Anul 479 î.Hr: Armata generalului persan Artabazus, subordonat al marelui Xerxes I, este măturată de un val marin, în timp ce asedia Potidaea în Grecia. Niciodată, în timpurile ce au urmat, nu s-a mai produs un asemenea val – ca un tsunami – în Marea Egee.
Anul 1430: Sultanul Murad al II-lea cucerește orașul Salonic, care aparținuse Veneției și care devine parte a Imperiului Otoman. Încă două decenii și ceva va mai dura până la asaltul și apoi cucerirea Constantinopolului, în 1453.
Anul 1461: Războiul celor două roze: Bătălia de la Towton - Eduard de York o învinge pe Margareta de Anjou și devine regele Eduard al IV-lea al Angliei.
Anul 1792: Moare regele Gustav al III-lea al Suediei, după ce fusese împușcat la un bal mascat, cu câteva zile mai înainte.
Asasinarea regelui trebuie pusă în contextul situației grele prin care trecea țara: slăbiciunea economică, opoziția înverșunată a claselor sociale și influența crescândă a curentului revoluționar din Franța.
Rana pricinuită de glonț nu a fost prea îngrijorătoare, dar, în condițiile precare de care dispunea medicina în secolul XVIII, a făcut o septicimie, care i-a fost fatală. I-a urmat la tron fiul Gustav al IV-lea Adolf, dar și acesta a trebuit să abdice după o lovitură de stat.
Anul 1815: S-a născut Costache Caragiale, un unchi al marelui scriitor I.L. Caragiale. Unchiul a fost de asemenea dramaturg, dar și actor, primul director al Teatrului Național din București.
Anul 1815: În timpul celor o sută de zile (întoarcerea de pe insula Elba), Napoleon I a emis Decretul imperial de desființare a comerțului cu sclavi .
Anul 1821: În momentul începerii mișcării Eteriei, domnul Moldovei, Mihai Suțu, a anunțat hotărîrea sa de a se retrage temporar din Moldova, lăsînd o căimăcămie care să se ocupe de treburile curente și mai ales să asigure Poarta Otomană de supunerea, în continuare, a Moldovei.
Anul 1830: În conformitate cu tratatul de pace ruso-turc de la Adrianopol, au început lucrările Comisiei pentru delimitarea granițelor dunărene dintre principatele române și Imperiul Otoman. Fostele raiale Brăila, Giurgiu, Turnu, împreună cu 30 de insule din Dunăre, au fost reanexate Țării Românești, iar lacul Brateș, atunci încă bogat în pește, a revenit Moldovei.
Anul 1871: Regina Victoria a Marii Britanii inaugurează Royal Albert Hall în cartierul londonez Kensington. Aici vor fi prezentate în viitor evenimente majore ale Casei Regale și ale statului.
Anul 1881: La Teatrul Național din București (sala din Calea Victoriei, ulterior bombardată, incendiată și distrusă de aviația germană în august 1944), a avut loc cu succes premiera piesei "Sânziana și Pepelea", de Vasile Alecsandri.
Anul 1912: S-a născut cunoscutul matematician român Caius Iacob, membru al Academiei Române și al Societății matematice franceze.
Matematicianul Caius Iacob a adus contribuții importante în domeniul mecanicii fluidelor și al analizei matematice, de asemenea în domeniul mișcării plane a fluidelor incompresibile și al mișcării lichidelor la viteze foarte mari, atât subsonice, cât și supersonice.
Anul 1940: Comisarul poporului pentru probleme Externe, Viaceslav Molotov, a ținut în Sovietul Suprem al URSS un discurs asupra raporturilor cu România. Afirmând că URSS nu ar avea cu România vreo înțelegere de neagresiune (inexact, de altfel), expunea pentru prima oară pretențiile sale asupra Basarabiei, „a cărei anexare de către România nu a fost niciodată recunoscută de URSS" (în opinia sa).
Dar declarația nu era întâmplătoare. Cu vreo șase luni mai devreme, același Molotov semnase un pact cu ministrul Ribbentrop al lui Hitler, prin care conveneau cu privire la pretențiile Rusiei asupra acelui ținut. Și, după nici trei luni, URSS invada Basarabia, aflată atunci în componența României.
Anul 1945: Ministrul de Justiție, Lucrețiu Pătrășcanu, a semnat decretul-lege pentru "epurarea administrației publice", promulgat de rege în aceeași zi. Toți funcționarii incomozi noului regim comunist, indiferent de vechime, pregătire sau merite, erau puși în disponibilitate imediat, dacă deveniseră incomozi pentru noii potentați ai zilei – comuniștii.
Anul 1959: S-a născut economistul american Nouriel Roubini. A fost supranumit și „profetul crizelor”, după ce a prognozat venirea iminentă a marei crize bancare 2008-2010, cu efecte în întreaga lume.
Anul 1971: Moare criticul literar român de mare notorietate în perioada interbelică Perpessicius (Dumitru S. Panaitescu). A fost de asemenea poet și cercetător în istoria literaturii române.
Anul 1973: Sfârșitul războiului din Vietnam: ultimii soldați americani părăsesc partea de sud a țării.
Anul 1974: Naveta americană de explorare, fără echipaj uman, Mariner 10, este primul vehicul spațial de pe Terra care ajunge pe planeta Mercur, trimițând de acolo peste 2.000 imagini cu informații prețioase pentru știință.
Anul 1998: La Lisabona, Portugalia, a fost deschis pentru traficul public Ponte Vasco da Gama. Podul se întinde peste râul Tagus, are o lungime de peste 17 kilometri și este considerat ca fiind, la acea dată, cel mai lung pod din Europa.
Anul 2004: România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia sunt admise în NATO, cea mai mare extindere a organizației din istoria sa.
Anul 2004: Irlanda devine prima țară din lume care interzice fumatul în locurile publice.
Anul 2005: Știrile zilei informează despre răpirea în Irak a unui grup de trei ziariști români: reporterul Marie Jeanne Ion, cameramanul Sorin Dumitru Mișcoci și reporterul Ovidiu Ohanesian.
Președintele de atunci Traian Băsescu a constituit numaidecât o celulă de criză la Cotroceni și a acționat la nivelul președinției pentru identificarea răpitorilor și recuperarea în bune condiții a ziariștilor răpiți.
Acțiunile președintelui s-au dovedit de succes, ziariștii au fost recuperați, aduși în condiții de siguranță în țară și primiți ceremonios de Traian Băsescu personal, pe aeroportul din Otopeni. Se presupune că a fost plătită o sumă de răscumprare, se mai presupune că ar fi fost o simplă înscenare, există și alte ipoteze – nimic nu se poate afirma însă cu certitudine despre cele întâmplate.
Până la urmă, românii s-au arătat ușurați constatând că întreaga aventură s-a încheiat „cu bine”. Mai contează detaliile?
Anul 2005: Echipa feminină de tenis de masă a României a câștigat pentru a treia oară titlul european.
Anul 2006: Are loc o eclipsă totală de soare, a patra din mileniul III. Eclipsa a fost vizibilă de-a lungul unui coridor care începe în Brazilia, taversează Oceanul Atlantic, Africa de Nord, Turcia , sud-vestul Rusiei și Asia Centrală . Zona crepusculară era vizibilă peste cea mai mare parte a Africii, Europei și Asiei Centrale. Nu a fost vizibilă în România.
Anul 2010: Un dublu atentat cu bombă a ucis 40 de persoane în 2 stații de metrou la Moscova, una din aceste stații fiind situată la 500 metri de Kremlin.
Anul 2017: Brexit: premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanșând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.