Mica istorie: ziua de 7 aprilie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 1614: Moare El Greco, pictor spaniol manierist, de origine greacă (născut Domênikos Theotokópoulos), o personalitate marcantă în lumea artelor grafice europene, care și-a creat propriul său stil unic și inimitabil, impunându-se ca portretist, grafician, miniaturist, pictor pe teme religioase, dar și laice, toate tratate în același stil al său și numai al său.

El Greco a fost un artist fecund, iar numeroasele sale creații sunt prezente în toate marile muzee ale lumii și chiar în multe altele, mai mici. Muzeul de Artă al României are trei piese lucrate de faimosul pictor spaniol de origină greacă, așa cum îi spune și numele:

  1. "Martiriul Sfântului Mauriciu" este o replică de dimensiuni oarecum mai reduse a exemplarului uriaș (440 x 302 cm), care se află în Mănăstirea Escurial din Spania.
  2. "Închinarea păstorilor" este de asemenea o replică, una din mai multe versiuni existente cu această temă. Această replică reia un tablou aflat în prezent în muzeul Prado din Madrid.
  3. „Logodna Mariei" este un unicat, după care maestrul nu a mai făcut replici.

Asupra primelor două lucrări există însă îndoieli cu privire la autenticitatea lor. Deși experții confirmă vechimea pânzei și a culorilor ca aparținând secolului XVII, când trăia El Greco, unii lansează ipoteza cum că replicile ar fi fost executate de unul dintre ucenicii maestrului. Nu există îndoieli în ce privește autenticitatea celei de a treia lucrări, respectiv „Logodna Mariei”.

Anul 1795Republica Franceză adoptă kilogramul și gramul ca unitate principală pentru măsurarea masei. Treptat, etalonul standard pentru măsurarea masei s-a extins în mai toate țările Europei.

ADVERTISING

Noțiunea de gram a fost definită în 1795 ca fiind greutatea absolută a cantității de apă pură, aflată la temperatura de zero grade Celsius, conținută într-un volum de un centimetru cub. Gramul era unitatea de bază, din care derivau toate celelalte.

În 1960, noul Sistem Internațional de Unități a considerat kilogramul ca unitate de bază, gramul fiind derivat din acesta, definindu-l în raport cu constanta lui Planck, un parametru fizico-matematic invariabil.

Anul 1863: Are loc, la Sibiu, un congres național al românilor, care deleagă zece personalități, în frunte cu mitropolitul Andrei Șaguna, pentru a expune împăratului Franz Josef I, la Viena, revendicările politice ale românilor din Transilvania.

Anul 1906: Erupe vulcanul Vezuviu de sub muntele cu același nume și devastează zone vaste ale regiunii Neapole.

Anul 1927: Un succes al științei: a fost efectuată prima transmisie televizată la mare distanță, în Statele Unite ale Americii. Secretarul Departamentului pentru Comerț din SUA, Herbert Hoover, a ținut atunci un discurs la Washington, D.C.

Discursul a fost televizat, dar prea puțină lume avea acasă televizor, într-o vreme când nu existau canalele de transmisie actuale, iar televiziunea comercială nu se inventase încă. Totuși, simplul fapt al televizării avea un impact puternic în lume, după ce s-a aflat din ziare despre demnitarul care și-a ținut discursul la televizor.

....și nu sunt nici 100 de ani de atunci!

Anul 1931: S-a născut Amza Pelea, actor român de teatru și film. A fost creatorul și interpretul personajului Nea Mărin, care a relevat excelentele sale disponibilități pentru comedie. A interpretat cu succes și figuri celebre din istoria României, precum Decebal sau Mihai Viteazul.

ADVERTISING

În fișa sa filmografică, figurează 61 de titluri de filme, reprezentând tot atâtea roluri. Pentru că ne aducem cu plăcere aminte de ele, aș rememora:

  • Nea Mărin miliardar
  • Ecaterina Teodoroiu
  • Stejar – extremă urgență
  • Nemuritorii
  • Cantemir
  • Dacii
  • Columna
  • Mihai Viteazul
  • Carol I

A fost tatăl actriței Oana Pellea. A decedat foarte devreme, la numai 52 de ani, în urma unui cancer pulmonar. Pe vremea aceea, însă, au existat și alte speculații despre moartea sa: circulau informații, ca să zic așa, „pe surse”, în ideea că a fost anume iradiat de către Securitate, întrucât se prezentase în public cu skeciuri care ironizau viața noastră în sistemul dictaturii comuniste, referindu-se nu o dată la magazinele cu rafturi goale de atunci.

Anul 1933Prohibiția în Statele Unite ale Americii este abrogată pentru berea cu cel mult 3,2% alcool, instituindu-se în SUA și Ziua Națională a Berii.

Anul 1938: Moare Suzanne Valadon, pictoriță franceză din perioada impresionistă, dar care adoptă adesea alte stiluri și alte maniere decât cele practicate de impresioniști.

Este șocantă viața acestui geniu al artei grafice care, la vârsta de 14 ani, se pare că nu prea știa să scrie, dar știa să deseneze: cu creta pe perete sau cu degetul pe nisip – așa susțin memorialiștii ei.

Suzanne era fiica unei spălătorese dintr-un orășel francez și a unui tată necunoscut. Când împlinea cei 14 ani, mama-spălătoreasă a fost angajată la o familie din Paris, să spele rufele. Ocupată toată ziua cu spălarea, mama nu avea vreme să se ocupe și de fiică, iar aceasta vagabonda pe străzile metropolei.

Norocul i l-a scos în cale pe marele pictor impresionist Pierre Renoir, care a sesizat pe loc talentul fetei, sensibilitatea ei față de arta plastică și atracția pentru tablouri. Suzanne i-a servit multă vreme ca asistentă și model pictorului, dar a devenit și ucenic, în momentul când i s-a permis să pună mâna pe penel și să-l înmoaie în vopsele.

ADVERTISING

Prin Renoir, a cunoscut și alți pictori impresioniști, cărora le-a servit ca model și cu care s-a și împrietenit, învățând mereu câte ceva din arta lor, încercând mereu să picteze și ea.

La vreo douăzeci de ani și ceva, Suzanne Valadon prezenta deja propria creație la „salonul interzișilor” – cum numeau impresioniștii propriul lor salon, deschis separat, după ce fuseseră respinși în bloc la „Salonul Oficial”, unde aveau loc numai cei grupați în Academia Artelor Plastice, condusă de pretențiosul artist clasic Jean-Auguste-Dominique Ingres.

Anul 1939Benito Mussolini declară protectorat italian asupra Albaniei și îl forțează pe regele albanez  Zogu I să plece în exil. Protectoratul a durat până la victoria Aliaților din 1945.

Anul 1944: Se naște Gerhard Schröder, politician german. Schroder este unul din puținii demnitari de cel mai înalt nivel care, după terminarea mandatului, și-a reluat profesia anterioară, aceea de expert în probleme economice și s-a angajat ca atare la o mare companie din lumea petrolului. Că acea companie era una rusească, asta este o altă problemă. Nu face obiectul temei celor de față.

Anul 1945Al Doilea Război MondialNava japoneză Yamato, aflată într-o misiune kamikaze în Okinawa, este scufundată de submarinele americane. Yamato a fost, la vremea sa, cea mai mare navă de război construită până atunci.

Anul 1946: Uniunea Sovietică își anexează Prusia Răsăriteană și îi conferă statul de „Regiunea Kaliningrad a Republicii Sovietice Federative Sovietice Ruse”.

Anul 1947: În Irak, ia ființă Partidul Baas Arab Socialist al Irakului.

Anul 1947: Moare Henry Ford, fondator al industriei americane de automobile, industriaș și unul dintre cei mai proeminenți magnați angajați în construcția și comercializarea automobilelor. A fost primul președinte al companiei Ford Motor, rămas în istorie și pentru priceperea de a oferi populației automobile performante la prețuri accesibile.

Anul 1948: Națiunile Unite înființează Organizația Mondială a Sănătății. Organizația are un buget de peste 5 miliarde de dolari și dispune de reprezentanțe în 147 de țări (la nivelul anului 2009). Prioritățile includ, așa cum notează Wikipedia, bolile transmisibile, în special HIV/SIDA, Ebola, malaria, COVID-19 și tuberculoza.

De asemenea, OMS are în obiectiv diminuarea efectelor bolilor netransmisibile, dezvoltarea și îmbătrânirea, nutriția și alimentația sănătoasă, abuzul de substanțe.

Anul 1954: Se naște Ion Aldea-Teodorovici, compozitor și cântăreț din Republica Moldova. Împreună cu soția sa, Doina Teodorovici, tot cântăreață, a constituit un duet îndrăgit atât de telespectatorii din Republica Moldova, cât și de cei din România, unde a cântat și a făcut numeroase turnee.

Amândoi erau implicați și politic, susținând la Chișinău revenirea la denumirea limba română și pentru cei care o vorbesc în Republica Moldova, susținând totodată revenirea la scrierea cu grafie latină.

Au sfârșit amândoi într-un accident auto, pe șoseaua dintre București și Slobozia, unde mașina, condusă de un șofer, a părăsit asfaltul și s-a izbit frontal de un pom. La moartea lor, la Chișinău s-au organizat funeralii naționale.

Anul 1955Winston Churchill demisionează din funcția de prim-ministru al Regatului Unit, pe fondul semnelor de sănătate precară.

Churchill a fost prim ministrul Marii Britanii în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, cel care, alături de președintele Roosvelt al SUA, a reușit să întoarcă soarta războiului, atunci când Hitler bombarda Londra aproape non stop, când cucerise nordul Africii, își subjugase aproape toată Europa și trecuse prin foc și sabie o bună parte din URSS, ajungând la numai 40 km de Moscova, ocupând Crimeea și mărșăluind chiar prin Caucaz.

Împreună cu președintele SUA, Churchill a întocmit programul de ajutorare a URSS, intuind corect că rușii nu-l pot învinge pe Hitler, oricâtă carne de tun ar pune la bătaie, dacă nu primesc de undeva ajutor. Aveau nevoie în primul rând de tancuri și avioane performante.

Imediat ce au sosit tancurile și avioanele anglo-americane, frontul s-a întors, rușii au învins la Stalingrad, la Cotul Donului și i-au fugărit pe invadatori înapoi, până la Berlin.

Trebuie să fi resimțit Churchill o mare împlinire morală, atunci când, așezat în superbul palat de la Potsdam, lângă Berlin, a ajuns să discute detaliile de după război cu colegii Roosvelt și Stalin. Poate s-o fi întrebat și el, așa cum se întreabă și astăzi multă lume: oare, care ar fi fost soarta războiului și a lumii, dacă sovieticii n-ar fi primit arme, tancuri și avioane de la aliați?

Dar fostul premier britanic n-a intrat în istorie numai ca strateg miliar. A intrat și ca distins condeier, rămânând legendar cu memoriile și cu aforismele sale. Aș cita câteva:

  • Prostul nu-și schimbă părerea niciodată.
  • Capitalismul este distribuția inegală a bogăției. Socialismul este distribuția egală a sărăciei.
  • Când vulturii tac, papagalii trăncănesc.
  • Războiul este ceva unde te duci să mori, trimis de alții, ca să aperi interesele lor.
  • Adesea oamenii mici sunt cauza evenimentelor mari.
  • Pesimistul vede dificultăți în orice oportunitate. Optimistul vede oportunități în orice dificultate.
  • Este mai ușor să conduci o țară decât să crești 4 copii.
  • Sunt optimist. Nu mi-ar fi de niciun folos să fiu altfel.
  • Oricât de orbitoare ar fi lumina, stejarul tot lasă umbră.

Anul 1963Iugoslavia este proclamată republică socialistă, iar Josip Broz Tito este numit președinte pe viață.

Anul 1964IBM prezintă primul model din seria S360, prima familie de calculatoare concepute pentru a acoperi atât aplicații comerciale, cât și științifice.

Anul 1978: Președintele american Jimmy Carter anulează dezvoltarea bombei cu neutroni, dând un puternic semnal cu privire la strategia pacifistă a SUA.

Anul 1988: Ministrul sovietic al Apărării, Dmitri Iazov, ordonă retragerea sovietică din Afganistan. Țara despre care unii pretind că n-a fost învinsă niciodată se retrage cu coada între picioare dintr-una  disproporționat mai mică și aflată încă în curs de dezvoltare.

Anul 1989: Submarinul sovietic Komsomolets se scufundă în Marea Barents în largul coastei Norvegiei, producând moartea a 42 de marinari.

Anul 1990: Un incendiu major a izbucnit pe feribotul danez Scandinavian Star care naviga între Norvegia și Danemarca.  Au murit 158 de pasageri.

Anul 1994: Extremiștii hutu au declanșat în Rwanda un genocid, care a dus la moartea a peste 500.000 de opozanți, în numai o sută de zile.

Anul 1995Primul Război Cecen - trupele paramilitare ruse declanșează la Samashki, Cecenia, un masacru de proporții în rândul civililor.

Anul 2017: După atacul chimic de la Khan Shaykhun, Statele Unite au lansat 60 de rachete de croazieră Tomahawk asupra unei baze aeriene din Siria. Armata siriană a anunțat că loviturile americane s-au soldat cu șase morți și cu importante pagube materiale.

MEMENTO:

Ziua Mondială a Sănătății (din 1950)

Ziua de comemorare a Genocidului din Rwanda


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇