Mica istorie: ziua de 2 aprilie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 1453: Zi memorabilă – sultanul Mahomed al II-lea a început asaltul asupra orașului-cetate Constantinopol. Asaltul a durat aproape trei luni, după care a fost capturat de turcii otomani, la 29 iunie 1453.

Poate bizantinii ar mai fi rezistat, dacă n-ar fi fost rănit unul din principalii comandanți ai forțelor bizantine, generalul genovez Giovanni Giustiniani, și astfel a intervenit nevoia de a fi evacuat urgent din cetate, provocând panică atât în rândurile trupelor, cât și ale comandanților din dispozitivul de apărare.

Dar memorialistul Stefan Zwig, în excelenta sa lucrare întitulată „Orele astrale ale omenirii”, înaintează și o altă ipoteză, care, în mod condamnabil, a grăbit sfârșitul: după evacuarea nocturnă a lui Giustiniani, prin  „kekaporta” – o portiță secretă prevăzută tocmai în asemenea scopuri în zidul de apărare al cetății – aceasta a rămas deschisă datorită unei neglijențe a celor care îl însoțeau pe genovez.

Dimineața, când turcii dădeau ocol cetății, căutând locurile cele mai convenabile pentru reluarea asaltului, au rămas uluiți, găsind o poartă deschisă, care permitea pătrunderea în incintă.

Mulțimea soldaților sultanului a năvălit atunci prin această portiță, înspăimântându-i pe apărători, incapabili să mai riposteze cumva. Panica trebuie să fi fost de proporții comparabile cu momentul când un sol pronunța în cetatea Romei antice legendarele cuvinte: „Hannibal ante portas!”.

Primul gând al năvălitorilor în Constantinopol a fost să-și amintească de promisiunea sultanului: „În oraș sunt podoabe, este aur și sunt femei. Tot ce jefuiți timp de trei zile este al vostru. Începând cu a patra zi, e al meu”.

ADVERTISING

Întâi și-ntâi, luptătorii au pătruns în catedrala Sfânta Sofia, plină cu podoabe de aur și cu familiile luptătorilor bizantini – mai toate femei. În ziua a patra, rămăseseră doar zidurile goale ale minunatului edificiu de altădată.

Anul 1711: Domnul Moldovei Dimitrie Cantemir și țarul Rusiei Petru Alexeievici (cel Mare) se întâlnesc la Lutzk și încheie un tratat de alianță care prevedea colaborarea militară într-un război antiotoman pe care țarul îl preconiza în perioada imediat următoare.

Țarul conta că-i va fi de folos în acest război înțelepciunea domnitorului, erudiția sa, dar și experiența seculară a Moldovenilor în luptele cu turcii, inclusiv cunoaşterea strategiei și tacticilor de luptă ale acestora. La rândul său, Dimitrie Cantemir era atras de acea prevedere a tratatului, prin care țarul recunoștea domnia ereditară a principatului unde cantemirii urmau să instituie propria lor dinastie, precum și autoritatea absolută a domnului în principatul său.

Din păcate, însă, pentru amândoi, oștile moldo-ruse n-au rezistat confruntării cu inamicul, lupta de la Stănilești, pe Prut, soldându-se cu o înfrângere de proporții. Ba chiar legenda pretinde că însuși țarul ar fi căzut prizonier, fiind răscumpărat ulterior de către țarină cu aur.

Colaborarea şi prietenia dintre Petru cel Mare și Cantemir au continuat însă și după retragere, acesta din urmă rămânându-i consilier țarului pe tot lungul vieții.

Anul 1725: Se naște faimosul Giacomo Casanova, aventurier amoros și scriitor italian. Originar din Veneția, Casanova a devenit celebru prin peripețiile sale galante, descrise destul de amănunțit în memoriile sale, editate repetat și vândute ca pâinea caldă.

ADVERTISING

Anul 1792: Moment de referință pentru viitorul monetar ar lumii: Statele Unite stabilesc prin lege, ca singură monedă valabilă pe întregul lor teritoriu, dolarul american. Întărindu-se datorită politicii monetare inteligente purtate de finanțiștii țării, dolarul ajunge în timp cea mai puternică valută din lume, pentru tranzacții internaționale.

Anul 1800: Are loc la Viena audiția în premieră a celei dintâi simfonii compuse de Ludwig van BeethovenSimfonia Nr. 1 în Do major.  Vor urma alte opt simfonii, sublimul fiind atins în cea din urmă, simfonia Nr. 9.

Anul 1805: S-a născut marele povestitor și autor de povești pentru copii Hans Christian Andersen, scriitor danez. Poate merită amintite câteva din titlurile care au legănat anii copilăriei unora dintre noi:

  • Împăratul în haine noi ”
  • Mica Sirenă ”,
  • „Regina Zăpezii”,
  • „Rățușca cea urâtă”
  • „Fetița cu chibrituri”

Anul 1838: S-a născut Leon Michel Gambetta, personalitate de mare notorietate europeană a secolului XIX, republican francez, a cărui activitate a devenit proeminentă după Războiul Franco-Prusac. Léon Gambetta a fost președintele consiliului de miniștri în perioada 14 noiembrie 1881–31 decembrie 1882.

Nenumărate balete, piese de teatru, filme animate, dar și live-action au fost inspirate de poveștile lui.

Anul 1840: Se naște Émile Zola, mare prozator francez, autor al unor romane ajunse de referință nu numai în literatura franceză, dar chiar și cea a lumii. A fost tradus în toate limbile europene, inclusiv românește. Aș reaminti câteva titluri:

  • Germinal
  • Banii
  • Therese Raquin
  • Paradisul  Femeilor
  • Fericirea Familiei Rougon
  • O pagină de iubire
  • Doctorul Pascal
  • Prada
  • Gervaise
ADVERTISING

Dar poate mai mult decât romanele – sau în aceeași măsură – i-a întărit notorietatea activitatea de jurnalist, a cărei culme o constituie fără niciun dubiu faimosul articol J’accuse, publicat în ziarul Le Figaro, prin care intervenea în faimoasa afacere Dreifuss, de la sfârșitul secolului XIX, prin care acuza Guvernul de imixtiune în treburile justiției.

Articolul l-a costat un proces dur, urmare căruia a fost condamnat și cu siguranță ar fi ispășit pedeapsa, dacă prietenii nu l-ar fi ajutat să părăsească Franța și să nu se întoarcă de la Londra decât după importante schimbări politice, survenite în capitala Franței.

Anul 1864: În Principatele Unite, se adoptă Legea comunală, un concept de inspirație franceză, care prevedea organizarea comunelor urbane (orașe) și a comunelor rurale. Este pentru prima dată când, pe teritoriul românesc, orașele sunt orânduite ca atare prin lege, în scopul evident pentru a li se asigura condițiile viitoarei dezvoltări urbanistice.

Anul 1866: S-a desfășurat plebiscitul prin care populația României a fost consultată în privința aducerii pe tronul țării a unui prinț străin - Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Nedezmințind prognozele, plebiscitul a fost un succes, care a dus nu numai la înlăturarea luptelor pentru domnie, ci și la prefigurarea viitorului regat, condus de monarh.

Anul 1872Moare americanul Samuel Morse, inventatorul alfabetului care îi poartă numele și care a făcut posibilă comunicarea telegrafică la distanță (inițial cu fir), cu mult înainte de a se fi descoperit secretele undelor radio, de către italianul Marconi.

Anul 1877: Se naște muzicologul, dirijorul, compozitorul și folcloristul Tiberiu Brediceanu, apreciată personalitate în cultura muzicală a României.

Anul 1879: Prințul Brâncoveanu, aflat în misiune specială la Copenhaga, a fost primit în audiență solemnă de regele Christian al IX-lea al Danemarcei, căruia i-a notificat independența României.

Anul 1884: Academia Română l-a însărcinat pe B.P. Hașdeu cu realizarea dicționarului „Etymologicum Magnum Romaniaeal limbii istorice și poporane”.

Valoarea acestuia constă nu numai în dicționarul propriu-zis, ci și în faptul că Hașdeu reitera aici conceptul său despre Teoria Circulației Cuvintelor, prin care demonstra odată în plus latinitatea limbii române, diferenţiind valoarea cuvintelor, în funcție nu de numărul lor, ci de frecvența cu care sunt folosite în text.

Anul 1915: S-a născut Gică Petrescu, idolul tangourilor și al romanțelor, din România secolului trecut. Deține recordul de interpretări în muzica ușoară și populară, recordul de înregistrări în gen, dar și un anumit record de longevitate: a trăit până la 91 ani și a cântat aproape până în ultimele zile.

Din păcate, viața este, în cele din urmă, rea cu unii din noi. Răsfățatul teatrelor de revistă bucureștene, al caselor de discuri, al restaurantelor, al studiourilor de radio și televiziune s-a stins singur în apartamentul său de pe bd. Elisabeta, unde l-au găsit vecinii, după ce plecase demult în neființă.

Anul 1944: Declarație a ministrului de Externe al URSS, Viaceslav Molotov, privind intrarea trupelor Armatei Roșii pe teritoriul României. Molotov propune României să iasă din războiul purtat alături de Germania, asigurând că URSS nu va acționa pentru vreo modificare a regimului politic existent în România.

Anul 1949: Au fost naționalizate farmaciile urbane, laboratoarele chimico-farmaceutice și de analiză medicală. După ce și spitalele private fuseseră naționalizate, iată că întregul sistem sanitar din țară era preluat de statul comunist.

Anul 1974: Moare fostul președinte al Franței Georges Pompidou, politician francez, personalitate de vază în viața publică și politică franceză.

Anul 1978: În Statele Unite, rețeaua de televiziune CBS difuzează primul episod din serialul Dallas. Filmul a devenit cel mai de succes serial de televiziune al anilor ’80, și va fi difuzat până în 1991. A fost unul din foarte puținele seriale occidentale, preluate de televiziunea română și difuzate cu conștiinciozitate pentru publicul din România comunistă.

Succesul deosebit al serialului se datorează în primul rând calităților filmului și interpretării unor actori de excepție, dar și faptului că, vizionându-l, spectatorul român se vedea pe sine transpus undeva în lumea occidentală, invidiată de el.

Anul 1979: O unitate de cercetare militară din orașul Sverdlovsk, Uniunea Sovietică (astăzi  Ekaterinburg, Rusia), eliberează accidental spori de antrax în aer, ucigând cel puțin 66 de persoane (numărul exact al victimelor a rămas necunoscut). 

Autoritățile sovietice au ascuns ani în șir adevărul despre sursa focarului punând decesele pe seama consumului de carne contaminată din zonă.

Anul 1979: Odată cu retragerea ultimelor trupe marine britanice, a luat sfârșit prezența Marii Britanii în Insula Malta, care este astăzi stat independent.

Anul 1982: Trupe argentiniene au debarcat în insulele Falkland, declanșând Războiul Malvinelor, dintre Argentina și Marea Britanie, un război care a durat până la 14 iunie 1982.

Anul 1997: A fost semnat, la Moscova, Tratatul de uniune dintre Federația Rusă, reprezentată atunci de președintele Boris Elțin, și Republica Belarus, reprezentată tot de președintele Aleksander Lukașenko – încă și azi în exercițiu.

Anul 1998: A fost nominalizat ca prim ministru al României Radu Vasile prin decizia președintelui Emil Constantinescu, după demisia fostului premier Victor Ciorbea, nemai agreat de quasi toată clasa politică, dar care cu greu s-a lăsat convins să demisioneze.

Anul 2005Papa Ioan Paul al II-lea moare la vârsta de 84 de ani. Peste patru milioane de oameni călătoresc la Vatican pentru a deplânge moartea îndrăgitului papă – cel care fusese ales pentru prima oară dintr-o țară est-eruopeană (Polonia).

Anul 2008: S-a deschis la București al 20-lea summit NATO (2-4 aprilie 2008). Printre problemele la ordinea zilei, a fost lansată invitația adresată Croației și Albaniei de a se alătura Alianței. Republica Macedonia (astăzi Macedonia de Nord) nu a fost invitată, ca urmare a disputei în curs cu privire la denumirea noului stat, neacceptată de Grecia

Georgia și Ucraina au sperat de asemenea să se alăture Planului de acțiune pentru aderare la NATO, dar situația din aceste două țări a determinat membrii NATO să amâne soluționarea cazului.  

Anul 2015: Șase bărbați reușesc să fure articole în valoare de cca 14 milioane de lire sterline dintr-un depozit subteran  al cartierului londonez cu bijutierii Hatton Garden. Cazul a fost numit „cea mai mare spargere din istoria Marii Britanii”. S-au recuperat bijuterii de doar 4,3 milioane de lire sterline. 

Furtul a fost pregătit minuțios și cu „profesionalism” de cei șase hoți, toți cu experiență și cu antecedente. După o urmărire ca în filme, toți au fost arestați, au pledat vinovat și au fost condamnați la închisoare, în anul următor.

Anul 2020: Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 la nivel global a depășit un milion, iar numărul total al deceselor a depășit 50.000. Atât OMS, cât și alte organe internaționale apreciază că acesta este numai începutul pandemiei și că numărul victimelor va crește vertiginos în perspectivă. Ceea ce s-a și întâmplat.

Anul 2023: La Sankt Petersburg, Rusia, are loc un atac terorist, în care a fost ucis un cunoscut blogger rus, iar 30 alte persoane au fost rănite.

MEMENTO:

  • Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, promulgată de Adunarea Generală a ONU în 2007.
  • Argentina :  Ziua Malvinelor, onorează memoria veteranilor și victimelor Războiului Malvinelor, pierdut contra Marii Britanii în 1982.
  • Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇