Mica istorie: Ziua de 4 aprilie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 1081Alexios I Comnenul devine împărat al Bizanțului, luându-i locul lui Nikeforos al III-lea Botaneiates. Începe astfel dinastia Comnenilor, ai cărei reprezentanți vor conduce Imperiul Bizantin mai bine de un secol.

Anul 1147:  Moscova este menționată pentru prima dată într-o consemnare istorică, atunci când este numită ca loc de întâlnire pentru doi prinți.

Anul 1459: Tratat de pace între tânărul domn Ștefan (cel Mare), al Moldovei, și trimisul Poloniei, Andrei Adrowasz. Prevederile tratatului includeau:

  1. Încetarea stării de război între Moldova și Polonia,
  2. Îndepărtarea pretendentului Petru Aron de la hotarele Moldovei,
  3. Recunoașterea de către Ștefan a suzeranității polone asupra Moldovei.

Anul 1460: Are loc ceremonia de deschidere a celei mai vechi universități din Elveția și una dintre cele mai vechi ale Europei: universitatea din Basel, fondată de Papa Pius al II-lea.

Anul 1581: După o reușită călătorie în jurul lumii, navigatorul englez Francis Drake este înnobilat de regina Elisabeta I a Angliei.

Anul 1818: Congresul american a aprobat reprezentarea pe steagul Statelor Unite a fiecărui stat component cu câte o stea, principiu care se respectă și astăzi.

ADVERTISING

Anul 1841: Președintele Statelor Uite ale Americii William Henry Harrison moare de pneumonie, la numai o lună după instalarea la Casa Albă. A fost pentru prima oară în istorie când un președinte al SUA a decedat chiar în biroul său din Washington.

Anul 1850: La București, s-a înființat Corpul Jandarmilor, după un model de inspirație franceză. A fost inițiativa domnitorului Grigore Alexandru Ghica, iar documentul de aprobare a fost semnat de însuși domnitorul.

Anul 1905: Unul dintre cele mai grave cutremure din lume a avut loc la Kangra (India). Cutremurul s-a soldat cu moartea a 370.000 de oameni. Deși nu existau în acea vreme aparate de precizie pentru măsurarea seismelor și nici știința nu era tocmai avansată, se estimează că magnitudinea cutremurului depășea 8  grade pe actuala scară Richter.

Anul 1906: După ce nu a dat semne de activitate timp de aproape un an, muntele Vezuviu erupe. Erupția vulcanică a durat 18 zile și a atins apogeul în ziua a patra (8 aprilie).  A fost cea mai severă erupție intervenită după 1631 și a ucis peste 100 de oameni.

Anul 1920: A fost realizat primul film românesc de desen animat, întitulat „Păcală în Lună”. Filmul era, firește, mut, dar se obișnuia ca patronii restaurantelor să angajeze un pianist, care să interpreteze la pian „bucăți potrivite pentru întâmplările de pe ecran”.

ADVERTISING

Anul 1944: Pentru prima oară în Al Doilea Război Mondial, capitala României București este bombardată de aviația anglo-americană. 

Asupra Bucureștiului, se mai abătuse și un raid sovietic, în anul 1941, dar acesta nu și-a atins atunci țintele. Bucureștiul era unul din cele mai bine camuflate orașe din Europa, iar reperarea se făcea numai prin observație directă: radarul nu fusese inventat. Zburând noaptea, piloții sovietici n-au putut desluși nimic clar, dar au observat lumină în sudul orașului. Era o nuntă în cartierul Apărătorii Patriei, nuntă asupra căreia a fost descărcată toată încărcătura a patru bombardiere. Ziarele anunțau moartea a 21 de nuntași.

Dar, la 4 aprilie 1944, au atacat formații de bombardiere anglo-americane, care au pustiit calea Griviței, Gara de Nord, triajul gării, vile din cartierul Cotroceni și zone învecinate cu marile uzine: Malaxa, Lemaitre, Grivița, Wolf.

Tragedia s-a accentuat și prin faptul că, numai cu 3 ore înainte, fusese anunțat un exercițiu de apărare antiaeriană, iar, la reluarea alarmelor, populația a crezut că este o eroare sau că, dintr-un motiv oarecare, s-a reluat exercițiul. Foarte puțini bucureșteni s-au mai întors în adăposturile din care tocmai ieșiseră.

ADVERTISING

S-a soldat cu mii de morți și cu un uriaș număr de răniți, de care nu s-a putut ocupa aproape nimeni, întrucât mai toți medicii și aproape întreg personalul auxiliar din sănătate era plecat în spitalele de campanie de pe front.

Anul 1945Al Doilea Război Mondial: Teritoriul Ungariei a fost complet eliberat de sub ocupația fascistă, de către trupele române și sovietice. Deși România era în drept să-și reinstaleze propria administrație în Ardealul de Nord, care fusese atribuit Ungariei de către arbitrii germani, armata sovietică și-a instalat acolo o administrație militară, păstrând Transilvania de Nord ca piesă pentru a negocia interesele Kremlinului cu regele României.

Ceea ce s-a și întâmplat. „Negocierea” a însemnat sosirea la București a emisarului lui Stalin – Vîșinski – care a pus problema brutal: ori schimbarea guvernului Rădescu, ori Ardealul. Regele n-a avut încotro și a înlocuit guvernul existent cu echipa comunistă: Petru Groza-Gheorghiu Dej.

Anul 1949: Douăsprezece națiuni: Statele Unite, Franța, Belgia, Țările de Jos, Danemarca, Italia, Luxemburg, Norvegia, Islanda, Canada și Portugalia semnează Tratatul Nord Atlantic, creând NATO. În urma extinderilor succesive, NATO are în prezent 32 de membri.

Următoarele state sunt astăzi membre ale NATO: Albania, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia De Nord, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ungaria.

Anul 1953: Moare Carol al II-lea, fost rege al României (1930-1940), care a abdicat după evenimentele din 1940, când România a fost nevoită să cedeze unor vecini părți din teritoriul național.

Socotit de unii un aventurier, după alții numai nenorocos, fostul rege nu-și merita poate aceste etichete. O confirmă cel mai bine faptul că, abdicând, a plecat împreună cu femeia pe care o iubea, cu care s-a căsătorit și cu care a trăit departe de țară, dar împlinit pe plan personal.

Atunci de unde atâtea acuze pe seama lui? Pentru a răspunde, trebuie să depănăm filmul înapoi spre tinerețea și chiar adolescența prințului moștenitor Carol. Așa ajungem la luna iunie 1914, când țarul Nicolae al II-lea sosește la Constanța, cu iahtul personal, însoțit de întreaga familie.

Firește, asemenea vizită trebuia să aibă un scop. Presa anunța nevoia de consultare între monarhi cu  privire la tulburările care prevesteau izbucnirea Primului Război Mondial. Presa de scandal lansa ideea încercării țarului de a-și mărita fiica mai mare cu tânărul prinț Carol. Prințul avea 21 de ani și urma s-o cunoască pe prințesă la balul pe care țarul îl oferea la Constanța.

Dar în loc să se apropie de fiica cea mare a țarului, năstrușnicul Carol s-a apucat s-o curteze pe fiica mai mică, ceea ce a revoltat familia țarului și a determinat ridicarea intempestivă a ancorei.

După o vreme, s-a aflat că prințul refuză orice mariaj aranjat și, ca un nonconformist ce este, s-a căsătorit la oficiul stării civile din Odesa, fără aprobarea regelui, cu o oarecare Ioana (Zizi) Lambrino, care a și născut un băiat, Mircea, bunicul actualului „prinț Paul”, cel condamnat penal.

Casa regală a anulat brutal căsătoria (confirmată totuși ulterior în justiție) cu Zizi Lambrino și l-a căsătorit pe Carol, aproape forțat, cu principesa Elena a Greciei, mama viitorului rege Mihai.

Dar nonconformistul Carol a început să se afișeze din nou cu o doamnă Elena Lupescu și în acest context a divorțat de Elena a Greciei, ceea ce l-a determinat pe regele Ferdinand să-l dezmoștenească, să-l înlăture de la tron și să-l expulzeze din țară, schimbându-i și numele în „Carol Caraiman”.

În aceste condiții, la moartea regelui Ferdinand, a urmat la tron fiul lui Carol, copilul Mihai. După trei ani, tatăl și-a detronat fiul și s-a instalat pe tron, continuându-și viața privată alături de cea pe care a iubit-o după o tinerețe tumultuoasă: Elena Lupescu.

L-aș numi mai curând un prinț devotat și familist decât un rege playboy, cum ar dori unii. Singura lui vină este că n-a acceptat să iubească pe cine nu-i plăcea. Nu vi se pare?

Anul 1958: Simbolul păcii, porumbelul pictat de Picasso, este afișat în public pentru prima dată la Londra.

Anul 1968: Activistul și filosoful politic american, Martin Luther King Jr, unul din cei mai proeminenți activiști pentru apărarea drepturilor omului, este asasinat de James Earl Ray la un motel din Memphis, Tennessee.

La 14 octombrie 1964, King a primit distincția Premiul Nobel pentru Pace, acordat având în vedere aportul său în combaterea inegalității rasiale, prin rezistența nonviolentă.

Anul 1968Programul ApolloNASA lansează Apollo 6, ultimul zbor fără echipaj din Programul Apollo, pentru a testa configurația unui zbor cu echipaj către Lună.

Anul 1979: În Pakistan, este executat președintele țării, Zulfikar Ali Bhutto. Era al patrulea președinte al Pakistanului și anterior fusese al nouălea prim-ministru al Pakistanului. Omul politic Bhutto a fondat Partidul Popular Pakistanez (PPP).

A fost condamnat şi executat, în urma unui proces a cărui corectitudine este pusă sub semnul îndoielii.

Anul 1983: Prima misiune orbitală a navetei spațiale „Challanger” (STS-6).

Anul 2023: Finlanda devine al 31-lea membru al NATO, iritând nervii diplomației ruse, care apreciază acest gest ca fiind „neprietenos” și chiar agresiv.

MEMENTO:

  • Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal și asistență în lupta împotriva acestora
  • Ziua internațională a animalelor fără stăpân

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇