtunoasă sau în Doruleț din Visul unei nopți de iarnă
Anul 1945: Are loc la Cluj proclamarea oficială a instalării administrației românești în Transilvania de Nord (ocupată, în 1940, de Ungaria horthystă), cu acordul lui Stalin, la 3 zile după instalarea la București a guvernului pro-comunist al lui Petru Groza.
Anul 1946: Reluarea oficială a relațiilor diplomatice între România și Franța. Primul ambasador român din perioada postbelică a fost profesorul universitar Simion Stoilov.
Anul 1948: Marea Adunare Națională a votat Constituția Republicii Populare Române, prima constituție postbelică a României. Documentul reflecta caracterul de tranziție al perioadei pe plan economic și social, în perspectiva unor măsuri de factură comunistă. A fost ales un nou prezidiu, în frunte cu C.I. Parhon, și un nou guvern, condus tot de dr. Petru Groza.
Anul 1948: Într-o ambuscadă, 78 de medici evrei, asistente și studenți la medicină de la Spitalul Hadassah și un soldat britanic sunt masacrați de arabi în Sheikh Jarrah (lângă Ierusalim). Acest eveniment a ajuns să fie cunoscut sub numele de masacrul convoiului medical Hadassah .
Anul 1960 – Statele Unite lansează Transit 1-B , primul sistem de navigație prin satelit din lume.
Anul 1963: Se naște Garri Kasparov, șahist rus
Anul 1964: La Premiile Oscar, actorul Sidney Poitier devine primul bărbat afro-american care câștigă premiul de Cel mai bun actor, pentru filmul Crinii câmpului.
Anul 1970: Echipajul navei spațiale Apollo 13 a anunțat primele probleme, în zborul spre Lună, de îndată ce a observat explozia unei butelii cu oxigen.
În ciuda dificultăților cauzate de energia electrică limitată, frigul din cabină și rezerva scăzută de apă potabilă, echipajul a ajuns în siguranță înapoi pe Pământ, iar misiunea a fost considerată oficial ca fiind un „eșec reușit”.
Anul 1992: Are loc proclamarea Republicii Federale Iugoslavia, într-o nouă formulă care cuprinde Serbia și Muntenegru. Dar acest stat nu a durat decât până la 3 iunie 2006, când Muntenegru a decis separarea de Serbia, urmare unui referendum care a decis asupra acestei soluții cu o majoritate de 55,4% voturi.
Astăzi, Muntenegru este stat independent, cu capitala la Podgorița.
Anul 2017 – Statele Unite lansează, în provincia Nangarhar din Afganistan, cea mai mare armă non-nucleară cunoscută vreodată, cunoscută și cu apelativul „mama tuturor bombelor”..
MEMENTO:
- Ziua Internaţionala a Rock-n-Roll-ului