Anul 1500: Ducele de Milano Ludovico Sforza este capturat de trupele elvețiene la Novara și predat francezilor.
Sforza a fost un protector al artelor, un adevărat Mecena, într-o epocă, în care știm că a culminat curentul renașterii. El este cel care i-a comandat lui Leonardo da Vinci lucrarea „Cina cea de taină”, celebra frescă, pictată direct pe peretele principal al sălii de mese din mănăstirea Santa Maria delle Grazie în anii 1495-1498.
Anul 1710 – Intră în vigoare în Marea Britanie Statutul Annei, prima lege din lume menită să reglementeze drepturile de proprietate intelectuală, respectiv drepturile de autor.
În prezent, protejarea proprietății intelectuale este reglementată prin lege în aproape toate țările dezvoltate ale lumii. O situație aparte apărea în țările comuniste, inclusiv România, unde chiar și proprietatea intelectuală era tot a statului.
Autorul nu mai avea niciun drept asupra creației sale, după ce încasa o contravaloare, ca la orice marfă pentru creația sa literară, gazetărească, din domeniul artelor plastice, al muzicii, teatrului, tehnicii, cercetării științifice, medicinei și oricare altul. Comuniștii credeau că astfel creează o anumită echitate socială, fără să observe că, astfel, descurajează inițiativa.
Așa se face că, acolo unde proprietatea intelectuală se bucura de respect, apăreau progrese tehnice, precum energia nucleară, calculatoarele, telefoanele mobile, mijloace de transport performante, și multe altele. Nimic din toate acestea nu a apărut în economiile etatizate, unde interesul pentru inovare era descurajat.
În România, inventatorul își înregistra invenția, dar brevetul se emitea, ca beneficiar, pe numele unui institut de cercetări condus personal de Elena Ceaușescu.
Anul 1724 Compozitorul Johann Seastian Bach conduce prima interpretare a cantatei sale „Erfreut euch, ihr Herzen” , prima sa cantată compusă de Paște la Leipzig.
Anul 1815: Erupe vulcanul Tambora, de pe insula Sumbawa, Indonezia. Erupția va dura trei luni și va ucide 71.000 persoane, afectând clima pe întreaga planetă în următorii doi ani.
Anul 1821: În contextul izbucnirii revoluției din1821 în Grecia, Patriarhul Grigorie al V-lea al Constantinopolului a fost găsit vinovat pentru sprijinirea respectivei mișcări sociale, prin mijloacele sale: îndemn, încurajare și fonduri. Ca sancțiune exemplară, autoritățile otomane l-au spânzurat de poarta principală a Patriarhiei, iar trupul său a fost aruncat în Bosfor.
Anul 1826 – Cei 10.500 de locuitori ai orașului grecesc Missolonghi încep să părăsească orașul după ce fusese îndelung asediat de către forțele turce. Foarte puțini dintre locuitori au mai supraviețuit.
Anul 1849: În Transilvania, au loc primele tratative între conducătorii Revoluției pașoptiste, în frunte cu Avram Iancu, și reprezentanții revoluționarilor maghiari.
Anul 1858 – Eveniment la Londra: un clopot de 14,5 tone a fost fisurat în timpul testării Big Ben-ul original al Palatului Westminster. Întrucât fisura a alterat calitatea sunetului emis de clopot, acesta este înlocuit cu unul mai rezistent, dar de numai 13,76 tone greutate, aflat și astăzi în funcțiune.
Anul 1864: Arhiducele Maximilian de Habsburg este proclamat împărat al Mexicului în timpul intervenției Franței în Mexic.
Anul 1866 – Ia ființă la New York societatea americană pentru prevenirea cruzimii față de animale (ASPCA) condusă de Henry Bergh. Conform statutului, Societatea pornește de la principiul că „animalele au dreptul la un tratament amabil și respectuos din partea oamenilor și trebuie să fie protejate de lege”.
Pe această bază, ASPCA a achiziționat prima ambulanță amenajată anume pentru caii răniți și a început să pledeze pentru un tratament mai uman cu animale, precum ar fi caii, porumbeii, pisicile, câinii sau alte animale domestice.
Anul 1912: Vasul Titanic a plecat în primul și singurul voiaj dinspre Southampton, Anglia, spre New York, SUA, unde nu va ajunge niciodată.
Anul 1919: Moare Emiliano Zapata, revoluționar mexican.
Anul 1932: S-a constituit în România Partidul Național Agrar, condus de poetul Octavian Goga, prin retragerea sa din Partidul Poporului.
Anul 1937: Scandal la Curtea Regală a României: principele Nicolae a fost decăzut din rangul de membru al familiei regale, printr-un decret regal (este vorba despre fiul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, fratele mai mic al principelui Carol, viitorul rege Carol al II-lea).
Măsura a fost luată de însuși regele Ferdinand, ca urmare a căsătoriei morganatice a prințului Nicolae cu Ioana Dumitrescu-Doleti. El s-a exilat în același an, sub numele de Nicolae Brana.
Anul 1954: Moare francezul Auguste Marie Lumiére, inventatorul cinematografului, invenție la care a lucrat împreună cu fratele său, Louis.
În ciuda succesului remarcat chiar de la primele reprezentații demonstrative ale invenției, frații Lumiére nu au fost conștienți de valoarea invenției lor și de perspectiva unei afaceri de proporții, neimaginabile la acea dată. Căci iată ce declara însuși Auguste Marie Lumiere, cu privire la ceea ce se numea atunci cinematoscop: „Invenția mea poate fi exploatată ca o curiozitate științifică, dar în afară de asta nu are nicio valoare comercială”.
Anul 1959: Akihito, viitorul împărat al Japoniei, se căsătorește cu Michiko.
Anul 1970: Paul McCartney anunță că părăsește trupa The Beatles din care face parte, invocând motive personale și profesionale.
Anul 1972: A fost semnată Convenția privind interzicerea perfecționării producției și stocării armelor bacteriologice (biologice) și a toxinelor și distrugerea lor. Convenția a intrat în vigoare la 26 martie 1975.
Anul 1979: A fost creată Agenția Panafricană de Informații, PANA. A devenit funcțională la 25 mai 1983.
Anul 1988: Mihail Gorbaciov, noul și ultimul președinte al URSS, propune limitarea armelor nucleare tactice și oferă garanții potrivit cărora Uniunea Sovietică își va distruge tot arsenalul chimic. Nu știe nimeni dacă Federația Rusă, moștenitoarea de jure a URSS, mai ține cont sau nu de ceea ce propunea atunci predecesorul.
Anul 1993: Realizarea primei transmisii a echipajului unei navete americane către cel al unei alte navete spațiale. Un astronaut american al stației Discovery a schimbat câteva cuvinte cu un cosmonaut aflat la bordul stației orbitale ruse Mir.
Anul 1998: Semnarea acordului istoric privind Irlanda de Nord. În ziua de 10 aprilie 1998, la ora 16:36 GMT, la Belfast, după 32 de ore de negocieri neîntrerupte sub președinția fostului senator american George Mitchell, guvernele Regatului Unit și Irlandei, împreună cu partidele politice din Irlanda de Nord, au încheiat un acord privind noua administrație a provinciei.
Acordul este menit să pună capăt celor aproape trei decenii de conflicte, soldate cu peste 3.200 de morți. Acordul, salutat unanim de marile puteri mondiale, deschide calea celei mai mari schimbări în statutul politic al insulei după împărțirea sa, în 1921.
Anul 2010: Accident aviatic la Smolensk: o aeronavă de tip Tupolev Tu-154 din cadrul Regimentului 36 al Aviației Speciale poloneze s-a prăbușit în apropierea aeroportului de la Smolensk, Rusia. Au decedat toți cei 88 de pasageri și cei 8 membri ai echipajului.
În aeronavă se aflau președintele Poloniei Lech Kaczyński, membri ai Guvernului și ai Legislativului, comandanți ai Forțelor Armate, precum și alți demnitari polonezi. Aceștia urmau să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyń – o execuție în masă a unor cetățeni polonezi de către forțele poliției secrete sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În timpul acestei acțiuni, aproximativ 22.500 (potrivit cercetătorului rus Victor Zaslavsky) de cetățeni polonezi au fost executați în primăvara anului 1940. Majoritatea celor uciși erau ofițeri capturați ca prizonieri de război în 1939, dar au fost executați și numeroși civili.
Cum sistemul polonez de recrutare cerea tuturor absolvenților unei universități să devină ofițeri în rezervă, sovieticii au reușit prin acele asasinate să distrugă o mare parte a intelectualității poloneze, precum și evrei polonezi sau bieloruși polonezi.
Bilanțul catastrofei se cunoaște, dar cauzele care au determinat accidentul sunt și astăzi sub semn de întrebare. Orice cercetare este îngreunată de faptul că autoritățile ruse au declarat secrete majoritatea dosarelor care conțin documente capabile să aducă lumină asupra acestui caz, iar faptul că oficialii polonezi călătoreau tocmai pentru a comemora tristul eveniment de la Katin creează noi suspiciuni.
Anul 2019: Cercetătorii de la proiectul Event Horizon Telescope (SUA) anunță prima imagine a unei găuri negre, situată la 54 milioane de ani lumină de Terra, în centrul galaxiei M87.